25 Aralık 2015 01:01

‘Batıda çocuklar dışarı çıkıyor oyun oynayıp, okula gidiyor...’

Paylaş

Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde sokağa çıkma yasakları devam ederken, asker ve polis saldırısı altında olan ilçelerde yaşayan çocuklarla konuştuk. Sığındıkları karanlık bodrum ve odalardan gazetemize konuşan Cizreli ve Silopili çocuklar, çok korktuklarını belirterek, eskisi gibi okula gidip, oyun oynamak istediklerini söylediler.

Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde yaşayan ve operasyonlardan dolayı bodrum katına sığınan 10 yaşındaki Dicle, yaptığımız telefon görüşmesinde 11 gündür sokağa çıkma yasağı nedeniyle dışarı çıkamadığını ve sabattan akşama kadar silah seslerinin hiç susmadığını söyledi. Dicle, “Biz burada dışarı çıkıp oynayamıyoruz ve okula gidemiyoruz. Batıda çocuklar dışarı çıkıyor ve okula gidiyor. Burada bir katliam olduğunun farkında değiller. Bu da beni çok üzüyor” dedi.

BİR AN ÖNCE BARIŞ GELSİN

9 yaşındaki Cihan ise “Diğer şehirlerdeki çocuklar sokağa çıkıp oynuyor ve okula gidiyor. Korkmuyorlar. Ama burada biz tam tersini yaşıyoruz” dedi. Cihan artık operasyonların durması gerektiğini belirterek, “Eskisi gibi korkmadan okula gidip oyun oynamak istiyorum” diyerek bir an önce barışın gelmesini istedi.

ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYORLAR

Silopi’de yaşayan 11 yaşındaki Navdar ve ailesi ise evlerine kurşunlar isabet ettiği için 11 gündür evin bir odasına sığınmış. Navdar ile görüştüğümüzde silah seslerinin diğer günlere göre azaldığını ve silahların susmasını dilediğini söyledi. Normalde bir devletin çocukları savaştan koruması gerektiğini söyleyen Navdar, “Silopi’de bırakın korumayı, çocukları öldürüyorlar” dedi

POLİSLERDEN ÇOK KORKTUM

Nuh Mahallesi’nde yaşayan 9 yaşındaki Mikail de “11 gündür elektrik ve suyumuz yok. Dışarı çıkamıyoruz. Sürekli evlerimize bomba ve kurşun atıyorlar. Evlerimizi ve okullarımızı yakıyorlar” dedi. Geçtiğimiz günlerde evlerine gelip arama yapan polislerden çok korktuğunu ifade eden Mikail çatışmaların bir an önce durmasını istedi. Mikail “Lütfen bu kan dursun, öğretmenlerimiz tekrardan gelsin. Lütfen bize yardım edin, barış gelsin” şeklinde konuştu. (Cizre/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de polisin vurduğu işçi kolunu kaybetti: Polis önce ‘geç’ dedi sonra ateş açtı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: İstikrarsızlık kurumsallaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...