21 Aralık 2015 13:30

Bilgen: Cizre, Halep ve Gazze'den farklı değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "HDP hendekleri meşrulaştırıyor" sözlerine cevap veren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Hendek kazanların bizim meşruiyet söylemlerimize ihtiyacı yok" dedi. Polislerin Cizre'de okulları bombaladığı görüntüleri anımsatan Bilgen, yaşananların Halep, Gazze ve Kobanê'de yaşananlardan farklı olmadığını söyledi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, bugün toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı ve gündeme dair HDP Genel Merkezi'nde değerlendirmelerde bulundu. MYK toplantısında ana gündemin sokağa çıkma yasakları ve sonuçlarının oluşturduğunu söyleyen Bilgen, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği ilçelerde onlarca sivilin yaşamını yitirdiği ve yaralandığını söyledi.

Cizre'de sağlık meslek lisesini bombalanma görüntülerini hatırlatan Bilgen, "Yaşanlar geçmişte Gazze'de, Halep'te, Şam'da ve Kobanê'de gördüklerimizden farkı yok. Ancak sadece bombalamayla kalmayıp aynı zamanda şehirleri boşaltmayı anons yaparak, fiilen evlere girip sivilleri dışarı çıkartıyorlar. Silopi'den biraz önce aldığımız bilgi gibi 400 kadar kadın ve çocuk stadyuma toplanmış vaziyette. Bu operasyonun sivillerin huzuru için yapıldığını söylemek bu görüntülere bakıldığında mümkün değil. Bizim şehirlere boşalmaması gerektiğini herkesin barış içinde hayatını devam ettirmesi çağrımızı galiba hükümeti rahatsız ediyor. Şehirleri boşaltma çabası tıpkı 1930'ların iskan kanunları gibi, tıpkı 90'ların köy boşaltmaları gibi, bir plan üzerine dayanıyor ki buna yönelik uyarılarımızın büyük bir tepki ile karşılanıyor dedi" diye konuştu.

'BİZİM MEŞRUİYET SÖYLEMLERİMİZE İHTİYAÇLARI YOK'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "HDP hendekleri meşrulaştırıyor" sözlerine cevap veren Bilgen, "Hendek kazanların bizim meşruiyet söylemlerimize ihtiyacı yok. Ona ihtiyaç duymuyorlar. Ama güvenlik güçlerinin uygulamaları zaten bu hendeklerin meşrulaştırmaya kendisi yetiyor. Bu da bu politika ile bir an önce yüzleşilmesi ve bu uygulamalardan vazgeçilmesini zorunlu kılıyor. Çözüm bu şehirleri boşaltmakta, insansızlaştırmakta değil. Çözüm bu şehirlerde normal yaşama dönmenin ortamını oluşturmakta aranmalıdır" dedi.

ÖZYÖNETİM ANLATILACAK

Önümüzdeki hafta sonu "özyönetim" ana gündemiyle toplanacak olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Kurulu'nu hatırlatan Bilgen, "Bu genel kurulda yeni bir tutum belgesi açıklanacak. Sorunun bazılarını diline doladığı hendeklerden ibaret olmadığı ortada bir toplumsal talebin, bir siyasal talebin olduğunu ve bu talebi doğru anlamak, okumak ve halk ne istiyor, halk neden yana? Bunu esas alan bir siyasi talebin Türkiye politikasına egemen olması için de bundan sonrasına dair bir planlamayı DTK hazırlayacak. HDP, HDK ve kaygı taşıyan bütün STK ve kamuoyu da tartışmaya katılması sağlanacak" şeklinde konuştu.

2004 yılında AKP'nin Meclis'ten geçirdiği 5277 sayılı Yasa'nın dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesini anımsatan Bilgen, "Bu şehirlerdeki talepleri, öz yönetim eksenli girişimleri arayışları peşinen suç kategorisinde ele alıp sanki sorunun sebebiymiş gibi tarif edenler sonra arkasında durmadıkları veto edilen kendi düzenlemelerini hatırlamaya davet ediyorum" dedi.

'MECLİS DERS VERME DEĞİL HESAP VERME YERİDİR'

Davutoğlu'nun, HDP'yi kastederek "Meclis'te derslerini vereceğiz" şeklindeki tehditlerine de yanıt veren Bilgen, şöyle devam etti: "Meclis ders alma verme yeri değil. Parlamento, hükümetin politikalarının sorgulandığı, hesaba çekildiği ve hükümetin de yaptıklarından dolayı hesap verdiği bir mekanizmadır. Eğer yüzde 90'ların üzerinde oy almış bir partinin parlamento da baskıya tabi tutulması, o toplumun; bu gün sokağa çıkma yasağı uygulanan, evleri boşaltılan o halkın parlamento ile başka hiçbir bağı kalmayacaktır. Bu bağı kesmeye yönelik girişimler hangi sonuçları doğurur? Stratejik derinlik konusunda kafa yoranların da tahmin edebileceğini düşünüyoruz."

'BAŞBAKAN TOPLUMU YANILTIYOR'

Hacı Birlik'i infaz edip ardından zırhlı araçla sürükleyen polislerin Davutoğlu tarafından "cezalandırıldı" açıklamalarını yalanlayan Bilgen, şöyle konuştu: "Bize ulaşan bilgiler Hacı Birlik'in akrebin arkasına bağlanarak sürüklenmesi dolayısıyla görevden alınmış hiçbir polis olmadığı yönünde. 30 yakın polis görünmesine rağmen şimdiye kadar ilgili emniyet müdürlüğü savcılığa sadece 6 polisin kimlik bilgilerini ulaştırmış ve ifadesi alınan yok. Görevden alınan iki polis ise görüntüye çekip, görüntüyü paylaşan polisler. Dolayısıyla fiilin kendisi aslında bir suç oluşturmuyor ama bu fiilin kameraya alınıp, paylaşılması cezalandırılmaya değer görülüyor. Bu konu da ya Sayın Başbakan yanıltılıyor ya da Başbakan toplumu yanıltıyor. Bazı genelgelerle sadece AA'yı, TRT'yi görevlendirerek daha önce yayınlanmış medyaya ayar çekmeye çalışan, dış basını uyarmayı bile hak gören, sosyal medyayı tehdit eden bu genelgelerle toplumun algısını şekillendireceğini sananlar kamuoyu önünde de bu kadar açık yanlış bilgileri paylaşabiliyorlar."

Dilek Doğan'ın evinde infaz edildiği görüntülere de değinen Bilgen, "Görüntüyü içişleri bakanı izlemişse, bulunduğu koltuktan, makamdan utanması gerekiyor" dedi.

Bilgen, HDP'nin demokratik siyaset ve çözümde her daim ısrarlı olduğunu ve Meclis ile birlikte tüm diğer sivil siyaset ortamını da demokratik çözüme zorlayacak bir çaba içinde olacağını vurguladı.

'SİYASİ AHLAKTAN YOKSUN TAVIRLAR'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Rusya gezisine ilişkin hükümet tarafından polemik içine girilmeye çalışıldığını ifade eden Bilgen, "Dış ilişkilerden sorumlu başkan yardımcımız bu ziyaret öncesi Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek bu gezi ile ilgili bilgilendirme ve talepleri alma çabası içindedir. Bunu daha önceki yurt dışı ziyaretlerinde de yapmıştır. Bize hassasiyet uyarısı yapanlara aynı hassasiyeti hatırlatıyoruz. Rusya ile yaşanan krizde muhalefet partilerinin sağlıklı doğru bilgilendirme ihtiyacı duyuyorlar mı? Uçağı düşürürken hassasiyet ön göremeyenler şimdi başkasından hassasiyet uyarası yapmasınlar. Eşbaşkanlarımız oraya mağdur olanların sorunlarına çözüm geliştirmeye de gidiyor. Daha önce planlanmıştı. Bu ziyareti 'Türkiye'nin sorun yaşadığı ülkelerle ilişki kurmaya çalışmak' şeklinde tarifi etmek siyasal ahlaktan yoksun bir tavırdır. Eğer biz Türkiye devletinin sorun yaşadığı ülkelerle özel bir temasa girmeye çalışsaydık zaten hiçbir iyi ilişki içinde olduğumuz komşu olmadığı için bununla ilgili özel bir çabaya gerek kalmazdı. Türkiye'nin İsrail'den başka Ortadoğu'da hiçbir dostu kalmayacak" şeklinde konuştu.

'MUHALİF PARTİLER DE HALK İÇİN DİPLOMASİ YAPAR'

Devletler arasında yaşanan krizlerin bedelinin halklar tarafından ödetilmesinin doğru bulmadıklarını ifade eden Bilgen, "Bunun en az maliyetli çözülmesi için diyalog olmayacak. Birileri halk diplomasisi kavramıyla tanışması iyi olur. Muhalif partilerin de ülke çıkarları, halkların çıkarları için diplomasi yapabildiğini öğrenseler iyi olur" dedi.

’SIKIYÖNETİM UYGULAMALARI TÜRKİYE'NİN BATISINA DA YANSIMAYA BAŞLADI'

Bilgen, bölgede devam eden sıkıyönetim uygulamalarının Türkiye'nin batısına da yansımaya başladığını ifade etti. Baskıcı uygulamaların ilk örneklerinin üniversitelerde görülmeye başlandığını belirten Bilgen, "üniversitelerdeki giriş-çıkışlar ve üst aramalarındaki uygulamalar üniversitenin özgün ve özgür ortamına yakışmıyor. Oranın güvenliğine hizmet etmiyor. Oradaki demokratik eylemlere açıkça müdahale edip çatışma ile gerilimi tırmandırmak ve sıkı güvenlik politikaları uygulamak geçmişte de biliyoruz ki ülke barışına katkı sunmadı" ifadelerini kullandı.

HDP GENEL KURULU

Bilgen, HDP'nin 24 Ocak 2016 tarihinde yapacağı Genel Kurul'a ilişkin bilgi veren Bilgen, "50 üzerinin de ilde ve birçok ilçe ve mahallede toplantılar yapılacak. Daha sonra Ankara'da iki günlük konferansların sonuçları, beklenti ve talepler ile ilgili veriler değerlendirilecek. Bu konferans 24 Ocak'ta yapılacak genel kurulun da çerçevesini, zeminin oluşturacak. Genel Kurul'umuz bizim açımızdan sorunların siyasal zeminde çözülmesi ve toplumun demokratik çözüm, diyalog ve müzakere beklentisinin boşa çıkartılmaması açısından son derece önemli" dedi.

'ÖZYÖNETİM BİZİM İÇİN HAKTIR'

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayana Bilgen, "Anayasa görüşmelerinde özyönetim sizin için bir kırmızıçizgi olacak mı?" soruna ilişkin, "Bizim açımızdan 'özyönetim' bütün kamuoyuna açık ortamlarda savunduğumuz bir haktır. Sezer tarafından veto edilen yasa da buna yakın düzenlemeler vardı. Özyönetim bir toplumun aidiyet duygusunu, kendi kaynaklarının kendisi için kullanıldığı duygusunu pekiştirecek bir mekanizmadır. Bizim açımızdan özyönetim bölen, çatıştıran ve kamplaştıran bir şey değil aksine birlikte yaşamanın yeni bir formülünü bulma, yeni statüsünü inşa etme, Türkiye idari yapısının bu eksen reforme edilmesi, merkezi yapısının zayıflatılarak yerel katılımının önünün açılmasıdır bizim için" şeklinde konuştu.(DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Uca, Başbakana ‘Sur’da kentsel dönüşüm’ iddiasını sordu

SONRAKİ HABER

FIFA Etik Kurulu'ndan Blatter ve Platini'ye 8 yıl ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...