11 Nisan 2012 10:10

Sanatçılar ayrı bir iş kolu istiyor

Sanat İşkolu Platformu, TBMM’ye gönderdiği dilekçeyle 4a statüsündeki sanatçıların “Sanat iş kolu”nun Toplu İş İlişkileri Kanunu’nda yer almasını talep etti. Platform üyeleri, sendikal mevzuat yasa tasarısında sinemadan tiyatroya, müzikten, dansa kadar sanat alanında toplu sözleşme hakkı istiyor.Platform,

Sanatçılar ayrı bir iş kolu istiyor
Paylaş

Platform, TBMM Genel Kuruluna gelmesi beklenen sendikal mevzuat yasa tasarısında iş kolu uygulamasının devam etmesi halinde toplusözleşme haklarını yine kullanamayacaklarını belirtiyor. Yeni yasa tasarısı mevcut yasada olduğu gibi sanat alanında 4-a’lı “işçi” statüsünde çalışanların tiyatro, sinema vb. bir kısmını hâlâ “Ticaret, Büro ve Eğitim İş Kolu” ile müzik kısmını da hâlâ “Konaklama ve Eğlence Yerleri İş Kolu” ile birlikte tanımlıyor ve örgütlenmeye zorluyor.
Sanat İşkolu Platformu, sorunları ve alanları birbirlerinden çok farklı olan sanatçılarla, diğer çalışanların aynı iş kolunda, aynı sendikada örgütlenmelerinin mümkün olmadığını söylüyor. 12 Eylül öncesi “Güzel Sanatlar İş Kolu” ismiyle sanatçıların kendi alanlarında örgütlenebildiğini belirten platform, 12 Eylülün getirdiği Sendikalar Kanunu ile sanatçıların özgün koşulları göz ardı edilerek; sınai, tarımsal, kimyasal, hayvansal maddelerin alımı ve satımı işiyle uğraşanların da bulunduğu ilgili-ilgisiz başka iş kollarıyla birleştirildiğini dile getirdi.

Platform üyeleri, memur statüsündeki sanat çalışanlarının 6 No’lu “Kültür-Sanat İş Kolu”nda örgütlendikleri gibi bir düzenleme istiyor.

DİLEKÇEYE YANIT YOK

Sanat İşkolu Platformu Sözcüsü Murat Muslu, TBMM’ye gönderdikleri dilekçeye henüz yanıt verdilmediğini söyledi. Meclisteki vekillerle görüşmelerir sürdürüğünü belirten Muslu, bu konuda BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’le görüşme yaptıklarını dile getirdi. Yıllardır sendikal haklarından mağdur olduklarını söyleyen Muslu, “12 Eylül öncesi hayat kadınlarıyla aynı iş kolundayken şimdi hayvan alım satımı yapanlarla aynı iş kolundayız” dedi. Muslu, sanatçıların özgün koşulları olduğunu ifade ederek, kendilerinin ayrı bir işkolu olarak kabul edilmesini istedi.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emek Sineması için biletler yırtılacak

SONRAKİ HABER

Mardin Belediyesi’nde yolsuzluk iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...