28 Aralık 2015 07:38

Roboski'de 34 can anıldı: Adalet arayışımızı bırakmayacağız

Çoğu çocuk 34 yurttaşın katledildiği Roboski'de katliamın 4. yıldönümü dolaysıyla binlerce kişi toplandı. "Katliamlara karşı özyönetim, savaşa karşı barış" şiarıyla ve Tahir Elçi'ye adanan anma etkinliğinde, "Dün Roboski'de bugün Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin ve Dargeçit'te katliamlar devam ediyorlar" mesajı verildi. Katliamların katillerinin aynı olduğuna vurgu yapılan anmada, "Devlet katlediyor, failleri ise yargılanmıyor. Ama bizler mücadelemizi de adalet arayışımızı da bırakmayacağız" denildi.

Paylaş

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde çoğu çocuk 34 yurttaşın 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ye ait savaş uçaklarınca katledilmesinin 4'üncü yıl anma etkinliği, bu yıl Roboski-Der, HDP ile DBP Qilaban ilçe örgütleri öncülüğünde yapıldı. "Katliamlara karşı özyönetim, savaşa karşı barış" şiarıyla düzenlenen 4'üncü yıl anması Diyarbakır'da Dört Ayaklı Minare önünde katledilen Roboski davası avukatı Tahir Elçi'ye adandı.

Etkinliğe HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir, Erdal Ataş, Mehmen Ali Aslan ve Alican Önlü ile HDP PM üyesi Yuhanna Aktaş, Şırnak merkez ile ilçeleri DBP belediye başkanlarının yanı sıra binlerce yurttaşın katıldı.

‘FAİLLER HALA YARGILANMADI’

Katliamda yaşamını yitirenlerin anısına düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunda Kürt ulusal marşı "Ey Reqîb"'in okunmasının ardından Roboskili aileler adına basın metnini okuyan Narin Ant, faillerin hala yargılanmadığını hatırlatarak, "Katiller yargılanmadığı gibi her gün yeni katliamlar yapılıyor. Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte genç, kadın, çocuklar katlediliyor Kürdistan'da. Annelerin cenazeleri günlerce sokaklarda kalıyor, anne karnındaki bebekler katlediliyor. Sur, Cizîr, Nisêbîn, Kerboran Silopi'de kentlerimiz tank top ve ağır silahlarla kuşatılarak insanlar katlediliyor. Bizler Roboski'den biliyoruz ki Türkiye'de insan hayatı çok ucuz" dedi.

'ADALET ARAYIŞIMIZI BIRAKMAYACAĞIZ'

"Bunları avukat Tahir Elçi'nin katledilmesinden biliyoruz ki Roboski'de kardeşlerimizi, eşlerimizi katledenler her gün farklı yerlerde insanlarımızı katlediyor" diyen Ant, Soma faillerinin serbest bırakılmasını da eleştirerek, "Devlet katlediyor, failleri ise yargılanmıyor. Ama bizler mücadelemizi de adalet arayışımızı da bırakmayacağız" dedi.

'DEVLET ANNELERDEN KORKSUN!'

Rososkili anneler adına konuşan Felek Encü ise, faillerin belli olduğunu vurgulayarak, "Bugün hendeklerin arkasında aslanlar gibi direnenleri selamlıyorum. Ben sadece Roboski'de katledilenlerin annesi değil, tüm Kürdistan şehitlerinin annesiyim. Kobanê'den, Suruç'a, Cizîr'den Amed Surlarına kadar direnenleri selamlıyorum" dedi. Konuşmasında, Öcalan üzerindeki tecridi asla kabul etmeyeceklerini de belirten Encü, "Devlet korksun bizden, annelerden korksun. Bizler mücadelemizi asla ve asla bırakmayacağız" ifadelerinde bulundu.

BAYDEMİR: ÖZGÜRLÜK YÜZYILI OLACAK

Daha sonra söz alan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, ise şunları söyledi: "Ey Allah'ım yetmedi mi? Bizler katlediliyoruz. Bugün de çocuklarımız, 3 aylık bebeklerimiz katlediliyor. Ama nasıl ki Allah'a inancım varsa Kürt halkının da direnişiyle mücadelesiyle özgürlüğüne kavuşacaktır. 21. yüzyıl Kürt halkının özgürlüğünün yüzyılı olacak, mazlumların özgürlüğünün yüzyılı olacaktır. Ey Allah'ım sen bizlere ihaneti nasip etme. Onu nasip ettiğin gün emanetini bizden al ki halkımıza ihanet etmeyelim."

'GÜCÜMÜZÜ DİRENİŞİMİZDEN ALIYORUZ'

Roboskili annelerin, 4 yıldır katliamın faillerinin yargılanmasını istediğini söyleyen Baydemir, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bugün ne desek de yüreğinizdeki acıyı dindiremeyiz. Bugün sizlerin misafiri olmamızın sebebi birazcık da olsa yüreğinizdeki acıya su serpmektir. Başınız dik olsun analarımız, halkımız Rojhilat'tan Rojava'ya, Bakur'dan Başûr'a barbarizme karşı boyun eğmiyor. Eğer Roboski'nin failleri yargılanmış olsaydı, Amed, Ankara ve Suruç katliamları olmazdı. Biz bunları yargılamadığımız sürece mazlum halkların başına daha büyük belalar getirecekler. Bugün Cizîr'de, Silopiya'da, Nisêbîn'de her gün yaşanan Roboskiler yaşanmazdı. Hitlerin akıbeti ne olduysa onların akıbeti o olacak. Ankara iyi bilsin ki onlar güçlerini Hitler'den alıyor. Şunu da iyi bilsinler ki biz de gücümüzü kahraman şehitlerimizden alıyoruz. Tarihimizdeki direnişlerimizden alıyoruz. Kürtlerin sesini tüm dünyaya bu aldığımız güç ile duyuracağız. Bu yüzyılda bizi yok etmek istiyorlar ama Kürt halkı kendilerine sorulmadan aralarına konulan sınırları kaldıracak, kendi sözü ve hakkının sahibi olacak. Ve Kürt halkı hiçbir zaman zulüm ve baskının önünde başını eğmeyecek. Eğer başımızı eğersek nasıl ki bu katliamları başımıza getirdiler, yine bizlere katliamları reva görecekler. Kurtuluş ittifaktan geçiyor. 4 parça Kürdistan'ın ittifakıyla bu katliamlara karşı gelebiliriz."

ENCÜ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Silopi'de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün mesajını Narin Ant okudu. Encü, mesajında devletin Roboksi katliamıyla Kürt halkına boyun eğdirmek istediğini kaydederek, "Ama bizler boyun eğmeyeceğiz. Özyönetim alanlarından, Roboski katliamının devam ettiği yerlerden yaşamını katledenleri bir kez daha anıyor, mücadelelerinin süreceğinin sözünü veriyoruz" dedi.

BEŞTAŞ: KATİLLER AYNI

HDP Adana Milletvekili ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Roboski katliamının AKP'nin yüzsüzlüğünün ve vahşetinin simgesi haline geldiğini söyledi. Beştaş, "4 yıl önce bu coğrafyada büyük bir vahşete tanıklık ettik. AKP bu vahşeti ailelere para teklif ederek kapatmak istedi. Ancak Roboskililer onurlu bir direniş sergileyerek bu katliamın para meselesi olmadığını bunun bir halkın özgürlük mücadelesi olduğunu gösterdi. Roboski'de her şey apaçık ortadayken hiçbir yargılama olmadı. Davanın üzerini kapatmak için açık olan her şeye rağmen yaptılar. Emir komuta zinciri içerisinde yapılan Roboski katliamına karşı büyük bir yüzsüzlük, hukuksuzluk ile bu katliamı halktan Roboski'den gizlemeye çalışıyorlar. Bunu unutmasınlar. Roboski faillerini yargı önüne çıkarmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Roboski'nin katilleri bugün Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, Nusaybin'de Dargeçit'te katliamlarına devam ediyorlar. Katiller aynı. Katliam politikalarını bugün de devam ettiriyorlar" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardında kitle 34 gencin mezarına doğru yürüyüşe geçti.

ROBOSKİLİ ANNELERİN FERYADI YİNE GÖĞÜ DOLDURDU

Katledilen 34 yurttaşın fotoğrafları ile "Roboski için adalet, failler yargılansın" yazılı pankartın yanı sıra ellerinde PKK, KCK, YPG bayraklarının taşıyan kitleye yol boyunca öfke hakimdi.

Bu öfkeyi attıkları "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Adalet adalet, Roboski'ye adalet", "Katil devlet hesap verecek" sloganları ile gösteren kitlenin ulaştığı mezarlıkta ise Roboskili annelerin feryatları koptu. Göğe dolduran acılı haykırışlar, duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.

Çocuklarının mezarları sarılan anneler, dakikalarca gözyaşı döktü.

Bu annelerden biri olan Aslan Encü'nün annesi, oğlunun mezar taşını ve toprağını öptükten sorma ellerini göğe kaldırarak feryat etti. Katliamların bugün de devam ettiğini haykıran anne, adalet için mücadele sözünü yineledi.

Okunan duaların ardından kitle "Çerxa şoreşê" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından aileler, konuklara şeker dağıttı. Mezarlık ziyaretinin ardından anma son buldu. (DİHA)    

 

 

ÖNCEKİ HABER

Nihat Kazanhan'ın yakın arkadaşı D.Y hala yoğun bakımda

SONRAKİ HABER

Köylüler su yüzünden icralık oldu, mallarına haciz kondu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...