28 Aralık 2015 03:51

Şırnak’ta bekletilen cenazeler çürümeye başladı

Paylaş

Cizre ve Silopi’de devlet tarafından öldürülen 14 yurttaşın cenazesinin getirildiği Şırnak Devlet Hastanesi’nde morg kapasitesi yeterli olmadığı için yemekhanenin soğuk hava deposunda bekletilen bazı cenazeler çürümeye başladı. Milletvekilli Osman Baydemir, kentteki kitle örgütlerinin desteğiyle bir adet soğuk hava konteynırı temin ettiklerini ancak başsavcı ve hastane yetkileri tarafından cenazelerin konteynıra alınmasının engellendiğini belirterek, hiçbir hukukun, ahlakın ve vicdanın kabul etmediği, etmeyeceği bir tablo ile karşı karşıya olduklarına söyledi.

Şırnak Devlet Hastanesi morguna şu ana kadar Cizre ve Silopi’den kapasitesinin üzerinde getirilen cenazeler çürümeye yüz tutarken, cenazelerin uyun ortama taşınması devlet yetkililerince engelleniyor. HDP Milletvekili Osman Baydemir, devletin kapasitenin üzerinde cenazeleri uygun ortama taşınmalarına izin vermeyip, cenazelere işkence uyguladığına dikkat çekti.

Kente gelen HDP heyetinin cenazelerin uygun ortama taşınmasına ilişkin gün boyu sürdürdüğü girişimler sonuçsuz kalırken, Dün HDP heyeti adına HDP Urfa Milletvekilli Osman Baydemir bir açıklamada bulundu. Şu anda Şırnak Devlet Hastanesi morgunda 14 cenaze bulunduğunu ve bunlara Cizre’den gelecek olan iki cenazenin daha eklenmesi ile birlikte cenaze sayısının 16’ya çıkacağını belirten Baydemir, ancak morgun kapasitesinin 6 olduğunu söyledi.

6 CENAZE ÇÜRÜMEYE BAŞLADI

Morgda bulunan 6 cenaze dışındaki cenazelerin artık çürümeye başladığını belirten Baydemir, şu anda 2 cenazenin üst üste olduğu morg gözleri olduğunu aktardı. Baydemir, 6 cenazenin ise hastane yemekhanesine ait soğuk hava deposunda tutulduğunu ve bu deponun da eksi derecede soğumaya sahip olmadığı için cenazelerin çürümeye başladığını ifade etti.

Baydemir, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ile sivil toplum örgütlerinin desteği ile yemekhane deposunda bulunan cenazeler için uygun soğutucu derecesinde bulunan bir adet soğuk hava konteynırı temin ettiklerini ancak cenazelerin konteynıra taşınmasına devlet güçleri tarafından izi verilmediğini söyledi. Konteynırın morg kapısında bekletildiğini belirten Baydemir, başsavcılık ve hastane yetkilileri ile yaptıkları tüm görüşmelere rağmen cenazelerin uygun konteynıra nakledilmesine izin verilmediğini ve çürümeye terk edildiğinin altını çizdi.

‘AHLAKSIZ BİR TABLO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Hiçbir hukukun, ahlakın ve vicdanın kabul etmediği, etmeyeceği bir tablo ile karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Baydemir şunları aktardı: ‘’Bugün öğle saatlerinden bu yana bir uğraş içerisindeyiz, şu anda 14 cenazenin defnedileceği yer Cizre ilçemiz, ama maalesef sokağa çıkma yasağı nedeniyle aileler cenazeleri alarak Cizre’de defnetme olanağına sahip değiller. Sokağa çıkma yasağı sona erene dek bu cenazelerin çürümeyeceği bir yere nakledilmesi gerekiyor. Ancak ahlaksız bir şekilde cenazelerin uygun bir yere nakledilmesi engelleniyor.’’

Öldürülmüş insanların bir kez daha vahşi bir şekilde cezalandırıldığını belirten Baydemir, Cumhuriyet Başsavcısı ve hastane idaresinin topu birbirilerine atarak kendilerini oyaladıklarını kaydetti. Baydemir, amacın cenazeleri burada çürümeye mahkum etmek olduğunu aktardı. Baydemir, devletin insanları öldürmekle yetinmeyerek, ayrıca cenazeyede ceza uyguladığını vurguladı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te yeni evli çift sobadan sızan gazdan zehirlenerek öldü

SONRAKİ HABER

Rasmussen: Birleşmiş Milletler Mülteciler Sözleşmesi yeniden tartışılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...