25 Aralık 2015 13:15

Türkan Elçi: Eşimi hedef gösteren herkesten şikâyetçiyim

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, eşiyle ilgili soruşturmayı yürüten savcıya ifade verdikten sonra baroda basın açıklama yaptı.

Paylaş

Diyarbakır’da 28 Kasım günü Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın açıklaması yaptıktan sonra öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, şikayetçi sıfatıyla ifade verdi. Elçi, ifadesine ek olarak verdiği üç sayfalık dilekçeyi Diyarbakır Barosu’nda basın toplantısı düzenleyerek okudu. Elçi, “Tahir Elçi, Türkiye’de uzun yıllardan beri süregelen siyasal ve hukuksal problemlerin yaşandığı tüm zamanları iyi bilen evrensel ve ulusal hukuk nosyonuna vakıf bir kişiliğe sahipti. Adalet ve hukukun ilkelerinin tezahür ettiği bir toplumun inşa edilmesi ve yaşamını adayan müstesna bir hukukçuydu. İdeal bir toplumun oluşturulması, Türkiye’de yaşayan tüm halkların, ırk, din, mezhep ve sınıf farklılığına bakılmaksızın bir arada insanca yaşaması için mesleki ve özel hayatının her anını bu yönde sarf etti.” diye konuştu.

‘TAHİR ELÇİ TEK SES OLABİLECEK POZİSYONDAYKEN KATLEDİLDİ’ 

“Tahir Elçi’nin son dönemlerde Türkiye’nin yaşadığı kaotik havanın ihtiyaç duyduğu bir figürken onun gibi köprü olabilecek Türkiye’de farklı kesimler, farklı sesler arasında tek ses olabilecek bir pozisyondayken katledilmesi anlamlıdır.” diyen Türkan Elçi, anlamlı olduğu kadar da barışın ve huzurun olması için çaba sarf eden kişilerin küstürülmesi ve barış duygularının zedelenmesine mahal verilmesi nedeni ile ayrıca üzücü olduğunu vurguladı. 
Türkan Elçi’nin açıklamaları özetle şöyle: 

‘GÜÇ ODAKLARININ YANINDA DEĞİL İNSAN VE VİCDANIN YANINDA OLDU’ 

"Tahir Elçi son dönemlerde artan şiddet olaylarının ölüm kokan atmosferinde sükûnete, barışa ve yaşanacak sivil ölümlerine işaret edebilme cesaretini gösterebilmiştir. Olayların şiddetlice yaşandığı yerlerde raporlar hazırlamış, öz ellikle sivil insanların yaşamı ile ilgili hassasiyetini defalarca basın açıklamalarında, televizyon programlarında çekinmeden izah edebilmiştir. Bunu yaparken kimsenin herhangi bir güç odağının yanında olmadan sadece insanın ve vicdanın yanında olduğu vurgusunu yapmıştır. Son dönemlerde insan vicdan ve barış gibi kavramlar ulviliklerinden uzaklaştırılarak içi boşaltılmış kavramlar haline gelmişken Tahir Elçi’nin bu gibi ifadeleri samimiyetle dillendirmesi kimilerine anlamsız gelmiştir. Bu gibi çağrıları göz önünde bulundurulmadan sadece malum bir televizyon programında söylediği bir cümle ile hedef haline getirilmiş ve katlinin vacip olduğu hissi oluşturulacak kadar medya ve yargının gündemine insafsızca oturtulmuştur.

‘YAKALAMA KARARININ UYGULANIŞ BİÇİMİ ÖLÜM FERMANININ ÖN AŞAMASIDIR’ 

Sarf ettiği cümle sadece farklı bir zaviyeden bakmanın da gerekli olabileceği yönünde hukuksal yönden bir tartışmaya mevzu olabilecekken toplum nezdinde infial olacak bir tutuklama kararıyla resmen Tahir Elçi hırpalanmıştır. Hatta hakkında çıkarılan yakalama kararının uygulanış biçimi çıkarılmış ölüm fermanın bir ön aşamasıdır. Aslında barış talep eden bir adam o gece hukuk devletinin gerekleri yok sayılarak TOMA’larla zırhlı araçlarla, polis konvoylarıyla devlet gücünün korkutucu ve sindirici yüzüyle bir kez daha karşı karşıya kalmıştır. Hukuka ve adalete inanan sorunların meşru yollarla iletişim kurarak çözümüne inanan bir insan olarak eşime yapılanların o gece itibariyle nazarımda çizilen tablonun tasvirini izah etmekte zorlandığımı ifade edebilirim.

‘SİYASİ İRADEDEN DE ŞİKAYETÇİYİM’ 

Eşim Tahir Elçi hakkında soruşturma başlatan savcı, gerek yakalama kararı veren hakim ve gerekse bu kararı infaz eden emniyet mensubu ve siyasi iradeden şikayetçiyim. Devlet nezdinde protokoldeki sıralamada bir yere sahip olan kişiye ilgili makamlarca resen koruma verilmemiş, yapılan tehditler görmezden gelinmiştir. Elçi’nin katledilmesinin sıcaklığı henüz yüreğimi yakarken, ben metanetimi yitirmeden devlet yetkililerinden gelen vaatleri büyük bir sabırla bekledim. Fakat bir ayın dolmasına birkaç gün kala katilin bulunması yönünde bir arpa boyu yol kat edilmediği gün gibi ortadadır. Nitekim silahlarına el konulan 26 polis memuru olduğu halde hiçbirinin ifadesi şüpheli sıfatıyla alınmamıştır. Elçi’nin katledildiği olay yeri uzun süreden beri şiddet olayların yaşandığı yöne açılan bir noktadır. Güvenlik güçlerinin olay mahallini önceden gözetim altında tutması, güvenlik kameralarıyla gidiş, gelişleri kontrol etmemesi inandırıcı değil. 

‘FAİLİN BİZZAT POLİS OLDUĞU YÖNÜNDE ŞÜPHELERİMİ GÜÇLENDİRDİ’

Basın açıklaması yapılması esnasında emniyet birimlerince güvenliğin sağlanması bir hukuk devletinin gereğidir. Polis basın açıklamasının içeriğini kaydetmek ilgili amirlere bilgi vermek, açıklamanın devlet açısından suç teşkil edip etmediğini kayda almak dışında, açıklama yapan kişiyi korumak gibi bir görevinin olduğunu unutmuştur. Tahir Elçi’ye sıkılan kurşunun nereden geldiği konusunda tarafıma hiçbir açıklama yapılmaması, failin bizzat polis olduğu yönündeki şüphelerimi güçlendirmiştir. Cinayet, yaşanan karşılıklı şiddet olaylarıyla örtbas edilmiş, bu cinayet saklanılmaya gündemden düşürülmeye çalışılmıştır. Şiddet olayları bahane edilerek olay yerinde, olay yeri incelemesinin yapılmaması en basit ifadeyle ‘devlet ihmal suretiyle delil karartmasıdır’. 

‘FAİLLERİN CEZASIZLIKLA MÜKAFATLANDIRILMASI HUKUK DEVLETİ İDDİASINDAN VAZGEÇMEDİR’

Ömrünü cezasızlıkla mücadeleye ayıran Elçi cinayetinin açıklığa kavuşturulmaması faillerin cezasızlıkla mükâfatlandırılması Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti olma iddiasından tamamıyla vazgeçme manasındadır. Toplumsal barıştan, kardeşlik ve hukuktan ve Türkiye’de yaşanan şiddet olaylarının bitmesi için başlanacak olan çözümden söz edilecekse bunun yolu Tahir Elçi’nin katilinin bulunmasından geçer. Tahir Elçi Müslüman bir toplumun çoğunlukla yaşadığı ülkede bir mabedin ayakları altında barışı dile getirmiştir. İnsanlık açısından önemli sayılan kutsal mekân ‘cami’ ve kutsal sözcük ‘barış’ onun şehadetiyle bir araya gelmiştir. Adıyla müsemma, soyadıyla görevlendirilmiş Tahir Elçi’nin vicdanlı, görev ahlakıyla çalışacak yetkililerin günün birinde çıkıp katili adaletin eline teslim edeceği yönündeki umutlarımı kaybetmeden bekleyeceğim." (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

SCA Yıldız’da grev halaylarla devam ediyor

SONRAKİ HABER

12 yılda 9 milyar liraya yakın 'örtülü ödenek' harcandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...