21 Aralık 2015 18:39

Çekmeköy metal işçileri asgari ücreti tartıştı

Paylaş

Her yıl olduğu gibi bu sene de asgari ücret tüm işçi ve emekçilerin gündeminde yer alıyor. AKP’nin yeniden iktidar olmasının ardından gözler 1300 liralık asgari ücret vaadine döndü. Emek Partisinin (EMEP) çağrısıyla bir araya gelen Çekmeköylü metal işçileri, asgari ücretin insanca yaşanacak ücret olarak belirlenmesi için tüm işçilerin birleşmesi ve örgütlenmesi gerektiğini bildirdi. 

EMEP tarafından Çekmeköy Nişantepe’de düzenlenen asgari ücret paneline konuşmacı olarak EMEP İstanbul İl Yöneticisi Haşim demir katıldı. Yaptığı konuşmasında işçilere asgari ücretin ne anlama geldiğini, nasıl belirlendiğini, bununla ilgili nasıl çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Haşim Demir, “Biz Emek Partisi, işçi sınıfının partisiyiz. Asgari ücretin planlandığı dönemde her yıl işçi havzalarında ciddi bir çalışma yürütüyoruz. İnsanca yaşamak için işçilerin sosyal haklarını sağlayabilmesi için faaliyetlerde bulunuyoruz” dedi. Asgari ücretin patronlar ve patrona yakın sendikalar tarafından göstermelik komisyonlarca belirlendiğini ifade eden Demir, “Bu ücret belirlenirken de işçilerin çıkarları kesinlikle göz önünde bulundurulmuyor. Mücadeleden uzak tek başına alın teri döken işçiler patronların öngördüğü ücrete boyun eğmek zorunda kalıyor. Fakat işçiler bir araya gelerek kendi talepleri doğrultusunda örgütlü bir duruş sergilerlerse geçmişte yaşanılan örneklerde de olduğu gibi işçilerin istediği bir oranda artış sağlanabilir” diye konuştu. 

MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM

İşçilerin kendi hakları ve sorunları üzerinden bir araya gelip tartışma yürütmelerinin önemli olduğunu kaydeden Demir. Şöyle devam etti: “İşçiler asgari ücretin belirlenmesi aşamasında iradelerini ortaya koymalıdır. Patronların değil işçi örgütlerinin asgari ücreti belirlemesi gerekmektedir. Biz de parti olarak işçilerin eline bu koşullarda net 1800 TL geçmesini, işçinin vergiden muaf tutulması gerekliliğini savunuyoruz. Bunun için de tüm işçi ve emekçileri birlikte hareket etmeye, derneklerde, komitelerde, sendikalarda örgütlenmeye çağırıyoruz. Haklarımız için mücadeleyi yükseltmemiz gerektiğine inanıyoruz.” 
Panele Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şubeye bağlı Sancaktepe- Şile- Çekmeköy temsilciliğinden eğitim emekçileri de katıldı. Panele katılan işçiler yaşadıkları süreçleri anlatarak, asgari ücretle ilgili sorularını sordular ve yapılması gerekenleri tartıştılar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cemal ve Tatari’nin kitaplarının toplatma kararına itiraz edildi

SONRAKİ HABER

Yemen’de diyalog ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa