28 Aralık 2015 18:26

Bu çocuklar yeni yıla hangi umutla girsin?

Paylaş

Oto sanayilerinde esnafın vazgeçilmez personeli çıraklar... Günden güne azalan sayıları ile tamirhanelerin has elemanları... Çocuk yaşta hayata atılan oto sanayi çırakları oldukça kıymetli. Çocuk çıraklar, hayat çarkındaki yerlerini kısa sürede alıyor. Özlemleri ve hayalleri farklı olsa da çocuk çıraklar, sanayilerin olmazsa olmazları olmuş.

11 yaşında sanayide çıraklığa başlayan Ömer Dinç, şimdi usta... Aksaray’daki bir tamirhanenin ustası olan Dinç, çıraklarını yere göğe sığdıramıyor. 18 yıllık usta olan Dinç, “Ailelerimiz ‘okumazsan sanayiye göndeririz’ dediler. Bizi gönderdiler, bu seviyeye kadar geldik” diyor. Çıraklığın önemini vurgulayan Dinç, “Onlar olmazsa biz de olmayız, açıkçası çırak şu anda bizim elimiz ayağımız” ifadesini kullanıyor.

BİR DE ONLARA SORMAK LAZIM

Ustalar çıraklık üzerine övgüler dizse de  tamirhanedeki çekingen kalplele ustalarının ve kalfanın peşinden ayrılmayan çırak çocuklar için çocukluk sadece bir düş.

Takım anahtarını taşırken, oto parçalarını temizlerken, yerleri temizleyip, çay demlerken, tüm ayak işlerine koştururken de hayaler hep aynı aslında.

Yeni yıla girerken de aynı düşler: Usta olmaktan çok çocukluk yaşamak!

14 yaşındaki çırak Okan, karnesi kötü geldiği için okula gitmemiş. 8. sınıfta okulu bırakarak hayata atılan Okan, “Ustaların yanında tamir öğreniyorum. Ustalar arabayı tamir ederken takımları getirip götürüyorum, siliyorum, çay demliyorum” diye konuşuyor.
Karnenin neden kötü geldiğine, nasıl düzeltilebileceğine kafa yoran yok. Ne de olsa memlekete nitelikli işçi lazım. Böyle çekirdekten yetişmesi daha iyi! Çocukluk yaşamamış kimin umurunda?

HAFTA İÇİ OKUL HAFTA SONU İŞ!

Diğer çırak Emre ise hafta içi okula gidiyor, cumartesi günleri de mesleği öğrenmek için tamirhaneye geliyor. Emre, “Yerleri süpürüyorum, sağı solu topluyorum” diyor.

Cumartesi günü dükkanın temizliğini yapan çıraklar, sadece pazar günü izin yapabiliyorlar. O dinlenme gününde de cocukluk yaşamak ne mümkün!

ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN YÜZDE 69’İ ERKEK

Çocukların istihdam oranı; 6-14 yaş grubunda yüzde 2,6, 15-17 yaş grubunda ise yüzde 15,6. 6-17 yaş grubunda istihdam edilen çocukların yüzde 44,8’i kentsel, yüzde 55,2’si de kırsal yerlerde bulunuyor. Çalışan çocukların yüzde 68,8’ini erkekler, yüzde 31,2’sini de kızlar oluşturuyor. Çalışan çocukları sektörlere göre dağılımı ise şöyle: “Tarım yüzde 44,7, hizmet yüzde 31 ve sanayi yüzde 24,3.”

893 BİN ÇOCUK ÇALIŞIYOR

İllerin ekonomik ve sosyal şartlarına göre çocuk çalışanların oranı da değişiyor.
Çalışan çocuklarla ilgili en son resmi istatistik 2012 yılına ait. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ‘Çocuk İşgücü Anketi Sonuçları-2012’ bülteninde yer alan resmi verilere göre; 6-14 yaş grubunda çalışan çocuk sayısı 292 bin. Bu sayı 15-17 yaş grubunda ise 601 bine çıkıyor. Yani toplam 893 bin çalışan çocuk var.
Ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranı ise yüzde 5,9 olarak kayıtlara geçmiş. Bu yaş grubundaki istihdam oranı bir önceki bültenin açıkladığı 2006 yılındaki ile aynı... Yani bir değişiklik olmamış. Ama çalışan çocuk sayısında 3 bin kişilik artış yaşanmış. (AKSARAY)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe ilk yarıyı galibiyetle kapattı

SONRAKİ HABER

Güneydoğuya hoşgeldiniz; Nüfus: Göç yolunda - Hava: Parçalı kurşunlu - Çocuklar: Çocuklar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...