28 Aralık 2015 09:43

Malatya İnönü Üniversitesi'nde Roboski anması

Roboski katliamının 4. yıl dönümünde Malatya İnönü Üniversitesi öğrencileri Roboski’de katledilenleri anarak katliamlarının sorumlularının cezalandırılmasını istedi

Paylaş

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi önünde bir araya gelen çok sayıda öğrenci saat 12:30'da itibaren bir araya gelerek Roboski ve Maraş katliamlarının faillerinin açığa çıkarılmasını istedi. Öğrencilerin basın açıklamasında Roboski, Maraş, Silopi, Cizre katliamlarının sıradanlaştırıldığına işaret edilerek özellikle Roboski Katliamı'nın dünyanın gözü önünde gerçekleşmesine rağmen unutturulmaya çalışıldığını dile getirdiler.

Roboski Katliamı sonrasında yetkili kişi ve kurumların bir özür dilemek yerine AKP ve Genel Kurmay aracılığıyla hayatlarını kaybeden çoğu 13-20 yaşlarında ki gençlerin yasadışı iş yaptığının propaganda edildiğini vurgulayan öğrenciler basın açıklamasına şöyle devam ettiler; "Katliamın üzerine kapatmak için hayatını kaybedenlerin ailelerine dalga geçercesine Kan parası teklif edildi, ölüme fiyat biçilerek ailelerin acılarına acı katıldı. Evlatlarının hayatını paraya tahvil etmeye çalışan anlayışa karşı biz para değil katillerin açığa çıkarılması istiyoruz diyerek onurlarını satmayacağını ilan eden aileler baskılarla kuşatılmak istendi. Evlatlarının ölümünün sorumlularının bulunması için yaptıkları şikayetleri geri çekmeleri istendi. Katliamından bugüne hiçbir kamu görevlisi sorgulanmazken onlar sorgudan geçirildiler. Haklarında sudan gerekçelerle davalar açıldı, yaşadıkları evlat acısı yetmiyormuş gibi yerlerinden yurtlarından göç ettirilmeye çalışıldılar.

Roboski Katliamı kuşkusuz uzun süredir uygulanan baskıcı ve anti-demokratik uygulamaların AKP Hükümeti'nin Kürt sorununda askeri çözüm ısrarının bir sonucudur. Bugün de sürdürülen askeri ve siyasi operasyonlar yeni katliamların ve ölümlerin zeminini güçlendirmeye devam etmektedir. Maraş ve Roboski'nin katilleri Cizre, Silopi, Sur ve Nusaybin'de çocuk katliamlarına devam ediyor. Oysa bugüne kadar yağan bombaların barış çığlıklarını dindiremediği ve dindiremeyeceği açıktır.”

AKP Hükümeti'ne çağrı yapan öğrenciler yaz aylarından buyana devam ettirilen savaş politikalarına son verilmesini isteyerek, Kürt sorununda askeri çözüm yollarının sorunu ortadan kaldırmaktan öte daha da karmaşıklaştırdığına vurgu yaparak: "AKP Hükümeti artık gerçeği anlamalıdır. Kürt sorununda askeri çözüm ısrarı ile Kürt halkının demokratik taleplerini yok etmeye ve bastırmaya yönelik izlediği sadece kan ve gözyaşından başka bir sonuç vermemektedir. Artık bu tarihi yanlıştan dönmeli özgür ve demokratik bir ülkede bir arada yaşama umudunu koruyan halklara karşı olan sorumluluğunu demokratik talepleri kabul ederek yerine getirmelidir. Roboski'de yaşananların bir katliam olduğunu kabul etmeye sorumlu ve faillerinin yargı önüne çıkarılması için üzerine düşen vazifeyi yapmaya davet ediyoruz. Roboski'li annelerin ve kararlı duruşlarının önünde saygıyla eğiliyor ve Roboski'nin sorumluları bulununcaya ve yargılanıncaya kadar tüm alanlarda mücadele vermeye devam edeceğimizin sözünü veriyoruz. Zamanın durduğu acının derinleştirdiği yer Roboski, unutturmayacağız affetmeyeceğiz" dediler. (Malatya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu JİNHA muhabiri için sosyal medya eylemi: #VildanaÖzgürlük

SONRAKİ HABER

DİHA: Cizre'de 16 yaşındaki Hüseyin Ertene adlı çocuk öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa