23 Aralık 2015 15:11

Üniversitede ‘ırkçı ve sömürgeci’ heykel isyanı

Paylaş

Oxford Üniversitesi öğrencileri, 19. yüzyılda yaşamış sömürge valisi Cecile Rhodes’un heykelinin kaldırılmasını istiyor. İngiltere’nin Afrika’daki sömürgecilik faaliyetlerinde önemli rol üstlenen Rhodes, Cape Town sömürgesi başbakanlığını da yapmıştı...

Oxford Üniversitesi öğrencileri kampanya kapsamında heykelin kaldırılması için birçok imza topladı. İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde, öğrencilerin bir heykelin kaldırılması için başlattıkları kampanya ülke kamuoyunda tartışmaya neden oldu.

BBC’nin haberine göre üniversite öğrencileri, 19. yüzyılda yaşamış siyasetçi ve işadamı Cecile Rhodes’un Oriel College’daki heykelinin kaldırılması için kampanya yürütüyor.
Öğrenciler, “ırkçı ve sömürgeci olması nedeniyle Rhodes’un heykelinin sökülmesini” talep ediyor. Rhodes’un kurduğu Rhodes Vakfı bugün de faaliyetlerini sürdürüyor ve vakıf Oxford’da okuyan yurtdışından öğrencilere burs veriyor.

SÖMÜRGE BAŞBAKANIYDI

İngiltere’nin Afrika’daki sömürgecilik faaliyetlerinde önemli rol üstlenen Rhodes, Cape Town sömürgesi başbakanlığını da yapmıştı. Rhodes 1902’de öldüğünde mirasını Oriel College’a bırakmıştı.
Heykel kaldırma tartışmasına kamuoyundan farklı tepkiler geliyor. Tartışma, bugünkü İngiltere gazetelerinde önemli yer tuttu. 

Mart ayında Güney Afrika’daki Cape Town Üniversitesi öğrencileri okullarındaki Cecile Rhodes heykelinin kaldırılması için protestolar düzenlemişti.

Times’ın bugün görüşlerine başvurduğu Güney Afrikalı tarihçi, eski bir Rhodes Vakfı bursiyeri RW Johnson, Rhodes’un heykelinin kaldırılması kampanyasının IŞİD’in tarihi eserleri yok etmesine benzer olduğunu söyledi.

Tartışma, Financial Times’ta, gazetenin editoryal görüşlerinin aktarıldığı sayfada da ele alındı. FT özetle şu görüşü savundu: “Bir heykel sadece modern ahlakı rencide ettiği için yerinden kaldırılamaz”
Independent’ın haberinde ise Oxford Üniversitesi yönetiminin krizi aşmak için yeni bir çözümü önereceği belirtiliyor.

AFRiKA’DAN SÖKÜLMÜŞTÜ

INDEPENDENT gazetesinde yer alan bu plana göre heykel yerinden kaldırılmayacak ama heykelin yakınlarına Rhodes’la ilgili bilgiler içeren bir levha konulacak ve levhada Oxford Üniversitesi’nin, Rhodes’un birçok görüşünü paylaşmadığı da yazacak. 

Geçtiğimiz aylarda Güney Afrika’da Cape Town Üniversitesi öğrencileri okullarındaki heykelin kaldırılması için kampanya yürütmüştü. Öğrencileri heykeli bandajlarla ve pankartlarla sarmıştı. Protestolar sonunda heykel kaldırılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak Başbakanı Çin’de

SONRAKİ HABER

Ege'de yine mülteci faciası: 13 ölü, 7 kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...