29 Aralık 2015 17:13

Elektriğe zam geliyor

Paylaş

Elektriğin birim fiyatına 1 Ocak’tan itibaren yüzde 5-10 aralığında zam gelmesi bekleniyor.

Enerji sektörü ve tüketicilerin gözleri, Ankara’dan doğal gaz ve elektrikle ilgili olarak çıkacak yeni tarifelerle ilgili kararlara çevrildi. Elektriğe, yeni yılla birlikte 1 Ocak’ta yüzde 5-10 aralığında zam yapılmasına kesin gözüyle bakılırken, oranın yaklaşık olarak yüzde 9.8 olabileceği belirtiliyor.

Habertürk, enerji sektörünün ve milyonlarca tüketicinin dört gözle beklediği üç kritik karara ilişkin yürütülen ve büyük ölçüde sonuçlanan çalışmaların ayrıntılarına ulaştı.

İşte o kararlar: Elektriğe, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere zam hazırlığı son noktaya geldi. Her ne kadar yüzde 5-10 aralığında bir zam konuşulsa da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) değişik senaryolar üzerinde çalıştığı biliniyor. Oranın, yüzde 9.8 olabileceği kaydediliyor.

KARAR PERŞEMBE GÜNÜ BELLİ OLACAK

EPDK, bu konuyla ilgili kararını, 31 Aralık Perşembe günü yapacağı toplantıda alacak. Karar, aynı gün kamuoyu ile paylaşılacak. Bilindiği gibi elektrikte, tarifeler 3 ayda bir gözden geçiriliyor. Maliyet artışı söz konusu ise buna göre bir fiyat artışına gidiliyor. Maliyetler düşmüşse bu kez fiyatlar aşağıya çekiliyor.

EN SON 2014’TE ZAM YAPILMIŞTI

EPDK bundan önce son olarak 1 Ekim 2014 tarihinde elektriğe ve doğal gaza zam yapmıştı. Her iki kaleme de gelen zam yüzde 9 civarında olmuştu.

EPDK, elektrik dağıtım şirketlerinin 2016 ile 2020 dönemini içeren 5 yılda yapacakları yatırım için öngörülen tutarı da belirledi. Kurul, 5 yılda yaklaşık 17.5 milyar TL’lik yatırım (kamulaştırma dahil) hedefi koydu. Yıllık, 3.5 milyar TL yatırım hedefleniyor. Sektör temsilcileri, dağıtım şebekesine yapılacak yatırımın önemine işaret ederek, bu yatırımlarla birlikte arıza ya da kesintilerin daha da azalacağını dile getiriyorlar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP Sözcüsü Çelik: Öz yönetim ilan ettim derseniz siyasi suikast girişimi olur

SONRAKİ HABER

Asgari ücretliye 448 TL’lik vergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...