23 Aralık 2015 14:15

Temmuz 2015’ten bu yana 44 çocuk öldürüldü 52 çocuk yaralandı

Paylaş

Savaş İstemiyoruz! Çocukları Öldürmenizi İstemiyoruz!’ Girişimi’nin araştırmalarına dayanarak Hümanist Büro tarafından hazırlanan rapora göre, Temmuz 2015’ten bu yana silahlı çatışmanın sürdüğü illerde en az 44 çocuk öldürüldü. 

Raporda, Diyarbakır, Şırnak, Ağrı, İstanbul, Mardin, Van, Ankara, Hakkari ve Adana illerinde öldürülen en küçüğü 3,5 aylık, en büyüğü 18 yaşında olan 44 çocuktan bazılarının, sokağa çıkma yasağı nedeniyle bir süre gömülemediği ve cenazelerinin evde bekletildiği bilgisi de yer alıyor. Yine Temmuz 2015’ten bu yana aynı illerde benzer şekilde en küçüğü birkaç aylık bebek, en büyüğü 18 yaşında olan en az 52 çocuğun yaralandığı ve bu çocuklardan bazılarının uzuvlarını kaybettiği belirtiliyor.

POLİS ŞİDDETİ ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR

Temmuz ayından itibaren 44 çocuğun ölümüne 52 çocuğun da yaralanmasına sebep olan nedenler raporda şu şekilde sıralandı: 

* Operasyon veya çatışmalar sırasında vurularak
* Gösteriler sırasında vurularak
* Bomba patlaması sonucu
* Sivil alanlarda bulunan mühimmatın patlaması sonucu
* Hasta olup hastaneye götürülemediği için
* Sokağa çıkma yasağı sırasında parkta veya evin önünde oynarken vurularak
* Eve isabet eden kurşun veya patlayıcı ile vurularak
* Polisten kaçarken apartmandan düşerek
* Polis tarafından dövülerek
* Dur emrine uyulmaması sonucu açılan ateşte vurularak

ÇOCUKLARIN EĞİTİM VE SAĞLIK HAKKI GASP EDİLİYOR

Rapor, 26 Temmuz’da  Diyarbakır’da bir gösteriye müdahale eden polislerden kaçarken saklandığı binanın 7. katından düşen Beytullah Aydın’ın hayatını kaybetmesinden bugüne kadar geçen sürede hayatını kaybeden, yaralanan çocukların ve onların başına bu sonuçların gelmesine neden olan olayların görülmesini sağlamak amacıyla hazırlandı. Çocukların eğitim hakkı başta olmak üzere birçok haklarının askıya alınmasından, anne babalarını kaybetmelerine kadar yaşadıkları mağduriyetlerin görünür kılınmasını hedefleyen rapor, başta bu alanda çalışan kurumlar olmak üzere kamuoyunu da çocukların korunması için üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmeye çağırdı. 

Raporda ayrıca, çatışmalarda çocukların yaşadıkları mekanların havan topları, füzeler, mermiler ve bombalar ile hasar gördüğüne, sokağa çıkma yasağının olduğu yerlerde çocukların temel ihtiyaçların karşılanmadığı ortamlarda yaşadıklarına, yaralanan veya hastalanan çocukların sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorluk yaşadıklarına, sokağa çıkma yasağının olduğu yerlerde okulların açılmadığına, çocukların ebeveynlerinin, kardeşlerinin, akrabalarının öldürülmelerine tanıklık ettiklerine, bazen onların cenazeleri ile aynı ortamda yaşamak zorunda kaldıklarına, çocukların gözaltına alınma, tutuklanma ve hapis cezası ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekilerek gelecekteki haklarının da ihlal edildiği vurgulandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİHA: 70 yaşındaki astım hastası Salih Baygın gazdan yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

AYM, makul şüphe maddesinin iptali istemini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa