30 Aralık 2015 00:53

19 günlük Ronahi 16 gündür annesiz

Paylaş

Kürt illerinde devam eden sokağa çıkma yasakları ve asker polis saldırılarında 45 çocuk ve 2 bebek katledilirken, bunlardan 10 çocuk ve 2 bebek Aralık ayı içerisinde uygulanan ve halen devam eden sokağa çıkma yasakları ve saldırılar sırasından öldü. Yasak ve saldırılar nedeniyle anne-babası katledilen onlarca çocuk ile yine yasak ve saldırılar nedeniyle anne babalarından ayrı kalan çocuklar da, uygulanan vahşetin başka bir boyutu. 19 günlük olan Ronahi bebek de Cizre’deki abluka ve saldırılar nedeniyle 16 gündür annesinin yanına götürülemiyor. 

EN AĞIR BİLANÇO SİLOPİ VE CİZRE’DE

AKP iktidarının 7 Haziran’dan sonra devreye soktuğu saldırılar boyunca katledilen 45 çocuktan 41’i ve 2 bebek Cizre ve Silopi’deki sokağa çıkma yasakları ve saldırılarda katledilirken, diğer 4 çocuk ise saldırıların gerçekleştiği diğer merkezlerde yaşandı. Katledilen 45 çocuktan 10’u ve 2 bebek Aralık ayında başlayan ve devam eden son saldırılarda yaşamını yitirdi. Çocuk ve bebek katliamları tablosunda Cizre ve Silopi en ağır bedeli veriyor. Bu ay içerisinde katledilen çocuklardan, Ali Çekvar ve Şiyar Baran, Diyarbakır’ın Sur ve Yenişehir ilçelerinde, Hakan Doğan Nusaybin’de Doğan Özer Mersin Tarsus’ta, Reşit Eren, Axin Kanat, İbrahim Bilgin, Mehmet Mete Silopi’de, İbrahim Akhan, Lütfü Aksoy, Hüseyin Ertene, Hüseyin Selçuk ve henüz anne karnında 1 bebek ile 3 aylık Miray İnce ise Cizre’de katledildi.

ONLARCA ÇOCUK ANNE VE BABASIZ KALDI

Sokağa çıkma yasakları ve saldırılar boyunca 45 çocuk ve iki bebek dışında, 138 erkek ve 36 kadın katledildi. Katledilen erkek ve kadınların büyük bir çoğunluğu evli ve çocuklu kişilerden oluşurken, geride onlarca çocuk kaldı. 22 Aralık’ta Nusaybin’de katledilen 41 yaşındaki inşaat işçisi Medeni Orak, ardında 8 çocuk bırakmıştı.

ANNELERİNDEN AYRI KALAN BEBEKLER

Temmuz ayı ile birlikte başlayan sokağa çıkma yasakları ve saldırıların bir başka boyutu da anne babasından ayrı kalan bebekler. Mardin’in Dargeçit ilçesinde 18. gününe giren saldırılarda annesi Sacide Gezginci yaralandığı için evde mahsur kalan ve süt bulunamadığı için mercimek çorbası ile beslenen 10 aylık Yusuf bebeğin ardından, mahsur kalan diğer bir bebek de Ronahi oldu.

19 GÜNLÜK AMA 16 GÜNDÜR MAHSUR

Ronahi bebek, 19 günlük. Cizre’ye son sokağa çıkma yasağı geldiğinde henüz üç günlüktü. Cizre Devlet Hastanesinde kuvözde tutuluyordu. Yasak ve saldırılarla birlikte Ronahi bebek, Şırnak Devlet Hastanesi’ne getirildi. Annesi Nuriye Acar, doğum sırasında yaşadığı rahatsızlıktan ötürü yataktan çıkamadığı için Ronahi bebek ile gelemedi. Anne Acar, şimdi de sokağa çıkma yasağı nedeniyle Ronahi bebeğin yanına gelemiyor. Ronahi bebek ile annesi tam 16 gündür birbirilerinden koparılmış durumda.

SAĞLIĞI GİDEREK BOZULUYOR

Hastanede tedavisi bittikten sonra Şırnak kent merkezinde yaşayan teyzesi Lütfiye Uysal tarafından alınan Ronahi bebek anne sütü ile beslenemediği için sağlık sorunları yaşıyor. Teyze Uysal, Ronahi bebeğin anne sütü alamadığı için sağlığının giderek bozulduğunu belirterek, “Bir bebeği günlerdir annesinden kopardılar, ‘Cizre’ye götürelim, annesine bırakalım’ diyoruz ama kabul etmiyorlar. Bize de bebeğe de işkence ediyorlar” dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kamuda iş güvenliği başlıyor ama nasıl?

SONRAKİ HABER

Emek Almanağı: İşçiler 2015’te de insanca bir yaşam için mücadeledeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa