11 Nisan 2012 09:18

'Polis haftası'nda polis şiddetine dikkat çekti

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Polis Haftası nedeniyle konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu’nun önceki oturumunda söz alarak, polisten vatandaşlara yönelen şiddete dikkat çekti. Polislerin talepleri için meydanlara çıkan emekçilerden, öğrencilere, hatta akademisyenlere kadar pe

'Polis haftası'nda polis şiddetine dikkat çekti
Paylaş

Meclis Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluş yıldönümü nedeniyle konuşmalar yapıldı. Söz alan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, polislik mesleği ve emniyet teşkilatının daha fazla değerlendirilmeye ve soruşturulmaya muhtaç olduğunu söyledi. Söz alan diğer milletvekillerinin emniyet güçlerinden büyük bir memnuniyetle söz ettiklerine dikkat çeken Tüzel, “Bu kadar toplumsal mücadelenin ve sorunların olduğu bir ülkede, bunların karşısına çıkacak polislik kurumunun elbette çok çalışması, çok fazla mesai yapması, sayılarının 180 binden 250 bine çıkması anlaşılır bir şeydir. Ama bu iyi bir şey midir derseniz, bu elbette iyi bir şey değildir. Ülkemizdeki sorunların, sıkıntıların ne kadar yoğun olduğunu göstermektedir. Bunlarla baş edemeyen emniyet teşkilatı, kendi mesleki sorunlarının, fazla çalışmanın birikmişliğiyle, intihar ve cinayetlerle de sonuçlanan birçok sosyal ve psikolojik problemle ve aynı zamanda da geçim sorunlarıyla yüz yüze kalmaktadır” dedi.  

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’Nİ HATIRLATTI

Tüzel, sözlerine şöyle devam etti: “Dolayısıyla bugün, polislik mesleği denildiğinde, açıkçası meydanları gaz bombasıyla yoğun bir şekilde kuşatan bir meslek aklımıza gelmektedir. En son Çukurova Üniversitesi’nde akademisyenlerin, sadece bilimi savundukları ve çalışma alanlarının özel üniversiteye peşkeş çekilmesine karşı çıktıkları için Çevik Kuvvet tarafından darp edildiği haberleri gelmiştir. Dolayısıyla durumun söylendiği gibi halkımızın canının, malının, namusunun polise emanet olduğu söyleminin gerçeği yansıtmadığı her geçen gün karşımıza çıkmaktadır. Aklıma İzmir’de oğlunu kaybeden Baran Tursun geliyor. Sırf oğlunun trafik polislerince haksız bir şekilde vurularak öldürülmesi nedeniyle kurduğu vakıf ve bu doğrultuda yaptığı çalışmalar, sesini duyurma çabaları aklıma geliyor. Bizlerin, Millet Meclisinin bir de olayı bu yönüyle, belki de tersinden sorgulaması, görmesi ve ‘Bu sorunların kaynağında ne var” diye gerçekten üzerinde durması gerekiyor.”

KARAKOLDA İŞKENCE SÜRÜYOR

Karakollarda işkence, kötü muamele ve ölüm vakalarının Türkiye'nin gündeminden çıkmadığını belirten Tüzel, devlet yetkililerinin “işkencenin münferit olduğu” yönündeki açıklamalara rağmen, ortaya çıkan kamera kayıtları ve verilerin işkencenin sistematik olduğuna işaret ettiğini kaydetti. İstisnasız her yurttaşın karakolda kötü muamele ve işkenceyle karşıya karşı kalabildiğine dikkat çeken Tüzel, Meclis’in bu konunun üzerine ciddiyetle gitmesi gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


İŞ CİNAYETLERİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Tüzel, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada artan iş cinayetlerine de dikkat çekti.

Erzurum, Tuzla ve Elazığ başta olmak üzere son günlerde peş peşe gelen işçi ölüm haberlerini hatırlatan Tüzel, “Gün geçmiyor ki, iş cinayetlerini konuşmayalım” dedi.

TEDAŞ’ta taşeron çalışan ve barajdaki tamirata deniz bisikletiyle gitmek zorunda kaldıkları için hayatlarını kaybeden işçileri hatırlatan Tüzel, yaşananların, insan hayatına verilmeyen değeri bir kez daha gösterdiğini söyledi. Tüzel,
Zonguldak Çaycuma’da Filyos Çayı üzerindeki köprü felaketinde de benzer bir ihmalin yaşandığını belirten Tüzel, 61 yıllık köprüyle ilgili gerekli tedbirlerin önceden alınmamasını eleştirdi.

ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerinde denetimli serbestlik dönemi başlıyor

SONRAKİ HABER

Katliam emri AKP'den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...