29 Aralık 2015 00:57

Nestle işçisinden CP Piliç işçilerine uyarı: Patron haklarımızı gasbetti Öz Gıda-İş ortak oldu

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

CP Piliç’in Bursa İnegöl’de bulunan fabrikasında çalışan işçiler ayakta. Patronun asgari ücretin 1300 lira olacağını ileri sürerek 4 maaş ikramiyeyi kaldırmak istemesine karşı çıkan işçiler, bir yandan da firmanın Turgutlu ve Bilecik fabrikasındaki işçilerle birlikte DİSK/Gıda-İş’te örgütlenmeye başladı. Patron bunu engellemek için işçilerin önüne Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’i çıkarırken; AKP’li belediye başkanları, AKP il ilçe teşkilatları ve bürokratlar dört bir koldan Öz Gıda-İş’i örgütlemek için patronun yardımına koştu. Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu Nestle’den işçisi ise CP Piliç işçilerini uyardı: “Bizler bunları yaşadık sizler bu patron yanlısı sendikanın dediği hiçbir şeye inanmayın ve birlik içinde kalın.”

CP Piliç İnegöl işçileri son durumu değerlendirmek için DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Genel Sekreter Levent Gökçek ve bölge temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yaptı. Toplantıda ikramiyelerin kaldırılmasına karşı neler yapılacağı, fabrika içerisinde nasıl birlik olunacağı ve mücadeleci bir sendikanın nasıl olacağı tartışıldı.

NESTLE İŞÇİSİ ÖZ GIDA-İŞ DENEYİMİNİ ANLATTI

Toplantıya Öz Gıda-İş’te örgütlüyken yapılan toplu iş görüşmelerine tepki gösterdikleri için işten atılan ve 16 ay süren direnişle işe iade edilen Nestle işçisi de katıldı. Yaşadığı süreci CP Piliç işçileriyle paylaşan Nestle işçisi; “İşe başladığımda ücretim öğretmen maaşının iki katıydı. Fakat Öz Gıda-İş yöneticilerinin her yıl patronla anlaşarak bu ücreti eritti. Biz bu süreci zamanında takip etmedik. Takip etmeye başladığımızda sendika patronla anlaşarak benle beraber 50 arkadaşımızı işten çıkarttı. Bizler birlik olup fabrika önünde direnişe geçtik. Sonrada işe iade davası açarak fabrikaya geri döndük. Sizlerin de CP Piliç’te birlik olup ikramiyelerinize sahip çıkmanız gerekir” diye konuştu. Öz Gıda-İş’in fabrikada yaydığı haberlere inanmamalarını isteyen Nestle işçisi, Öz Gıda-İş’in her sözleşme döneminde işten atmalar olacak korkusu yayarak işçileri düşük zamma razı etmeye çalıştığını ifade etti. Nestle işçisi şu uyarıda bulundu: “Bizler bunları yaşadık sizler bu patron yanlısı sendikanın dediği hiçbir şeye inanmayın ve birlik içinde kalın.”

BİZE 100 LİRAYI ÇOK GÖRENLER...

Bu arada CP Piliç’in İnegöl’de bulunan fabrikasında çalışan bakım bölümü işçilerinin ücretinin Öz Gıda-İş çalışması yürütmesi iki katına çıkarılması diğer bölümlerde çalışan işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Maaş bordrolarını inceleyen CP işçileri; “Bize 100 lirayı çok görenler bu kişilere neden 1000 lira zam yaptı? 1850 lira alan bir bakım işçisinin ücreti bir anda 2850 liraya nasıl çıkıyor?” diye sordu. Ücreti yükselen kişilerin Öz Gıda-İş yöneticileriyle birlikte işçileri dolaşarak kafa karışıklığı yarattığını anlatan işçiler, şunları söyledi: “Bu sendikanın apaçık patron yanlısı bir sendika olduğunun bir göstergesidir. Öz Gıda-İş’in bu fabrikada yetki alması durumunda bu kişiler atanmış temsilci olacaklar. Şimdiden bunları yapanlar temsilci olduklarında bize ne yapmazlar ki.”

ASLAN: PATRONLA KOL KOLA GİREN SENDİKADAN İŞÇİYE HAYIR GELMEZ

CP PİLİÇ işçileriyle yapılan toplantıda konuşan DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, hiçbir sendikayla rekabet içinde olmadıklarını belirterek “Asıl amacımız işçilerin birliği ve kazanılmış haklarının korunması için mücadele etmek” dedi. Asgari ücretin 1300 lira olacağının açıklanmasından bu yana patronların kazanılmış haklara göz diktiğini hatırlatan Aslan, “Biz bu fabrikada birlik olup patronun karşısına geçersek ikramiyeleri kaldıramazlar” diye konuştu. Sendikaların gücünü işçilerin birliğinden aldığını vurgulayan Aslan, devam etti: “Burada önemli olan işçinin sendikayı denetleyip, sorgulamasıdır. Eğer siz bir sendikaya üye olup gerisini bırakırsanız hiçbir hak kazanamazsınız. Bunun için ne yapacaksak birlikte yapacağız.”
Patronla kol kola girip kapalı kapılar arkasında sözleşme imzalayan sendikadan işçiye hayır gelmeyeceğini söyleyen Aslan; “Bizim için onların yetkisi yok, imzaladıkları bir sözleşme var mı diyen Öz Gıda-İş Sendikası’na gidin sorun. Onlar sözleşmeyi nasıl imzalıyorlar, işçinin bu sözleşme hazırlanırken fikrini hiç aldılar mı, ya da işçiye hiç sordular mı? Kapalı kapılar arkasında sözleşme imzalayarak işçinin hakkı savunulmaz. Sözleşme masasında hakları korumak ve yeni kazanımlar elde etmek için  oturacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Munzur Su işçileri: Barış ve sendika için mücadele sürecek

SONRAKİ HABER

'Cüceler'in yazarı Neşe Cehiz: Aile kavramı beni tiksindiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...