22 Aralık 2015 14:42

Şahmaran’ı İstanbul’da ilk kez söyleyecekler

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

Metin ve Kemal Kahraman kardeşler, 2010 yılında yayımladıkları Saé Moru /Şahmaran albümünü İstanbul’da ilk kez, 26 Aralık’ta Beşiktaş Kültür Merkezinde sahneye taşıyacaklar. 

Konser saat 20.30’da başlayacak. Albümde olduğu gibi konserde de masal, 1993 yılında Berhem Yayınları tarafından yayımlanan ve yaşamını yitirmiş Mursaé Sılemeni kaynaklı Zazaca versiyon esas alınarak anlatılacak. Sahnede Kahraman kardeşlere, yıllardır beraber çalıştıkları Ahmet Tirgil (1. Keman) ve Umut Kahraman (Viyola) yanında Utku Barış Andaç (2. Keman), Ruşen Arslanargun (Çello), Sezai Kocabıyık (Obua), Levent Güzel (Perküsyon) enstrümanlarıyla eşlik edecek ve Seyr-i Mesel tiyatrosu oyuncularından Alişan Önlü de anlatıcı olarak yer alacak.  

MASALI ABLÜME TAŞIMIŞLARDI 

Saé Moru /Şahmaran, Anadolu ve Mezopotamya’da halkları tarafından bilinen bir aşk ve ölümsüzlük masalıdır. 2010’da albüme taşınan masal bir bütünlük içinde, sekiz enstrümantal ve dört de sözlü, olmak üzere toplam 12 eser olarak müzikseverlerin beğenisine sunulmuştu. 

Konser için kaleme aldıkların basın metninde Kahraman kardeşler, dünyanın her yerinde insanın canına mal olan gelişmeleri hatırlatarak şunları ifade ettiler: “Hepimizin hayatları bu kadar ucuzlamışken Şahmaran’dan, kadim efsanelerden, dillerden, inançlardan, insanlığın derin mana arayışlarından söz etmek lüks gibi görünüyor; bu kadar büyük bir yoksullaşma süreci yaşıyoruz. Ancak insanlık, en yıkıcı hükümranlık saldırılarını en yüce manalara tutunarak göğüslemiştir; ki nice inanç grubunun, daha nice kültür halklarının direniş hikayeleri bu örneklerle doludur; Anadolu-Mezopotamya coğrafyası ise mesela Aleviler, Êzidîler, Ermeniler, Süryaniler, Çingeneler, Kürtlerle böylesi hikayelerin beşiğidir. Masalların şahı Şahmaran, tutunabileceğimiz hakiki ve dupduru bir kaynak olarak bugün bir kez daha zamanın derinliklerinden bize seslenmektedir: Yalana boğulmuş dünyamızda, yılana sarılalım.”

ÖNCEKİ HABER

Manguel, Arjantin Kütüphanesi’nin direktörü oldu

SONRAKİ HABER

Abluka altındaki Cizre'de 3 kişi daha yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...