28 Aralık 2015 00:50

Rusya ve Avrupa’nın çatısı Elbruz’a doğru bir yolculuk

Paylaş

Okay DEPREM

Tüm Kafkasya’nın olduğu kadar Rusya Federasyonu’nun da, hatta Kafkaslar Avrupa’nın sınırları dâhilinde kabul edilirse eğer, Avrupa Kıtası’nın da en yüksek ve en büyük yükseltisi Elbruz Dağı’dır. Bütün sırt ve etekleri ile oldukça geniş bir alana yayılan Elbruz’un çok önemli bir kısmı Kabardino-Balkar Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alır. Çok ufak bir parçası da komşu Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’ne dâhildir. Elbruz’un güney sınırları ise aynı zamanda Rusya ile Gürcistan’ın devlet sınırlarını meydana getirir. Kafkaslardaki en hacimli buzul ve kalıcı kar kütlesini barındıran Elbruz’un tepesi, aynen M harfine benzediği için iki ayrı zirveye sahiptir. Bunlardan alçak olanı 5621, yüksek olanı ise tam 5642 metre yüksekliğe sahiptir. Ünlü Kuban Nehri başta olmak üzere sayısız çay ve ırmağın doğduğu kaynaklara ev sahipliği yapan Elbruz, her bir yönde yüzlerce kilometre uzaklıktan görülebiliyor. Olağanüstü çeşitlilikteki flora ve faunası ile de nam salan Elbruz, dünya dağcılarının ve kış sporcularının en önemli uğrak noktalarından birisi olmasıyla bilinir.

ELBRUZ DAĞI’NA NASIL GİDİLİR? 

Elbruz Dağı’na farklı birkaç istikametten gidilebilse de, en uygun ve kısa güzergâh Kabarday-Balkarya’nın başkenti Nalçik’ten olanı. Bunun için şehirlerarası otogardan kalkan “Terskol” minibüslerine binmek yeterli. Doldukça kalkan bu ufak araçların son durağı olan yerleşim biriminin adının Türkçe olmasının nedeni, Balkar Türklerinin bölgesinde yer alması. Kalkıştan itibaren yaklaşık iki saat içerisinde adı geçen kasabaya varılıyor. Buradan da araç şoförüne rica edip, ufak da bir ek ücret verdikten sonra Elbruz’un eteklerine kadar devam edebiliyorsunuz. İndikten sadece birkaç dakika sonra ise artık teleferik kabinindesiniz...  

ELBRUZ’A KADAR YOL BOYUNCA  

Nalçik’ten, Elbruz’un tepelerine kadar çıkan teleferik hatlarının başlangıç noktasından önceki son kasaba olan Terskol’a mesafe tam 125 km. Bir 5-10 km. kadar da kış turizm tesislerinin yer aldığı noktaya değin gidiş sürüyor. Önce belli bir süre kuzeye çıkan ana yol; Çekem ve Dıgulıbgey adlı kasabalar geçildikten sonra tam bir U dönüşü yaptıktan sonra güneye doğru yöneliyor. Bu esnada geçilen ana yerleşim birimleri Atajukino, Janxoteko ve Bılım. Güzergâh boyunca şehri andıran bir tek “Tırnıauz” var (Balkarca’da “Turna’nın Ağzı”ndan geliyor adı). “Verkhnıy Baksan” ile dağ ile aynı adlı kasabayı da geride bıraktıktan sonra hedefe varılıyor. 

TERSKOL’DAN ELBRUZ’UN ÜST SIRTLARINA TIRMANIŞ 

Elbruz’un eteklerindeki Terskol adlı şirin dağ kasabası 2140 metrelik rekor bir yüksekliğe sahip plato üzerinde yer alıyor. Az ilerideki meşhur kış turizm merkezi “Azau Kayranı”nda teleferiklerin başlangıç noktasının yükseltisi ise tam tamına 2350 metreye ulaşıyor. Buradan itibaren aynı anda hem Sovyet döneminde inşa edilen sarkaçlı kapalı teleferik hattı hem de yakın zamanda Fransızların yaptıkları modern kapalı gondol hattı işliyor. İlk etap 3000 metredeki “Krugozor” adlı birinci istasyona çıkıyor. Ardından durmaksızın ikinci hatta tırmanılmaya başlanıyor ve bu etap da 3500 metre yükseklikteki “Barış” adlı ikinci istasyonda son eriyor. Bu noktadan sonra ise “Garabaşi” (KaraBaş) adlı son istasyona kadar (3780 metre) sarkaçlı teleferik hattı devam ederken, ona paralel olarak telesiyej hattı eşlik ediyor.  

3500 METREDEKİ BARIŞ İSTASYONU’NDA KAFKAS SIRADAĞLARI’NA BAKIŞ 

Azau’dan Garabaşi’ye çıkarken dikkat çekici nokta, eskiden beri kalıcı buzul tabakası ile bilinen Kafkas dağ silsilesinin 3000’li hatta bazen 4000’li metrelik mevkilerine kadar buzulların yerinde artık yeller esmesi. Garabaşi’den (3780 m.) 4050 metreye kadar, yürüyerek tırmanılan son etap bekliyor arzu eden kayakçı ve dağcıları. Merkezi dinlenme istasyonunda en şaşırtıcı ve beklenmedik olanı ise; yaz sezonu sona ermesine, kış sezonu da halen tam olarak başlamamasına karşın, doğru düzgün tek bir kafeye, dahası en ufak bir tuvalete dahi rastlanamaması… Ancak her şey bir yana burada sizleri, dört bir tarafınızı saran ve 4000 ile 5000 metre arasında seyreden onlarca zirvenin oluşturduğu muhteşem bir panoramik Kafkas dağ manzarası bekliyor. Öte yandan 4000 metreye yaklaşsanız bile, hava tam olarak açık olmadıktan sonra buradan bile Elbruz’un doruğunu görebilmenizin garantisi bulunmuyor.  

               

ÖNCEKİ HABER

CHP'nin yeni İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat oldu

SONRAKİ HABER

Gizlilik kararı neyi gizliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...