22 Aralık 2015 14:11

İspanya’da koalisyon bilmecesi

Paylaş

İspanya’da genel seçimlerden birinci çıkan ancak meclisteki çoğunluğu kaybeden iktidardaki sağcı Halk Partisi (PP), koalisyon kurma çalışmalarına başladı. 

Başbakan Mariano Rajoy, koalisyon için diyalog süreci başlattıklarını belirtti. 

Seçimlerde yüzde 22 oranında oy alan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise koalisyon için Rajoy kadar umutlu değil. Euronews’ın haberine göre PSOE lideri Meritxell Batat, Rajoy’un başbakanlığında bir hükumete destek vermeyeceklerini belirtti. Sanchez, “Bu hükumetin kurulmasını kolaylaştırmayacağız. Mariano Rajoy’a karşı hayır oyu vereceğiz. Çünkü Halk Partisi’nin alternatifi biziz” dedi. 
Genel seçimlere ilk kez katılan ve yüzde 20 oy alan Podemos (Yapabiliriz) Partisi lideri Pablo Iglesias da önceki gün basın toplantısı düzenleyerek içinde PP’nin olacağı bir hükümeti desteklemeyeceklerini açıklamıştı. 

Halk Partisi’nin doğal müttefiki görünülen, yeni kurulan sağ liberal bir parti olan ve yüzde 13.8 oy alan Ciudadanos (Yurttaşlar) partisinin milletvekili sayısı ise koalisyon için yeterli değil.

Karmaşık koalisyon hesaplarına dikkat çeken Euronews muhabiri Carlos Marlasca, erken seçim ihtimalinin şimdiden gündemdeki yerini aldığını belirtiyor.

BAŞBAKAN’A YUMRUKLU SALDIRI

Öte yandan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy memleketi Galicia’da seçim çalışmaları yaparken bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı. Saldırı sonrası kameraların takibindeki Rajoy gülerek “Çok iyiyim, harikayım, hiçbir sorun yok” dedi. Saldırıyı gerçekleştirenin 17 yaşındaki bir genç olduğu belirtildi. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

Ödüllü Gazeteci Seymour Hersh Yazdı: ‘Silahlar Türkiye aracılığıyla Suriye’ye taşındı’

SONRAKİ HABER

Yunanistan alkışlar eşliğinde Filistin’i tanıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...