22 Aralık 2015 12:45

Çocuklar için barış hemen şimdi

Paylaş

Bölgede süren şiddet ortamında çocukların katledilmesi ve yaşanan insan hakkı ihlallerine tepkiler sürüyor. Birleşmiş Milletler binası önünde açıklama yapan çocuk ve insan hakları örgütleri, çatışma ortamının acilen son bulmasını istedi. Açıklamada 22 Temmuz’dan bu yana 44 çocuğun ketledildiği belirtilirken, “Savaş ve şiddetin etkisi verilecek telafi eğitimlerle giderilemez. Ancak barış, özgürlük ve dayanışma savaşın telafisi olur” denildi. 

Türk Psikologlar Derneği, Çocuk İhmalini ve İstismarını Önleme Derneği, İnsan Hakları Derneği ve Gündem Çocuk Derneği’nin çağrısıyla dün Birleşmiş Milletleri’in Ankara’daki binası önünde açıklama yapıldı. 67 örgütün imzacısı olduğu açıklamaya HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım da destek verdi. Burada konuşan Özge Çelik, “16 Ağustos tarihinden bugüne 7 il ve 17 ilçede uygulanan sokağa çıkma yasaklarının, bölgede süren çatışma halinin ve başta çocuklar olmak üzere ölümlerin durmasını talep ediyoruz” dedi. 22 Temmuz tarihinden bu yana daha doğmamış bebeklerin bile katledildiğini belirten Çelik, en az 44 çocuğun yaşamını yitirdiğini kaydetti.

‘ÇOCUKLARIN YARARI GÖZETİLMELİ’

Bölgedeki çocukların şans eseri yaşamlarını kaybetmese bile yakınlarını kaybettiğini ifade eden Çelik, çocukların eğitim, sağlık, güvenli bir ortamda büyüme, barınma ve gelişim haklarına erişemediğini dile getirdi. Çelik, “Yaşanılanlar uluslararası kamuoyunda da yeterince yer almamaktadır. İfade ve basın özgürlüğüne yönelik baskılar gerçeğin yansıtılmasına engel olmaktadır. Türkiye 90’lı yıllarda savaşın bedelini çok ağır öderken etkileri hâlâ devam etmektedir. Bugün yürütülen savaş politikalarının da son bulmasını, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, devletin insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesini, çocukların yüksek yaranının gözetilmesini, demokratik müzakerenin yeniden başlamasını ve ihlalleri gerçekleştiren herkesin cezalandırılmasını istiyoruz” diye konuştu. Açıklama sonrası UNICEF yöneticisine; BM Çocuk Hakları Komitesi ile İnsan Hakları Komiserine vermek üzere İngilizce bir mektup bırakıldı. 

BEŞTAŞ: ‘HİÇBİRİMİZ RAHAT UYUMAYALIM’

Açıklamada söz alan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, bölge illerinde insanların ağır savaş koşullarında yaşamını devam ettirmeye çalıştığını ifade etti. Halkın kendi evinde, kendi mahallesinde özgürce yaşamak istediğini belirten Beştaş şunları dile getirdi: “Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayamadığı, cama çıkmanın yasaklandığı, evinin  dışına adım attığında öldürülme riski olan bir ortamda yaşıyoruz. Dün de 11 yaşındaki Mehmet Mete, doğmamış bir bebek annesinin karnında yaşamını yitirdi. Çocukların yaşam hakkının olmadığı bir ortamda bunları söylemek bile lüks geliyor. Hiçbirimiz yatağımızda rahat uyumayalım. Hiçbirimiz çocuklarımıza rahat biçimde sarılmayalım.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara protestosuna soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da protesto eylemine saldırıda 13 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...