30 Aralık 2015 10:40

Açlık grevine giren Alevi temsilcileri HDP ve CHP ile görüştü

Bölge illerindeki sivil ölümlere karşı açlık grevine başlayan ve barışın sağlanması için HDP ve CHP ile görüşen Alevi kurumları, görüşmelerde DTK tarafından yayınlanan deklarasyonun insani ve ileri bir öneri olduğunu ifade etti. Alevi kurumları, CHP'yi barış için rol üstlenmeye çağırırken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, DTK'nin deklarasyonunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Paylaş

Kürt illerinde sokağa çıkma yasakları adı altında kesintisiz devam ettirilen savaş ve yaşanan sivil ölümlere karşı açlık grevine başlayan Alevi kurumları Meclis'te HDP ve CHP gruplarıyla görüştü. Görüşmede, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Baki Düzgün, Ankara Demokratik Alevi Dernekleri (ADAD) Eşbaşkanı Murat Işık ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, HDP Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken ile HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan katıldı. 

‘DTK DEKLARASYONU İNSANİDİR’

Alevi kurum temsilcilerinden oluşan heyet ilk olarak DTK tarafından yayınlanan 14 maddelik "özerklik" deklarasyonunu Alevilerinin taleplerini de içine alan tüm ülkeyi saran insani bir önerme olduğunu belirtti. Heyet, bölgedeki ölümlere karşı açlık grevine başladıklarını belirtti. HDP Grup Başkanvekili Demirel ise, katliamlara karşı demokratik kitle örgütlerinin sorumluluk almasının oldukça önemli olduğunu belirterek, Alevi kurumlarına teşekkür etti. Baluken ise, Dersim, Maraş, Zilan ve Çorum'da yaşanılanlar gibi Alevi katliamlarını hatırlatarak bu günde aynı katliamların yaşandığını ifade etti ve sorumluluk çağrısında bulundu.

CHP İLE GÖRÜŞME

Alevi kurum temsilcilerinden oluşan heyet CHP grubu ile de görüştü. Alevileri CHP Grup Başkanvekili Engin Altay karşıladı. Görüşmede, ABF Genel Başkanı Düzgün, HBVAKV Genel Başkanı Geçmez ve ADAD Eşbaşkanı Işık konuştu. Alevi kurum temsilcileri konuşmalarında demokratikleşmenin olmazsa olmaz bir gerçeklik olduğunu ve Kürtlerin taleplerine ilişkin diyalog yolunun kullanılması ve savaşın bir an önce durması gerektiğini belirtti ve bu konuda CHP'nin rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. 

İlk olarak Kürt illerindeki yaşam hakkını yok sayan tahribatların son bulmasını gerektiğini belirten Alevi kurumları, açlık grevlerinin ise çözüme katkı sağlaması ve 72 millete bir bakan anlayışı üzerinden bir tepki olarak başlattıklarını ifade etti.

DTK DEKLARASYONU

Görüşmede, Alevi kurumlarının insani ve demokratik anlamda şans olarak değerlendikleri DTK'nin 14 maddelik deklarasyonu da gündeme geldi. Görüşmede konuşan CHP'li Altay ise, "dedikleriniz doğru ama hendekler var" şeklinde başlayan ifadelerle, DTK'nin deklarasyonu da asla kabul etmeyeceklerini, tartışmayacaklarını söyledi. Altay, DTK'nin yayınladığı deklarasyonla birlikte "işi yokuşu sürüyor" şeklinde bir değerlendirme de bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Ayşegül Kalaycı şiddete maruz kaldı

SONRAKİ HABER

Bilgen: 5 ilçede ilan edilen son ablukalarda 56 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...