23 Aralık 2015 00:19

YYÜ Rektörlüğü neyi bekliyor?

Paylaş

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Türkiye edebiyatının büyük ustası Yaşar Kemal’in anısını yaşatmak üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden birçok akademisyen, edebiyat fakültesinin isminin Yaşar Kemal Eğitim Fakültesi olarak değiştirilmesi için girişimde bulundu. Üzerinden aylar geçmesine rağmen bir sonuç elde edilemedi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Topluluğu olarak, fakültenin isminin değiştirilmesini isteyen hocalarla neden böyle bir şey istediklerini ve nelerle karşılaştıklarını konuştuk.

NEDEN YAŞAR KEMAL?

‘Neden Yaşar Kemal?’ sorumuza Yrd. Doç. Dr. Fethi Demir, “Yaşar Kemal, Vanlı olan, kökleri Van’da olan bir yazar. İsmin yaşatılması, Van’da bir fakülteye verilmesi oldukça önemli, anlamlı bir şey olacak düşüncesi ile yolla çıkmıştık. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Akademisyenler Platformunun (YÜAP) projesi bu. Platformun bireysel projesinden ziyade, YYÜ’de bir araya gelen akademisyenlerin bir talebi, bir önerisi olarak çeşitli basın yayın organlarına mektup gönderdikleri, üzerine bir panel düzenledikleri ve aynı zamanda yönetimde ve seçim öncesi dönemde rektör adaylarından da talepte bulundukları bir şeydi. Çok ilgi gördü her kesimden insanın ilgisini çekti. Çünkü Yaşar Kemal, çok ortak çok evrensel bir değere tekabül ediyor. Yani hem yerel kökleri, hem ulusal, hem de evrensel düzeyde dünya çapında kendini ispatlamış zaten. Bizim çok fazla bir şey söylememize gerek kalmayacak kadar büyük bir yazar” diye cevap verdi.

BÖYLE BİR DEĞERİN YAŞATILMASINI İSTİYORUZ

Prof. Dr. Halit Demir ise “Türkiye ve dünya gündeminde yer almış ve dünyaya malolmuş böyle bir değerin yaşatılması, isminin burada olması üniversiteye de prestij kazandıracaktı. Bu bağlamda rektör beyde olumlu baktı. Sonra tabi YÖK’ten görüş alınacağı söylendi. Rektör bize ‘Bir merkez açarız o merkeze Yaşar Kemal adını veririz.’ gibi bir şey söyledi. Akademide de yaz tatili araya girdi. Hocaların hepsi tatile gitti. Zaman zaman soruyoruz, bekliyoruz. Yaşar Kemal’in 2 bin dille yazılmış eserleri var. İspanya’ya gidiyosunuz, Amerika’ya, Avrupa’ya, Rusya’ya gidiyosunuz Yaşar Kemal dediğiniz zaman ayrı bir etkisi var. Çünkü hakikaten onun Fırat’ı, Dicle’yi yani bütün Türkiye’yi anlattığı kitaplar, Afganistan’dan tutun Rusya’ya kadar birçok yerde ders kitabı olarak okutuluyor. Bu değer, Türkiye’nin dışına çıkmış evrensel bir değerdir. Biz birçok şeyi Yaşar Kemal’den öğrendik. Geçen hafta temsilciler kurulu seçimi vardı. Bu konu tekrar dile getirildi. Süreci yeniden başlattık. Sizin aracılığınızla da bu adın verilmesi için takipçi olacağımızı bildirmek istiyorum” dedi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Birinci başvuruya cevap verilmemesi üzerine akademisyenler ikinci başvuruyu yaptılar. Yrd. Doç. Dr. Fethi Demir yapacaklarını şöyle anlattı: “Bizim ikinci girişimimiz dönem temsilcilerimiz aracılığıyla oldu. YÜAP’ın temsilcileri bu konuyu bir kaç sefer gündeme getirdiler ama dediğim gibi geldiğimiz aşamadaki durum meselenin biraz YÖK ile ilgili olduğu, bürokrasi tarafından bunun pek hoş karşılanmadığı, hoş karşılanmasından ziyade genel olarak bir tutum olmadığı söyleniyor. Ama şahsi fikrim olarak şunu söyleyebilirim. Türkiye’de üniversilere ve fakültelere isimler veriliyor. Bu anlamda Yaşar Kemal’i bunun dışında tutmanın çok doğru olmadığı kanatindeyim. Biz YÜAP olarak bu işin takipçisi olacağız. Halihazırda vardığımız bir sonuç yok ama biz bu girişimin arkasındayız. Bu sadece bizim girişimiz değil. Edebiyat fakültesi öğrencilerinin, bileşenlerinin, tüm çalışanlarının daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Kentin duyarlı olmasını bekliyoruz. Sivil toplum örgütlerinin, basın kuruluşlarının, belediyenin, valinin, kente kanaat önderi kimse bunlarında bu değeri yaşatmaları gerektiğini düşünüyoruz.”

BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

Bu konuya dair demokratik kitle örgütlerinin bir girişimi olup olmadığını soruyoruz. Fethi Demir,“YÖK ile YÜYAP‘ın görüşmesi olmadı diye biliyorum. Ben temsilciler heyetinde değilim ama platform ile kent bileşenlerinin bir görüşmesi olmadı. Sadece rektörlükle ilgili görüşmeyi takip ettiklerini biliyorum. Belirsizlik devam ediyor. Fakat bahar aylarında hep beraber tekrar Yaşar Kemal’in ölüm yıl dönümünde, bir başka etkinlikle bu sürecin takipçisi olacağımızı söyleyelim. Biz bunu devam ettireceğiz ama işin içine bulunduğumuz durum üç aşağı beş yukarı böyle” dedi.

‘VAN DESTEK VERMELİ’

YÜAP Temsilciler Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Taki’ye de görüşlerini soruyoruz. Neredeyse tüm toplantılarda gündeme gelen bir konu olduğuna vurgu yapan Taki, “Geçen hafta temsilciler kurulu seçimi vardı. Orada gündeme getirildi. Türkiye’nin büyük bir yazarı ve ülkeyi dünyaya tanıtıp edebiyata da çok büyük katkılar yapmış bir isim. Biz sadece Van’da kökleri olduğu için bunu böyle olsun diye istemiyoruz. En azından anma adına yaptığımız etkinlikte bu konuda çok başarılı oldu diye düşünüyorum. Fakülteye isiminin verimesi rektörlüğü ve senatoyu da aşan bir şey. Şehirdeki sivil toplum inisiyatifleri olsun, diğer kurum ve kuruluşlar olsun bunların da desteğini alarak bunun gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız. Platform olarak bizi de aşan bir şey ama biz bu işin peşinde olacağız” diye konuştu. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2016’da mücadeleyi daha da büyütelim

SONRAKİ HABER

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda patlama: 1 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...