29 Aralık 2015 11:03

69 gazeteci görevi başında öldürüldü

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2015 yılında 69 gazetecinin görev başında öldürüldüğünü açıkladı. Dünya çapında hapisteki 199 gazeteciden en az 110'u ise “devlete karşı işlenen suçlar” kapsamında hapiste tutuluyor.

Paylaş

Gazetecileri Koruma Komitesi CPJ, 2015 yılında 69 gazetecinin görevi başında öldürüldüğünü açıkladı. 2015’te yaşamını kaybeden gazetecilerin yüzde 40’ı El Kaide ve IŞİD gibi grupların elinde öldü. Gazetecilerin üçte ikisinden çoğu cinayet için hedef seçilmişti. Rapora göre görev başındaki gazeteciler misillemenin yanı sıra çatışma sırasında, iki ateş arasında ya da diğer tehlikeli görevlerde yaşamlarını kaybetti.

2014 yılında öldürülen gazetecilerin sayısı 61 olmuştu. CPJ ayrıca ölen en az 26 gazetecinin ölümlerinin meslekleriyle alakalı olup olmadığını belirlemeye çalışıyor. 2015 yılında 13 gazetecinin öldürüldüğü Suriye’de ölüm sayısının düşmesi uluslararası medya kuruluşlarının bu ülkeye çalışanlarını göndermeme kararı alması ve yerel gazetecilerin ülkeden kaçmasından kaynaklanıyor. Ancak CPJ Libya, Yemen ve Irak gibi çatışma bölgelerinde vakaları araştırmada zorluklar yaşıyor.

110 GAZETECİ ‘DEVLETE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR’ KAPSAMINDA HAPİSTE

Ocak ayında Paris’te sekiz gazetecinin mizah dergisi Charlie Hebdo saldırılarında öldürüldüğü katliamı El Kaide’nin üstlenmesinin ardından Fransa da gazeteciler için ölümcül ülkeler arasına girdi. CPJ’in son hapishane sayımına göre bu cinayetler gerçekleşirken dünya çapında hapisteki 199 gazeteciden en az 110'u “devlete karşı işlenen suçlar” kapsamında hapiste tutuluyor.

2005 yılında bu yana görev başında öldürülen gazetecilerin sayısı 787'ye ulaştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyet İzmir bürosunu kapattı

SONRAKİ HABER

Vergi dairesinde bomba ihbarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...