30 Aralık 2015 11:50

HDP’ye linç kampanyası yürütülüyor: ‘Dokunulmazlığı zırh olarak görmüyoruz’

Paylaş

Had bildirmek, ihanet, hainlik, açılan soruşturmalar, milletvekilinin önünde silah çekmek, parti kapatma imaları.. Cumhurbaşkanı, hükümet kanadı ve yandaş medyadan HDP’yi itibarsızlaştırmaya dönük açıklamalar ve uygulamalar sürüyor.  

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Mecliste basın toplantısı düzenleyerek, parti kapatmalara ve dokunulmazlık konusuna ilişkin konuştu. Bilgen ‘dokunulmazlık zırhına’ karşı olduklarını belirtti. 

Bir gazetecinin, “Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından DBP’ye gönderilen bir uyarı yazısı var tüzük değişikliği talep ediliyor değişiklik olmazsa kapatma kararı uygulanabilir. Bunu nasıl yorumlarsınız HDP’ye bir yazı geldi mi?” sorusuna Bilgen, “Henüz gelmedi. Benzer cümleler bizim tüzüğümüzde de var. Aslında bu durum yargının Türkiye’de ne kadar bağımsız ve tarafsız olduğunu göstermesi açısından manidar. Bu partiler tüzüklerine programlarına bu ifadeleri siyasetçiler 2 gün önce hedef gösterdiğinde yazmadılar. Bazıları yıllardır programlarında yazılı, HDP’nin kuruluşundan bu yana DBP’de kurulduğu andan itibaren ilk programıyla birlikte var. Özerklikle ilgili ifadelerin anayasanın değiştirilemez maddeleri ve 14. maddesiyle ilişkilendirilerek kapatma davası konusu yapılması hem esas itibariyle kabul edilemez bir durum” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, “Dokunulmazlık dosyası ile ilgili birkaç dosya geldi. Dönem sonuna bırakılmayacağı belirtiliyor. Siz ne dersiniz?” sorusuna HDP Sözcüsü, “Bizim dokunulmazlıklarla ilgili son derece net tutumuzu var. Partimizdeki eş başkanlarımız milletvekili arkadaşlarımız siyaset yaparken bir ayrıcalık olarak bir zırh olarak dokunulmazlığı görmüyorlar” şeklinde cevap verdi. 

Önceki gün Antep’te milletvekilleri ile emniyet güçleri arasında yaşanan diyaloğu hatırlatan Bilgen şöyle konuştu:  “Dünde ekranlara yansıdı güvenlik güçlerinin son derece kötü muamelesine milli iradeye saygısız muamelesine maruz kalmak değil halk neye uğruyorsa hangi muameleye razı görülüyorsa vekillerimizde bu konuda bir farklı üstün pozisyonda değiller. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilkesel yaklaştığımız daha önceki dönemlerde de dile getirdik. Yolsuzluklarla ilgili dosyalar söz konusu olduğunda hiç acele etmeyen geciktiren mümkün olduğu kadarıyla mekanizmayı geç işleten bir iradenin siyasal bir yaklaşım ortaya konduğu için bir öneri yapıldığı için hem de anayasa tartışılan bir dönemde Türkiye’ye yeniden yapılanma reform taslağı sunduğu için eğer insanlar siyasetçiler yasağa maruz kalacaklarsa cezalandırmaya maruz kalacaklarsa bu bizim değil Türkiye demokrasisinin ayıbı ve utancı olur.

ERDOĞAN ‘İHANET’ DEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti öncesi basın açıklaması yaptı. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş  için şöyle konuştu: “ Malum eş başkan, Rusya ziyareti sonrasında, kulağına üflenen bazı suflelerin de etkisiyle bir takım hezeyanlar ifade etmiştir. Bu eş başkanın yaptığı açık ve net olarak provokasyondur, ihanettir. Türkiye üzerinde ameliyat yapmak isteyen herkes boynunun ölçüsünü almıştır, bunlar da alacaktır.” 
Erdoğan, Demirtaş hakkında açılan soruşturmalar için de “Bu eş başkanın açıklamalarıyla ilgili Diyarbakır ve Ankara başsavcılıklarımız gerekli soruşturmayı bildiğiniz gibi başlatmışlardır” ifadelerini kullandı. 

DAVUTOĞLU HAD BİLDİRMEKLE TEHDİT ETTİ

Sırbistan’a gitmeden önce Atatürk Havaalanında basın toplantısı düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP ile görüşmeyi iptal etmesine ilişkin  konuştu. Davutoğlu, HDP’den gelen açıklamaları, “saygısızlık” olarak nitelendirerek, “Gelir kaçak çayımızı içer gider” diyen İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder’e , “Biz bir film çeviriyor değiliz. Yüzlerce askerimizi, polisimizi şehit vermişiz. Yok çaymış, yok kaçak çaymış. Gitsin Kandil’de içsin çayını film senaristi. Beyefendi kaçak çaydan bahsedecek, ben de o masada duracağım öyle mi? Mecliste milleti temsil edenler bu işin ciddiyetinde olacaklar. Ya samimi ve ciddi olurlar kapımız açık olur, o zaman da hadlerini bildiririz” şeklinde konuştu.

BOZDAĞ: DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMALARI SUÇTUR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın PKK’nin sözcülüğüne soyunduğunu öne sürdü. Demirtaş’ın açıklamalarını yok hükmünde olarak nitelendiren Bozdağ Twitter’dan yaptığı açıklamada  “Demirtaş, bölücü terör örgütünün bölücü hedeflerini açık ve net ifade etmiştir. Bu açıklamalar, ihanettir, suçtur ve yok hükmündedir” demişti. 

VEKİL ÖNÜNDE ‘SİLAHLA BOY GÖSTERME’

Batman’da iş bırakma eylemi yapan işçilere yönelik polis saldırısı gerçekleşti.  HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan yürüdüğü esnada kendisini iten sivil polise, kim olduğunu sorup, kimliğini göstermesini isteyince hakarete maruz kaldı. Kimlik sorduğu sivil polis elleriyle Aslan’ı itekleyerek, “Ben devletim sen de vekilimsin” diye karşılık verdi. 

Bu sırada sivil polislerden biri silahını çekerek havaya bir kaç kez ateş açtı. Bunun üzerine bazı sivil polislerin de silahlarını çektiği ve ateş açmaya hazır vaziyette bekledikleri görüldü. 

ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA BİLE SUÇLADILAR

Daha önce HDP’yi “Orayı başınıza yıkarız” diye tehdit eden Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücret tespit komisyonu ile ilgili konuşurken bile HDP’yi suçladı. Soylu, “Gece saat 01.00’de getirdik meclise. Gerek CHP, gerek MHP, gerek HDP temsilcileriyle bizim dışımızda makul karşıladı. Ancak HDP, Mecliste büyük sorumsuzluğa imza attı. Danışma kurulunda bu öneriye destek veren HDP, hükümet önerisi olarak sunulduğunda destek vermedi ve biz de geri çektik, şimdi bunu yasa teklifi olarak vereceğiz” dedi. HDP’yi, “cehalet topluluğu” olarak tanımlayan Soylu, “Aldığı oyun ne anlama geldiğini bilmeyen cehalet topluluğu, her haliyle ikircikli hayat anlayışını kendi bütün davranışlarına aks ettirenler, bütün milletin beklenti içinde olduğu bir meselede bir sorumsuzluk içindedir. Bunlar demokrasiyi hendeğe gömmeye çalışıyor, asgari ücreti de hendeğe atmaya çalışmışlardır” şeklinde konuştu.

PEŞ PEŞE SORUŞTURMALAR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır’da “özerklik” açıklaması yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder, Hatip Dicle, Kamuran Yüksek, Selma Irmak ve Sebahat Tuncel hakkında soruşturma başlattı. Sonraki gün de HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ soruşturmalık oldu. Soruşturmaların nedeni DTK kongresindeki özerklik açıklamaları. Soruşturmaların Adalet Bakanının açıklamalarının ardından gelmesi dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme indirim uygulamadı eşine kezzapla saldıran Elber’e 21 yıl hapis cezası verdi

SONRAKİ HABER

Mülteci yurtlarına saldırılar dörde katlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...