28 Aralık 2015 04:15

Rasmussen: Birleşmiş Milletler Mülteciler Sözleşmesi yeniden tartışılmalı

Paylaş

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen uluslararası toplumun son mülteci dalgaları nedeniyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Sözleşmesi'ndeki kısıtlamaların tartışılması gerektiğini söyledi. Rasmussen, Danimarka Tv2 televizyon kanalına verdiği demeçte bugün globalleşen modern bir dünyada yaşarken BM Mülteciler Sözleşmesi'nin başka bir zaman diliminde yaratıldığını savundu.

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen yaşanılan sığınmacılar krizinin Danimarka ve Avrupa için büyük bir sorun olduğunu ileri sürerek "Eğer mülteci krizi devam eder ya da daha da kötüleşirse bu sadece Danimarka'nın değil Avrupa'nın da karşı karşıya kaldığı ağır bir sorun olur. Oyunun kurallarını düzenlemek istiyorsanız ki Danimarka bunu tek başına yapamaz, bu durumda tartışma gereksinimi duyulan bir zaman gelir" dedi. Rasmussen BM Mülteciler Sözleşmesi'ni mi kastettiği yönündeki soruya "Bu şekilde de ifade edilebilir" yanıtını verdi. 

Danimarka Başbakanı Rasmussen'e göre BM Mülteciler Sözleşmesi'ndeki problemlerden biri de aile birleşimi konusunda sözleşmenin değişik statüdeki mültecilere değişik kurallar getiriyor olması. Danimarka son kabul ettiği mülteciler yasasında aile birleşimi için en az üç yıl sonra kuralı getirilmişti.

Bunun yanı sıra mültecilerin nerede iltica başvurusu yapması gerektiğinin de tartışılmasını savunan Danimarka Başbakanı "Eğer iki üç yıl Türkiye'de yaşayıp savaştan korunabilmişsen, Avrupa'ya geçip orada iltica başvurusu yapılabilmeli mi? Kurallar evet diyor ama bunu tartışmalıyız." dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta bekletilen cenazeler çürümeye başladı

SONRAKİ HABER

İtalya'da mafyanın tehdidine dayanamayan futsal kadın takımı kapanma kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa