27 Aralık 2015 17:58

Uludere'de Roboski anması: Mücadeleyi çocuklarıma vasiyet edeceğim

Paylaş

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde çoğu çocuk 34 kişinin Türk savaş uçaklarının yağdırdığı bombalarla katledilmesinin üzerinden bugün tam dört yıl geçti. Faillerin yargılanmaması ailelerin acılarına yeni acılar eklerken,  annelerden Emine Ürek, “Failler yargılanıncaya kadar Erdoğan’ın yakasından düşmeyeceğiz. Eğer ben ölürsem çocuklarıma vasiyet edeceğim” dedi. 

Yıllardır ellerinde çocuklarının fotoğraflarıyla çalmadık kapı bırakmayan annelerden biri olan Yüksel Ürek’in annesi Emine Ürek, “Tayyip Erdoğan istediği için bu katliam oldu ve onların ardından hayat zehir oldu. Biz ‘Yeter artık çocuklar ölmesin’ dedik. Bize para vermekten söz ettiler. Ben bu dünyaya çocuk getireceğim ve Başbakan öldürsün onları bize para versin mi diyeceğim? Altımızdaki toprağı yerim ama çocuklarımı para için satmam” diye tepki gösterdi. Yaşadığı sürece adalet talebinden vazgeçmeyeceğini dile getiren Ürek, “34 insanın katillerine müebbet ceza verilmediği sürece Erdoğan’ın yakasından düşmeyeceğiz. Eğer ben ölürsem oğluma vasiyet edeceğim bu mücadeleyi ve eğer o da  yapamazsa çocuklarına vasiyet et diyeceğim” diye konuştu. 

34 İNSAN KATLEDİLDİ 4 YILDIR DAVA AÇILMADI

Nadir Alma’nın annesi Azima Alma da, katliamdan sonra hala kendilerine gelemediklerini ifade ederek, “24 saat boyunca gözümüzün önünde çocuğumuzun fotoğrafı, huzurumuz kalmadı. Hiç suçları yoktu, ceplerinde 50 TL’den başka para yoktu. Yeni yıl geliyordu ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek için bir şeyler almak istiyordu” diye konuştu. Aradan geçen 4 yıla rağmen tek bir sorumlunun bile yargı önüne çıkarılmadığını  söyleyen anne Alma, “Bir çocuk panzere, polise taş attığında mahkemeye çıkartıyorlar ve 10 yıl ceza veriyorlar. 34 insan katledildi, anneler çocuklarının parçalarını görmediler, çocuklarının parçalarını torbalara koyup getirdiler. Tayyip Erdoğan bu dünyada bu hesabı verecek” dedi. 

4 YILDIR DEVAM EDEN CEZASIZLIK

Roboski Katliamı’yla ilgili yargı süreci tam bir cezasızlık örneğine dönüştü. İlk olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı “görevsizlik” kararı vererek Askeri Savcılığa sevk etti. 7 Ocak 2014 tarihinde Genelkurmay Askeri Savcılığı ise, “TSK personeli TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde Genelkurmay’ın onayıyla hareket edilmiştir” gerekçesiyle “takipsizlik” kararı verdi. Verilen bu kararla birlikte Roboski Katliamı da devlet eliyle yapılan katliamlar gibi cezasızlığa mahkûm oldu. Yine Temmuz 2014’te  34 kişi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvuru da, 17 aydır karara bağlanmadı.(Şırnak/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yemen'de çatışmalar sürüyor: 46 ölü, 36 yaralı

SONRAKİ HABER

‘Kırmızı fular’ın iadesine yine ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...