24 Aralık 2015 00:53

Sennur Sezer’e “saygı ödülü”

Paylaş

Dünya Kitap Dergisi tarafından düzenlenen “Yılın En İyileri Ödülleri” kapsamında, ekim ayında hayatını kaybeden gazetemizin yazarı, Şair Sennur Sezer’e ödül verildi.

Başar Başarır, Faruk Şüyün, Doğan Hızlan, İlknur Özdemir, Selim İleri ve Yekta Kopan’dan oluşan seçici kurul, Sezer’i “Saygı Ödülü” ile andı. 

25. yaşını kutlayan Dünya Kitap Dergisi; Sennur Sezer’in yanı sıra Ahmet Büke, Yasemin Aydın, Alakarga Sanat Yayınları, Gülce Başer, Sevil Atasoy, Meri Çevik Simyonidis ve Marianna Yerasimos’u ödüllendirdi.
1993 yılından bu yana verilen “Dünya Kitap Ödülleri”nde, Ahmet Büke’nin on8 Yayınları’ndan çıkan “Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi: İnsan Kendine de İyi Gelir” kitabı “Yılın Telif Kitabı Ödülü”ne layık görüldü. Yasemin Aydın’ın çevirdiği, Aleksandros Papadiamantis’in “Hadula: Bir Ada Öyküsü” kitabı, “Yılın Çeviri Kitabı” seçildi. Alakarga Sanat Yayınları, “Yılın Yayınevi”, Gülce Başer’in “Bir Ceset Bir Söz”ü “Yılın Polisiye Kitabı” ödüllerini aldı. 

“Yılın En İyileri Ödülleri”nde Sevil Atasoy’a “Emek Ödülü”, Meri Çevik Simyonidis’in “İstanbulum, Tadım-Tuzum: Bir Varmış Bir Yokmuş” kitabına “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı Ödülü”, Marianna Yerasimos’a “Gastronomi Kültürü Emek Ödülü” verildi. 

Ödüller, ocak ayında Pera Müzesi’nde gerçekleştirilecek bir törenle sahiplerine takdim edilecek. 


'SEZER, TÜRKİYE EDEBİYATININ EMEKÇİSİYDİ'

Can Yayınları’ndan çıkan, 2015’te gerçekleşen kültür-sanat olaylarının yer aldığı “Can Almanak”ta, Sennur Sezer “Türkiye edebiyatının emekçisi” diye anıldı.

Yekta Kopan, Zeynep Miraç, Sibel Oral ve Emre Taylan’ın hazırladığı, “Sansürsüz Kültür Sanat Yıllığı” alt başlığı ile yayınlanan almanakta, 7 Ekim 2015’te vefat eden Sezer’in, kaleme aldığı “Bir sözle kuruldu dünya/ Hep o sözü aradım ve buldum: Emek” dizeleri yer aldı.

“Sennur Sezer hayatı boyunca ya masa başında yazıyor, okuyor ya da meydanlarda, kortejlerde yumruğunu kaldırıyordu; şairdi, işçiydi, emekçiydi” ifadelerinin kullanıldığı almanakta, “Sezer aynı zamanda Türkan Şoray’ın Tanju Gürsu ile başrollerini paylaştığı Yeşilçam’ın önemli filmlerinden ‘Buruk Acı’nın da şarkı sözlerinin yazarıydı. Ama en önemlisi Türkiye edebiyatının emekçisi, sosyalist düşüncenin her daim yoldaşıydı” denildi. 

Sezer; Nilay Özer, Gülseli İnal ve küçük İskender’in konuştuğu “Akbank Sanat Edebiyat Buluşmaları”nda da anıldı. Edebiyatın ve kadın şairlerin konuşulduğu “Şiir Daima Kadındır” adlı söyleşide, Sennur Sezer ve Gülten Akın’ın toplumcu şiirlerine vurgu yapılarak, iki ismin de şiirden toplumsal bir dönüşüm adına fayda uman şairler olduklarının, şiirlerinde toplumsal hayata etki etme yönünün ağır bastığının altı çizildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Fotoğraf tarihinden güncelliğe…

SONRAKİ HABER

Katliam yaralısı Karakoç’a üniversitesinden ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...