25 Aralık 2015 10:26

Sur’da haber alma hakkı yine engellendi

Paylaş

Özgür Gazeteciler Cemiyeti  (ÖGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın çağrısıyla Diyarbakır’da gazeteciler operasyonların sürdüğü Sur’a girebilmek ve halkın haber alma hakkının sağlanması için bir yürüyüş düzenledi. “Gazetecilerin gerçeği halka ulaştırma hakkı vardır. Gazetecilerin uluslararası anlaşmalara göre her alana girme hakkı vardır” diyerek ilçeye girmek istedi, polis “Hiçbir şekilde müsaade etmiyoruz” yanıtını verdi. Gazeteciler, yaşananların doğru bir şekilde halka ulaştırılması için bir an önce gazetecilere uygulanan yasak ve baskıların kaldırılmasını istedi.

BÖLGEDEKİ GAZETECİLER ENGELLENİYOR

Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’a yönelik 2 Aralık’tan itibaren sürdürülen sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar süresince bölgeye Anadolu Ajansı dışında gazeteciler sokulmuyor. Ağır top atışlarının yapıldığı ve sivil cenazelerinin çıktığı ilçede kimi yurttaşlardan yardım çağrıları da geliyor. Ancak gazeteciler tüm yaşananlara rağmen bölgeye sokulmuyor, darbediliyor, hakarete maruz kalıyor. TGS ve ÖGC bugün konuya ilişkin bir yürüyüş düzenledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan çok sayıda gazeteci, “Özgür basın engellenemez” sloganları ve alkışlar eşliğinde Sur’a doğru yürüyüşe geçti. Gazetecilerin önü polislerce kesildi. Yürüyüşün 2911 sayılı kanuna aykırı olduğunu öne süren emniyet yetkilileri, “Gazetecilerin oraya girmesine hiçbir şekilde müsaade edilmiyor” yanıtını verdi.

FOTOĞRAFLAR VE VİDEOLAR ALINIYOR

Gazeteciler bu durumun demokratik bir ülkede olmayacak baskı ve yasak uygulaması olduğunu, halkın haber alma hakkının engellenmesi anlamına geldiğini belirterek protesto etti. Dağkapı Meydanı’na dahi alınmayan gazeteciler meydanın bariyerlerle kapatılmış noktasında açıklama yaptı. Burada gazeteciler adına ortak açıklamayı ÖGC Eş Başkanı Hakkı Boltan okudu. Boltan, “Uluslararası anlaşmalara göre basının her alana girme hakkı vardır. Gerçeği  toplumun ahlakına göre yayınlama hakkı vardır. Her gerçeğe ulaşmada özgürdür. Türkiye’de basın özgür değildir. Özgür basının hakları  çiğnenmiştir. Gazeteciler işkence ile gözaltına alınıyorlar. Fotoğraf ve videoları ellerinden alınıyor” dedi. Bölgede sık sık yaşanan gazetecilerin fotoğraflarının ve görüntü kayıtlarının silinmesi yahut el konulmasını hatırlatan Boltan, “Kimse basının özgür olduğunu iddia etmesin” şeklinde konuştu.

‘BASIN ÜZERİNDEKİ YASAK KALDIRILMALIDIR’

AKP hükümetinin özgür  basının önünü gözaltılarla kapatamayacağı için bu kez mahalle ve ilçelere girişini yasakladığını kaydeden Boltan, yasaklanan sokak, mahalle ve ilçelerde neler olduğunu bildiklerini, devlet ve hükümetin halkın üzerinde yürüttüğü soykırımı dünyadan  saklamak için özgür basını yasakladığını söyleyerek “Basın üzerindeki yasak, hakların çiğnemesidir. Özgür basın haklarının çiğnemesidir. Gerçeğin ve hakikatin yasaklanmasıdır. Basın yasaklamaları gerçeğin soykırımıdır” diye konuştu. Özgür basın olarak yasakları kabul etmediklerini ve ivedilikle basın karşısında geliştirilen sokak ve mahalle yasaklarının kaldırılmasını istedi. Boltan sözlerini “Sonuna kadar haklarımız için mücadele edeceğiz. Gerçeğin ve hakikatin peşinde olacağız” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tuvaleti öğrencilere kapatan okul müdürü protesto edildi

SONRAKİ HABER

Gazeteciler cezaevindeki meslektaşlarına kart gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...