30 Aralık 2015 12:16

Karanfiller Üç Nokta’nın kapağında

Paylaş

Edebiyatta Üç Nokta dergisi, kapağına taşıdığı “karanfil” ile ölümleri, katliamları vurgularken zengin bir Tuğrul Tanyol dosyası ile okurlarının karşısına çıktı. 

Üç Nokta, editör yazısında Ankara ve Paris Katliamlarında ölenlerin isimlerine yer veriyor. Her iki katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin önsözde yan yana sıralanmasıyla sınırların, dillerin, dinlerin farklılığının savaş ve şiddet karşısında hiçbir öneminin olmadığının ve barış için bir arada durulmasının gerekliliğine işaret edildiği dergide, “Ankara-Paris” başlığının yanı sıra bu doğrultuda metinlere de yer verildi. 

SENNUR SEZER VURGUSU

1980 kuşağının önemli ismi Şair Tuğrul Tanyol’un şiirine farklı yerlerden yaklaşan yazı ve değerlendirmelerle kapsamlı bir dosyaya imza atan Üç Nokta, şairin kışkırtıcı ve cüretkar yapıtlarının yer aldığı nehir söyleşi ile açılıyor. “Dünya 2015”, “Bir Japon Resminden” adlı şiirlerinin yer aldığı Tuğrul Tanyol’un, farklı bağlamları olan kitapları, şiiri, düzyazıları üzerine birbirini kuşatıcı yazılarıyla Haydar Ergülen, Bâki Ayhan T, Şerif Mehmet Uğurlu, Fatih Özdemir, Emel Koşar, Gonca Özmen, Haluk Öner, Sevda Gülakan Kaman yer alıyor.

Yakın zamanda kaybettiğimiz Şair Sennur Sezer’i “Kirlenmiş Kâğıtlar” adlı şiiriyle anan dergide, Selda Uygur, “Mektup var” dizisinde Sennur Sezer’in şairlere, sanatçı dostlarına, yazarlara seslendiği, eserleri ve hayatı merkeze aldığı Perşembe Mektupları’na odaklanıyor, ve bu mektupları irdeliyor. Bu dikkat çekici yazı şöyle noktalanıyor: “Sevgili Sennur Sezer, tıpkı senin istediğin gibi sevenlerin seni, salkım söğütlerle, kara söğütlerle, bir de karahindibalarla hatırlayacak, sen ne demiştin okuyucuna hem, ölüm yok ki...”

KAFKA’YA YENİ BİR BAKIŞ

Avustralyalı Kit Kelen, Les Wiks ile Belçikalı Şair Lies Van Gasse’nin şiirleri Cenk Gültekin çevirisiyle dergide yer alıyor. 

Nilay Özer’in konuk olduğu “1 Şair, 1 Öykücü, 1 Eleştirmen” alt başlığını taşıyan “Şiir Fırtınası”nda Şengül Can, Gökhan Arslan, Şerif Mehmet Uğurlu’nun tespit ve değerlendirmelerinin yanı sıra 2000’li yılların politik ve poetik ortamını merkezine alan birer konuşma da gerçekleştirilmiş. Eleştirmen Mehmet Akif Ertaş’ın 2000’li yılların poetik ortamın bakan eleştirel yazısı da dikkat çekici tespitler taşıyan yazılar arasında yer alıyor.

Evren Gül’ün Kafka’ya yeni bir gözle bakmayı denediği “Kafka ve Yabancılaşma” başlıklı yazısı ve Gül Yıldız’ın Simon Critchley’in Bellek Tiyatrosuna dair incelemesi ile Şair Yazar Adil İzci’nin öyküsü de dergide öne çıkan çalışmalardan. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel Kültür, ‘dijital oyun kültürü’nü tartışıyor: Oyun mu sandın!

SONRAKİ HABER

Çocuklarını eve götürdüğü sırada vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...