23 Aralık 2015 13:00

Lice davası bu kez Elçi’siz görülecek

Paylaş

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin katledildiği olayla ilgili açılan davanın 5. duruşması dava ile özdeşlenen Tahir Elçi’siz görülecek. 

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, 1993 yılında aralarında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da bulunduğu 16 kişinin katledildiği olaya dair 20 yıl sonra açılan ve “güvenlik” gerekçesiyle İzmir’e taşınan davanın 5. duruşması yarın İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dönemin faili meçhul cinayetlerinin açığa çıkartılması bakımından tarihi öneme sahip olan dava ilk kez Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’siz geçecek. 

ELÇİ: BANA GÖRE BU DAVA ARTIK BİTMİŞTİR

Hukuk mücadelesinin büyük bir bölümünü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için adayan ve Lice davasının bütün aşamalarında yer alan Tahir Elçi, İzmir'de görülen 3 duruşmaya katılmıştı. Elçi, Lice davasındaki son duruşmada yargılamanın adil olmadığını, “Ben bu davadan bir sonuç beklemiyorum, bana göre bu dava artık bitmiştir. Mahkemenin her üyesini reddediyoruz. Mahkeme suç işlemiştir. Mahkeme tarafsızlığını yitirmiştir, mahkemenizi reddediyoruz” sözleriyle dile getirmişti. 

SANIKLARDAN BİRİ ÖLDÜ, DİĞERİNİN İSE GİZLİDEN İFADESİ ALINDI

Katliamın emrini verdikleri suçlamasıyla yargılanan Kıdemli Üsteğmen Tünay Yanardağ, Singapur'da kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği için hakim karşısına hiç çıkmazken, davanın bir diğer sanığı J. Alb. Eşref Hatipoğlu'nun ise önceki duruşma öncesi avukatların ve ailelerin katılmadığı gizli bir celse ile ifadesi alındı. 
Davaya ilişkin bir açıklama yapan “Lice Adalet Arıyor Platformu”, davaya katılım çağrısı yaparak, “Bu davada mağdur aileleri ve platformumuzu yalnız bırakmayan, her safhasında emeği, mücadelesi ve yüreği olan, rahmetli Tahir Elçi'nin yokluğunda gidilecek. Avukatımız, savunucumuz rahmetli Tahir Elçi'nin 'faili meçhul davaların hakikatlerle yüzleşme şeklinde ele alınması' talebini yineliyoruz. Bu talebi şuan bölgemizdeki ateşe bir nebze olsun su dökebilecek bir yol olarak görüyoruz” dedi. (İzmir/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Barış Anneleri 6'ncı kez Dolmabahçe'de

SONRAKİ HABER

Akrebin içinde, karakolda, hücrede çocuğa işkence

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...