28 Aralık 2015 17:13

Birko'da 116 işçi işten çıkarıldı

Paylaş

Niğde'de Birko Halı ve İplik Fabrikasında çalışan 116 işçi işten çıkarıldı.

Fabrikadan çıkarılan 25'i kadın 116 işçi, bugün fabrikaya son kez gelerek çıkış ve tazminat evrakını imzaladı. İşçiler içeriye sırayla alınırken, polisin yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekti.

Niğde Öz İplik- İş Sendikası Şubesi Başkanı Faik Apaydın ise yeni yıl öncesi işsiz kalan işçilerin yasal haklarının takipçisi olacaklarını söyledi. Apaydın, kış günü işten çıkarmanın insanları zor durumda bırakacağını belirtirken işten çıkarmaların da devam edeceğini söyledi.

Apaydın, "Şirket bize Kasım 2015 tarihinde bildirdiği toplu çıkışlarla ilgili ihracatın ve iç piyasanın daralması, makinelerin eskimesi gibi nedenlerle toplu çıkış yapacağını bildirdi. Sendika olarak sayıyı en aza indirmeye çalıştık ama başarılı olamadık. Burada kış günü işten çıkan vatandaşlarımız çok zor duruma düşecek. Biz bu çıkışlara karşıyız. Yasal haklarımız ne varsa takipçisi olacağız. Arkadaşlarımızın tazminatlarını şirket taksit yapmak istiyor ama işçi arkadaşlar peşin ödenmesini istiyor, şirket bilgileri aldı 3 gün içerisinde ödeme yapılacağını tahmin ediyoruz."

İşten çıkarmalarda taraf tutulduğunu belirten Sendika Başkanı Apaydın; "Çünkü baktığımızda çok temiz sicili olan arkadaşlarımız da var. Çıkışlarda belirli kriterler vardır. Emekliliği hak etmiş olanlar, yeni girmiş olanlar. Son giren ilk çıkar uygulamasıyla yasal olan bir uygulama. Sicili bozuk dediğimiz de, iş verimliliği az olan, sık rapor alma, disiplin cezalarının çokluğu gibi nedenler gözeterek yapılması gerekmektedir. Ancak şu anda baktığımızda bazı arkadaşlarımızda disiplin cezası, sık rapor alma mazeret izni gibi kullanma nedenleri olmadığı halde iş akitleri fesih edilmiştir" diye konuştu.

İşten çıkarılan işçiler ise Başbakana seslenerek, fabrikanın 2005'ten beri işçi çıkardığını belirterek, "Bu fabrikaya bir daha teşvik vermesinler. Teşviki alıyorlar işçiyi çıkarıyorlar" şeklinde tepkisini dile getirdi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Murat Toklucu: Parayı veren o medyanın sahibi olur

SONRAKİ HABER

ÖSYM eski Başkanı Ali Demir için yurtdışına çıkış yasağı getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...