27 Aralık 2015 13:24

Çanakkale’de Roboski anmasında yürümek isteyenlere polis saldırdı: 21 gözaltı

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere (Roboski) ilçesinde TSK’ya ait savaş uçakları tarafından atılan bombalarla katledilen 34 yurttaşı anmak için yapılan basın açıklamasının ardından AKP il binasına yürümek isteyen gruba polis saldırdı. Önce bir kişinin gözaltına alındığı müdahalenin ardından kitle emniyet müdürlüğü önüne yürümek istedi. Bu yürüyüşe de müdahale eden polis, toplam 21 kişiyi gözaltına aldı. 

Şırnak’ın Uludere (Roboski) ilçesi yakınlarında 28 Aralık 2011 tarihinde TSK’ya ait uçaklardan atılan bombalar ile katledilen 34 yurttaşı anmak ve unutturmamak için İskele meydanında toplanan grup basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında 21’inci yüzyılın dünyasında katliamları örtmenin her gün yeni bir şeklini öğrenmiş oluyoruz. Tıpkı Maraş katliamı gibi onlarca alevi yurttaş katledilip ‘sağ-sol çatışması’, 19 Aralık katliamına ‘hayata dönüş operasyonu’, Silvan’da, Silopi’de, Cizre’de, Nusaybin’de, Sur’da olan katliamların adına da ‘Sokağa çıkma yasağı’ denilerek, katliamlar meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Suruç’un, Ankara’nın ve Roboski katliamının adı da değiştirilerek kıyım durmadan devam etmektedir. Bu kıyım ve tek tipçi zihniyet kona doymadan yol almaktadır” dendi. 

ROBOSKİ, MARAŞ MİZANSENİ DUYGULANDIRDI 

Basın açıklaması sırasında gençler tarafından yapılan Roboski ve Maraş katliamlarına ilişkin mizansen dikkatle takip edilerek, duygulandırdı. Sık sık Roboski ve Maraş için sloganlar atan kitle, 7 Haziran seçimlerinden sonra uygulanan ‘sokağa çıkma yasakları’nın da bir an önce son bulmasını istedi. Bölgede, kadın ve çocuk katliamlarının yaşandığı da ifade edilerek, Roboski, Maraş, Suruç ve Ankara başta olmak üzere tüm katliamların aydınlatılması istendi. 

YÜRÜYÜŞE POLİS SALDIRISI

Kitle basın açıklamasını yaptıktan sonra AKP binası önüne yürümek isteyince polis grubun yürümesine izin vermedi. Kısa süreli çıkan arbede sonrasında gruptan bir kişi gözaltına alındı. Arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden gruptakiler bir süre bekledikten sonra Emniyet Müdürlüğüne doğru harekete geçtiler. Kızılay Sokak üzerinden yürümek isteyen gruba da saldıran emniyet ekipleri, burada da gözaltına almaya devam etti. Toplam 21 kişi gözaltına alındı. 

TEPKİ ÇEKİYOR 

Temel hak ve özgürlükler kapsamında Anayasa’nın 34. Maddesinde düzenlenen Gösteri ve yürüyüş yapma hakkı; “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” şeklinde hükümler içermesine rağmen son zamanlarda Çanakkale’de bu demokratik hakkın kullanılmasının güvenlik güçleri tarafından engellenmesi tepkilere neden oluyor.

ÖNCEKİ HABER

EMEP İzmir İl Örgütü: 'Savaş sona ersin, müzakereler başlasın'

SONRAKİ HABER

Maraş’tan Roboski’ye hesap sormaya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...