23 Aralık 2015 10:27

Polis kurşunuyla öldürülen Baran'ı kardeşi uğurladı: Bak sen bunları çok seversin

Diyarbakır'da dün polislerce katledilen 13 yaşındaki Şiyar Baran için düzenlenen cenaze törenine henüz 10 yaşındaki kardeşi Ömer Baran damga vurdu. Mezarına koştuğu ağabeyine, cebinden çıkardığı yer fıstıkları ile 'Bak sen bunları çok seversin, sana getirdim' diye seslenen küçük çocuk, ağabeyinin mezarına da yine bu fıstıklarla 'Şiyar' yazdı.

Paylaş

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 22'nci gününe ulaşan ablukayı protesto etmek amacıyla kentte dün yapılan protesto eylemleri sırasında Seyrantepe mevkiinde polis kurşunu ile öldürülen 13 yaşındaki Şiyar Baran, düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Düzenlenecek tören için Baran ailesi ve yakınları ile birlikte yüzlerce kişi sabah erken saatlerden itibaren cenazesinin bulunduğu Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı.
Tamamlanan işlemler sonrası Şiyar'ın cenazesinin bulunduğu sarı, kırmızı, yeşil flamaya sarılı tabutu, hastane morgundan çıkarılarak, yakınlarının gözyaşları arasında cenaze aracına yerleştirildi.
Onlarca araçlık cenaze konvoyu Şiyar'ın toprağa verileceği Sur'un Doğanlı (Milla) Mahallesi'ne doğru yola çıktı.

Cenaze konvoyunun geçtiği yol güzergahında bulunan yurttaşlar, Şiyar'ın cenazesini sloganlar ve zafer işaretleriyle selamladı. Mahalle mezarlığına ulaşılması sonrası cenaze aracından indirilip, omuzlara alınan Şiyar'ın tabut, dini vecibelerin yerine getirilmesi sonrası "Bijî berxwedana Surê" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganlarıyla defnedileceği kabri başına getirildi. Saygı duruşunda bulunulması sonrası küçük çocuğu naaşı toprağa verildi.

Defin işlemleri boyunca cenazeye aile üyesi kadınlar gözyaşları içinde ağıtlar yaktı. 

Şiyar'ın yakınlarının "Yaran acıyor mu küçüğüm, ölüm sana yakışmıyor. Kalk sen, karanlıktan korkarsın" şeklinde sözler sarf ettikleri ağıtları, törene katılan herkese duygusal anlar yaşattı.

'ELLERİNİZİ ÇEKİN ÇOCUKLARIMIZDAN'

Törende yer alan MEYA-DER Eşbaşkanı Ayşe Dicle, defin sonrası yaptığı konuşmada Sur direnişini selamladıklarını kaydederek, "Kirli ellerinizi çekin çocuklarımızdan, toprağımızdan, üzerimizden" dedi. 
DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek ise "Kürtler yıllardır bu zalimlere karşı başkaldırdı. Bu direniş zafere götürecek. Özgür yarınlar yakındır" ifadelerini kullandı.

Aile üyelerinden ise katledilen Şiyar'ın dedesi Raşit Baran güçlükle konuşabildi. Kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür eden Baran, "Yaşatılan bu acılar yapanların yanına kalmaz. Benim evladım öldü, başkasının ki ölmesin diye direnmeliyiz. Benim torunum bu halkın özgürlüğüne kurban oldu. Hepimizin şehididir. Hepimizin başı sağolsun" diye konuştu.

Törende Şiyar'ın henüz 10 yaşındaki Ömer Baran, cebinden çıkardığı yer fıstıklarını toprak altındaki ağabeyine uzatarak "Bak sen bunları çok seversin, sana getirdim" sözlerini sarf etti.

Herkesi gözyaşlarına boğan bu anlar sırasında küçük, elindeki bu fıstıklarla ağabeyini mezarına yine "Şiyar" yazdı. 

Yaşanan bu duygusal dakikaların ardından tören son bulurken, cenazeye katılanlar ise mezarlıktan ayrıldı. Baran ailesi ise çocukları için Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan taziyeevinde taziye kurdu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Encü TBMM gündemine taşıdı: Valiler hangi yetkiye dayanarak yasak ilan ediyor?

SONRAKİ HABER

CHP, MHP ve HDP, Davutoğlu'nun randevu talebine olumlu yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa