28 Aralık 2015 11:33

HDP: Roboski Katliamı unutulmayacak...

Paylaş

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada Roboski katliamında yaşamını yitirenler anılarak “: Roboski Katliamı unutulmayacak” denildi.


Roboski Katliamı'nın üzerinden dört yıl geçtiği, ancak sorumluların yargı önüne çıkarılmadığı vurgulanan açıklamada “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada, şüphelilerin isimleri dahi tespit edilmeden görevsizlik kararı verildi. Katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları korundu. Dava dosyası döndü dolaştı, katliamın emrini veren karargaha teslim edildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı da, kurum içi yazışma yoluyla katliamın gerçekleştiği emir komuta zincirini tek tek tespit etmesine rağmen, faillerin hiç birinin ifadesini dahi almadı ve takipsizlik kararı verdi. Buna itiraz başvurusu ise katliama imza atan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca reddedildi.

Dönemin Başbakanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı’na bu harekat için teşekkür etti. Meclis’te kurulan komisyonun AKP’li çoğunluğu da, katliamın üstünün örtülmesi için raporlar yazdı.

O günden bugüne, başta Roboski’li aileler olmak üzere toplumdaki tüm vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebi, sorumluların yargı önüne çıkarılması oldu. Partimiz başta olmak üzere, çeşitli sivil toplum ve insan hakları kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, hukukçular ve Barolar hukuki sürecin takipçisi oldular, oluyorlar” denildi

‘ROBOSKİ KÜRT HALKINA YÖNELİK ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARININ BİR SONUCUDUR’

Roboski Katliamının, Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucu olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi: “Son derece planlı ve bilinçli yapılmıştır. Yine dün Suruç’ta, Ankara’da yapılan katliamlarda olduğu gibi. Ve bugün sokağa çıkma yasaklarında ve ilçe merkezlerinin ordu, özel tim ve polis kuvvetlerince kuşatılarak yoğun saldırı altında tutulmasında olduğu gibi.

Roboski’de öldürülen sivil yurttaşların hesabını vermeyen siyasi iktidar, bugün de Cizre, Nusaybin, Silopi, Sur, Dargeçit, Silvan ve diğer ilçelerde sivil halkın yaşam hakkını ihlal ediyor. İnsan hakları kuruluşlarının raporlarında da açıklandığı gibi çoğu çocuk, kadın ve yaşlı yurttaşlarımız her gün öldürülüyor. Yüzbinlerce insan göçe zorlanıyor. O gün savaş uçakları ile bombalayanlar, bugün tanklarla, havan topları ile ilçeleri yaşanmaz hale getiriyor. Bunların hepsi halklarımızın ortak ve eşit yaşama iradesine; Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve eşitlik taleplerine indirilmiş darbelerdir.

Bizler biliyoruz ki, insanlık dışı uygulamaları yok saymak, unutturmak ya da üstünü kapatmak mümkün değildir. Sadece geçmişle değil, bugün yaşananlarla da yüzleşmek, hakikatleri ortaya çıkarmak vazgeçmeyeceğimiz bir amaçtır. Roboski Katliamı’nın üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır.”

‘HESAP SORULMASINI SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Roboski’de yaşanan katliamın unutturulmasına müsaade edilmeyeceği vurgulanan açıklamada “Türkiye halkları, demokrasi ve barış güçleri bu hesabı sormak için kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdürecektir. Aynen bugün devletin hiçbir yasa tanımadan uyguladığı saldırılar karşısında susmadığımız gibi. Sokağa çıkma yasakları ile sürdürülen katliamı durdurmak, sorumlularından uluslararası alan dahil tüm hukuk ve siyasi zeminlerde hesap sorulmasını sağlamak için mücadele edeceğiz” denildi (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dün Maraş, Roboski; bugün Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin: Katliamlara ses çıkarın

SONRAKİ HABER

Asgari ücret zammı verilmeden gitti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...