22 Aralık 2015 14:02

Musul operasyonu Başika krizi nedeniyle ertelendi

Paylaş

IŞİD’in kontrolüne geçen Irak’ın Musul şehri eski valisi Esil Nuceyfi, Ankara ile Bağdat arasında yaşanan Başika kampı krizinin, Musul operasyonunu ertelettiğini söyledi. Aynı zamanda TSK’nın Başika’da eğittiği Heşid Vatani’nin (gönüllü askerler) başkanı olan Esil Nuceyfi, muhtemel Musul operasyonu için Erbil, Ankara ve Washington arasında düzenlenmesi planlanan toplantının da Başika krizi nedeniyle yapılamadığını ifade etti.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Nuceyfi, “21 Aralık’ta Ankara, Erbil ve Washington arasında önemli bir toplantı düzenlenecekti. Toplantıda muhtemel Musul operasyonu için son hazırlıklar masaya yatırılacaktı, ancak Bağdat ve Ankara arasında meydana gelen Başika krizi nedeniyle bu toplantı ertelendi.” dedi.

‘TÜRK ASKERLERİ KAMPTAN AYRILDI’

Türkiye’nin Başika’ya gönderdiği askerlerin büyük bir kısmının kamptan ayrıldığını aktaran Nuceyfi, ABD ve Türkiye’nin bu adımla Bağdat’ı Başika konusunda rahatlatmak istediklerini söyledi.

Nuceyfi, Türkiye’nin Başika’ya asker göndermesinin Bağdat ve koalisyon güçlerinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini ileri sürdü. “Ancak, İran’a tabi Şii milisler ve Rusya’nın baskısı nedeniyle Irak Başbakanı Haydar İbadi üzerinde büyük bir baskı oluşturuldu”dedi. 

Nuceyfi, Irak’taki Sünniler olarak Suudi Arabistan tarafından kurulan Teröre Karşı İslam İttifakın içinde yer alan ülkelerin ordularının Musul operasyonuna katılmalarını istediklerini, İbadi’nin de ittifaka yeşil ışık yakabileceğini iddia etti.

RAMADİ’YE OPERASYON

Irak ordusu IŞİD kontrolündeki Ramadi’yi geri almak için operasyona başladı. Açıklamayı Reuters ajansına konuşan Terörle Mücadele Birimleri Sözcüsü Sabah el Numani yaptı. Operasyon öncesinde bölgede askeri helikopterlerle bildiri dağıtan Irak ordusu, Anbar vilayetine bağlı Ramadi kentinde yaşayan sivillere bölgeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdiğini açıklamıştı. Ancak Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Nasır Nuri, IŞİD’in sivillerin Ramadi’den çıkışına izin vermediğini aktarmıştı.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hamburg'da emekçiler DİDF kongresinde buluştu

SONRAKİ HABER

IŞİD toprak kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...