24 Aralık 2015 00:51

Birleşik Metal-İş kongreye giderken

Paylaş

Cihan İŞÇİ
İzmir

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın şube kongreleri geçtiğimiz sonbaharda bitti. 

Metal fırtınasının ardından yapılan kongreler, gerek öncesinde yürütülen tartışmalar gerekse kongrelerdeki tartışmalar ile hâlâ hafızalarımızda. 

Bu kongrelerin sonucunda çıkan tablo şöyle: Tabanın yaptığı eleştiriler ve öneriler dikkate alınarak metal işçilerinin en ileri mevzisi BMİS, bulunduğu noktadan daha ileri bir noktaya, mücadeleci yüzünün daha görünür kılındığı bir sendikaya bürünüp metal işçilerinin öncülüğünde tüm iş kollarındaki işçilerin liderliğini alıp, artan saldırılara göğüs gerecek bir liderliğe mi gelecek? Yoksa bu eleştirileri kulak arkası yapıp mevcut durumu tekrarlayacak mı?

Artan esnek çalışma baskıları, kıdem tartışmaları, asgari ücret tartışmaları, yeni üretim biçimleri karşı işçi sınıfından sermayeye sürekli yeni kârlar sağlamak ve kazanılmış hakları budamakla uğraşırken işçi sınıfının örgütü olan sendikalar ne yapmaktadır?

Burada artık tarih sahnesine tekrar çıkmak gerekmiyor mu aynı 15-16 Haziranlar gibi. Bu saldırıları geri püskürtecek güç işçi sınıfında var bunu son yaşanan MESS sözleşmelerinde daha iyi gördük. 
Fakat kongreler sonrası tabloya baktığımızda sendikanın yüzde 30-35’i mevcut sendikal durumdan şikâyetçi. Kocaeli kongresine gelmeyen delegeler, İzmir ve Gebze’deki tartışmalar bunu gayet iyi gösteriyor. Şimdi konu şu; sendika içindeki bu muhalefeti dışlamak mı sendika için yararlı, yoksa birleştirmek mi? 

Sendikanın artan saldırılara karşı tek vücut olması için her türlü ayrıştırmadan uzak durulmalı ve genel merkez kongresinden tek vücut olarak çıkılmalı. Tabanda “şunun adamı-bunun adamı”, “o siyasetten-bu siyasetten” diye cadı avı yapmak sendikayı parçalı bir görüntüden başka hiçbir yere götüremez. 
Kongreye giderken birçok sorunla boğuşan işçiler için kongre bir umut olacak mı? Mesela asgari ücret tartışmaları... Hükümetin seçim vaadi olarak gündeme getirdiği rakam olursa fabrikalardaki kaos nasıl çözülecek? Yeni girenle eski işçilerin ücreti aynılaştığı takdirde fabrikalarda nasıl bir düzenleme yapılacak? Daha 1300 tartışmaları olduğunda bile bir sürü soru işareti olan işçiye çıkıp meydanlarda, “Biz DİSK olarak 1900 olsun diyoruz”un mantıksal bir açıklaması var mı? 

Ocak ayından sonra kongrede alacağınız mücadele kararı ile eski işçiye de artı bir protokolle ücret iyileştirmesi yapılmasını tartışacak mısınız? Yine asgari ücretin artması ile birçok fabrikadaki sözleşmeler asgari ücretin altında kalacağı için kâğıt üzerinde kalmış olacak. Bunun eleştirisi yapılacak mı? 
Birçok fabrikada yeni üretim biçimleri, metotları kullanılarak performans denemeleri ile üretimi azami dereceye çekip işçiye nefes alamaz durumlar oluşturulmakta. Bu kongrede bunun için bilimsel bir çalışma olacak mı, bunun önlemi ne olacak, bunun için bir karar alınacak mı? 

Şu an tabanda oluşan algı, “Ne zaman bir toplusözleşme geçirsek hemen arkasından üretim rekorları için zorlanıyoruz ve sendika bunun için hiçbir şey yapmıyor” oluyor.

Evet bu kongre, geçmişin muhasebesi, geleceğin planlarının yapılacağı, sağlıklı eleştirilerin getirileceği, saygılı, grupçuluğa zemin yaratılmayan, demokratik bir kongre olursa önümüzdeki dönem işçi sınıfının ayağa kalkışlarında daha hazırlıklı, öncü bir Birleşik Metal-İş neden olmasın?

ÖNCEKİ HABER

Obradovic: Benimle çalışmak kolay değil

SONRAKİ HABER

Fotoğraf tarihinden güncelliğe…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...