26 Aralık 2015 09:01

Halkların Köprüsü Derneği, kıyı şeridinden seslendi: Sınırları açın

8 merkezde aynı anda, eş zamanlı açıklama yapan Halkların Köprüsü Derneği üyeleri Ege Denizi'ndeki yeni mülteci ölümlerinin yaşanmaması için Avrupa Birliği'ne 'sınırları açın' çağrısında bulundu.

Paylaş

Halkların Köprüsü Derneği, Ege Denizi'ndeki mülteci ölümleri ile ilgili aralarında mültecilerin geçiş noktası olan 8 il ve ilçe merkezinde eş zamanlı basın açıklamaları düzenledi. İstanbul'da Ortaköy İskele Meydanı’nda, Çanakkale'de Göç İdare Merkezi önünde, Ayvalık'ta Cumhuriyet Alanı’nda, İzmir'de Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde, Kuşadası'nda Uğur Mumcu Parkı'nda, Datça'da Cumhuriyet Meydanı'nda, Bodrum'da Belediye Meydanı'nda ve Mersin’de Forum Havuz Başı'nda yapılan açıklamalarda Avrupa Birliği’nin mülteci ölümlerine karşı harekete geçilmesi istendi.

Can yeleklerinin giyildiği, denizdeki tekne ve bot facialarından fotoğrafların ve mültecilerin kısa hayat hikâyelerinin taşındığı açıklamalarda Halkların Köprüsü Derneği üyeleri mülteci ölümlerine karşı sessiz kalmayacaklarını da dile getirdiler. İzmir’de basın açıklamasını okuyan Dernek üyesi Halk Sağlıkçısı Dr. Zeynep Varol, ölümlerin göz göre yaşandığını vurgulayarak geçişlerin bir sebebinin Türkiye’nin de mültecilere onurlu yaşam imkanı sunamaması olduğunu ifade etti.
 
‘TÜRKİYE SURİYELİLEŞİYOR’

Bölge illerindeki çatışmalara da değinen Varol “Türkiye coğrafyasında da çözüm sürecinin ortadan kalkması ile yeniden başlayan savaşta, devlet şiddeti tıpkı 90’larda yaşandığı gibi zorla bir iç göç yaratarak yüz binlerce Kürt vatandaşı zorla yerinden etme yolunda ilerliyor… Türkiye’nin, Suriyelileşme riski bu ülke ve Ortadoğu bölgesi için tam bir felaket olur” dedi.

SAVAŞI DURDURUN ÇAĞRISI

Savaşları durdurmadan mülteciyle krizi baş edilmesinin imkânsız olduğunu da ekleyen Varol şunları söyledi “Savaşları ve çatışmaları durdurun! Ölümleri durdurun! İnsanları mülteci olmak zorunda bırakmayın! Bugün denizlerdeki bu bebek, kadın, erkek, yaşlı insan ölümlerinin en yakından şahitleri olan bizler; kıyı şeridinden kamuoyuna ve muhatap ülkelere aynı anda aynı sözleri haykırıyoruz; Güvenli geçişi sağlayın, ölümleri durdurun. Denizlerden geçişler her geçen gün daha çok can alıyor. Sınırlar açılmalı, tel örgüler kaldırılmalıdır. Bizler, bu gerçekleşene kadar her ölümde seslenmeye devam edeceğiz."

Açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı'na yürüyen dernek üyeleri ölümleri temsilen deniz kenarına üzerlerindeki can yeleklerini bıraktı.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Annelerinin yeni yıl mesajı: Çocuklar ölürken rahat uyuma Türkiye!

SONRAKİ HABER

EMO: Kamu yararını temel alarak özgürlüğü rehber edineceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...