30 Aralık 2015 11:57

İspanya’da koalisyon arayışları tıkandı: Sağ yetmiyor, sol anlaşamıyor

Paylaş

Genel seçimlerin 20 Aralık’ta yapıldığı İspanya’da, koalisyon arayışları çıkmazda.

Seçimlerden ilk parti olarak çıkan Halk Partisinin (PP) Başkanı Mariano Rajoy, seçim öncesi açıklamalarından dönerek büyük koalisyona sıcak baktığını ifade etti. İspanya için büyük koalisyon sağcı PP ile sosyal demokrat ana muhalefet partisi Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) koalisyonu anlamına geliyor. PP ve PSOE, Franco diktatörlüğünden sonra iktidara gelebilen iki parti olmuşlardı. İlk defa bu partilerden biri hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu sağlayamadı. 

‘GENİŞ TABANLI KOALİSYON’

Hükümeti kurmakla görevli Rajoy, “Tüm kesimlerin uzlaştığı geniş tabanlı bir koalisyonun temel konularda güven yaratacağı kesin. Bunu başarabiliriz. Gerekli reformları hayata geçirecek, çoğunluğun temsil edildiği bir koalisyon hem İspanya halkının hem de yabancı yatırımcıların güvenini kazandıracaktır” diye konuştu.
Euronews’in haberine göre, Rajoy’un koalisyon planlarına PSOE karşı çıkıyor. Mecliste 40 koltuğa sahip sağ liberal Ciudadanos (Yurttaşlar) ile PP’nin toplam vekil sayısı ise 176 olan çoğunluk sınırının altında kalıyor.

‘SOL’ İTTİFAKTA KATALONYA ANLAŞMAZLIĞI

“Sol” partilerin ittifaka giderek azınlık hükümeti kurması diğer bir seçenek olarak görülüyor. Oylarının çoğunu Podemos (Yapabiliriz) partisine kaptıran, Pedro Sanchez liderliğindeki PSOE, Katalonya’nın bağımsızlığı konusunda sözün halka verilmesini savunan Podemos hareketiyle aynı fikirde değil. Bu anlaşmazlık koalisyon ihtimalini zayıflatıyor. Halk Partisi de PSOE ile aynı gerekçeyi öne sürerek Podemos’un yer alacağı bir hükümete uzak duruyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mülteci yurtlarına saldırılar dörde katlandı

SONRAKİ HABER

Necati Cumalı Ödülü Faruk Duman’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa