29 Aralık 2015 18:30

Suriye’de yaralı takası yapıldı

Paylaş

Suriye’de, Devlet Başkanı Besar Esad’a bağlı güçlerle, hükümete karşı savaşan silahlı cihatçı gruplar arasında varılan anlaşma çerçevesinde, bazı bölgelerde yaralı ve sivil değiş tokuşları yapıldı. Takas anlaşması kapsamındaki değişim Türkiye ve Lübnan’a gönderilen yaralılarla başladı. Söz konusu takas BM’nin arabuluculuğunda gerçekleşti.

CİHATÇILAR TÜRKİYE’DE

Suriye’de değişimi gerçekleştirilen 464 yaralı tedavi olmaları için Türkiye ve Lübnan’a getirildi. Türkiye ve Lübnan hükümetlerinin yardımıyla Suriye’nin Fua ve Zebadani bölgelerinden alınan cihatçıların, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) heyeti aracılığıyla Türkiye’ye giriş yapması dikkat çekti.
130 kişi Kızılay ve Kızılhaç’ın tahsis ettiği araçlarla Lübnan’a gönderilirken, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 338 kişinin Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye girişine izin verildi.

Fua’da bulunan 6’sı yatalak durumda 107’si yaralı 338 kişiye 125 kişi refekatçi olarak eşlik ediyor. Zebadani’den çıkarılacak 60’ı yaralı 126 kişiye ise 66 kişi refekat ediyor.

Şam kırsalında bulunan yaralı ve refekatçiler, Lübnan üzerinden Türkiye’ye getirilirken, Fua’da bulunanlar ise Türkiye üzerinden THY’nin tahsis ettiği uçaklarla Lübnan’a gönderilecek.

ÜLKELERİNE GERİ DÖNECEKLER

Her iki kafile de yoğun güvenlik önlemleri altında havaalanlarına gönderildi. Ardından, aynı anda kalkan uçaklarla Hatay’dakiler Beyrut’a, Beyrut’takilerse Hatay’a yollandı. CİHAN’ın haberine göre yaralı cihatçılar ise gönderildikleri bölgelerde tedavi altına alınacak. Serbest kalanlar tüm süreç sona erdikten sonra ülkelerine geri dönebilecek. 

Beşinci yılını da geride bırakmak üzere olan Suriye krizi sırasındaki en büyük takaslardan biri olan anlaşma ile insani yardım ve temel gıda maddeleri yüklü kamyonlar önümüzdeki birkaç gün içinde, çatışma bölgelerine ulaştırılacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Maaşını isteyen işçinin ellerini kesti!

SONRAKİ HABER

IŞİD, bakanlar kurulu oluşturmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...