25 Aralık 2015 16:41

Soma Davası’nda isyan ettiren tahliye kararı

Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davada, mağdur avukatları ile sanıkların ve avukatlarının taleplerini alan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, ara kararlarını açıkladı. Mahkeme, Maden Mühendisleri olan vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık için ise, adli kontrol şartıyla tahliye kararı verdi. İki sanığın yurtdışına çıkmasını da yasakladı. 

Mahkeme ayrıca, bilirkişi heyetinde yer alması kesinleşen kişilerin, 4 Ocak 2016 tarihinde mahkemede toplanmasına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kuruluna olayla ilgili idari soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulmasını istedi. Ara kararda, bunun yanı sıra, Soma Kömür İşletmeleri'ne kayyum atanması, ilk bilirkişi raporunu hazırlayan uzmanlar hakkında suç duyurusunda bulunulması, bilirkişilerin mahkemede tanık olarak dinlenmesi taleplerini de reddetti. Duruşma 16 Şubat 2016 tarihine erteledi. 

AİLELER İSYAN ETTİ: ÇOCUĞUMA DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ BU MU OLACAK? 

Mahkemenin tahliye kararlarını açıklamasından sonra salondaki aileler büyük tepki gösterdi. Sinir krize geçirenlere sağlık ekipleri müdahale etti. Duruşma salonunun önüne çıkan aileler gözyaşı döktü. Aileleri büyük üzüntü yaşayan avukatları ile destek içini salona gelenler, sakinleştirmeye çalıştı. Ölen madenci eşlerinden Naciye Kaya, "Bugün çocuğumun doğum günüydü. Ben ona bunu mu hediye götüreceğim" sözleriyle gözyaşı döktü. 

‘BİZDEN, ACILI AİLELERDEN KURTULUŞ YOK’ 

Ailelerin feryatları karşısında duygulanan onları destek vermeye çalışan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, "Mahkeme, savcının talebine uygun karar verdi. Ailelerin bunu kaldırması çok zor. Üzüntü ve telaş içindeler. Hepsini salıvereceklerini düşünüyorlar. Hukuken hatalı bir karar, vicdanen ağır bir karar. Ama bu dosyanın boş bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Bu facianın sorumluları belli olana kadar tahliye olmayacak. Umarım olumsuz etkilerini ailelerin üzerinden sileriz. Keşif süreci başlıyor. Ön keşif yapılıyor. Bunların tamamına katılacağız. Bizden, bu insanların acılarından kurtuluş yok. Bütün sorumlular iste dokunulmazlığı olsun, ister bürokrat olsun, Soma katliamının bütün sorumluları cezalarını bucak. Bizler ayaktayız" dedi. 

‘AİHM’E KADAR GİDECEĞİZ’

Ölen madenci Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, "Gerçek adalete yerini bulana kadar, değil ikisini hepsini de serbest bıraksalar, bu davanın sonuna kadar peşindeyiz. Biliyorduk böyle olacağını. AİHM'e kadar gideceğiz. İki, iki son dört mahkemede tamamını bırakacaklar. Bunları serbest bırakmakla bu mücadelemiz burada bitmeyecek. Çocuklarımızın haklarını savunacağız, kimsenin şüphesi olmasın" açıklamasını yaptı. 

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan da, "Tahliye kararıyla bir şey bitmedi. Baro olarak bu davayı takip etmeye devam edeceğiz. Tahliye olması için bir gerekçe yoktu. Sanıklarla ilgili bir şey değişmedi. Sanıkların konumu daha da ağırlaştı. Deliller arttı. Mahkemenin tahliyeye kararı vermesi bu davanın sonuçlandığı anlamına gelmiyor. Gerçi suçlular hak ettikleri cezalara çarptırılacaktır. Tahliye işlemi bizce doğru değildir" dedi. 

ÖZEL'DEN ‘KALBİMİZ KURUSUN’ ELEŞTİRİSİ 

Tahliye kararına set tepki gösterenlerden birisi de CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel oldu. İki tahliye haberinden sonra televizyonu başında haber izleyen, gazetede okuyanların 'iş niye böyle oldu' dememesi gerektiğini söyleyen Özel, "Hani kimse Soma'yı unutmayacaktı, unutturmayacaktı. İlgisini gösterecekti. Hani Soma'yı unutursak yüreğimiz kuruyacaktı. İlk gün insan koridoru vardı, şimdi koltuklar boş. Aileler buraya bin bir zorlukla geliyor. Yüreği yanık analar, eşler, avukatlar geliyor. Soma'da on binden, Türkiye'de 50 bin kişi, madende çalışıyor. Madenler, 13 Mayıs'ta ne kadar güvenliyse şimdi de o kadar güvenli. Her gün ölüme inip çıkıyorlar. Daha çok analar ağlar. Herkes aklını başına alsın. Kaza olduğu gün ağlayıp sonra bu salonu boş bırakırsan haberi alınca da şaşırmayın. Madem Soma'yı unuttursan yüreğin kuruyacaktı. Ya yüreğin kurusun ya da gel buraya bu ailelere sahip çık. Bunu siyasetçiye, köşe yazarına, aydınına, Akhisarlısına, Somalısına, Manisalısına, Türkiye'deki tüm uyarlı kişilere söylüyorum. Sendikaya hiçbir şey söylemiyorum. Bu insanları sattı. Sarı sendika, bu insanları sattı. Bu sendikadan hesap soracaksanız. Bu nasıl adalet demek istiyorsanız, bütün insanlar o günkü yürek acılarını unutmasınlar, ondana sonra insanlara ölüyor, kalan sağlar Recep Tayyip Erdoğan'a yetiyor" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz Üniversitesinde ‘Şeriat için savaşın’ çağrısı

SONRAKİ HABER

İstanbul’da kadınlar ölümleri ve kadınlara yönelik suçları protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...