10 Nisan 2012 12:04

Baskı, tehdit ve hakaret

92. kuruluş yılını kutlayan ve 100. Yıl Vizyonu’nu açıklayan Anadolu Ajansı (AA) için düzenlenen toplantıda, 7 bin abone ve 130 milyon gelir hedefleri açıklanırken, yeni bir vizyonla yoluna devam edeceği ve İnternet sitesinden, logosuna kadar bir çok değişiklik yapıldığı açıklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde zorunlu em

Baskı, tehdit ve hakaret
Paylaş

92. kuruluş yılını kutlayan ve 100. Yıl Vizyonu’nu açıklayan Anadolu Ajansı (AA) için düzenlenen toplantıda, 7 bin abone ve 130 milyon gelir hedefleri açıklanırken, yeni bir vizyonla yoluna devam edeceği ve İnternet sitesinden, logosuna kadar bir çok değişiklik yapıldığı açıklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde zorunlu emeklilik ve sendika değiştirme baskılarıyla gündeme gelen AA’nın yeni vizyon açıklamasına Türkiye Gazeteciler Sendikasından (TGS) itiraz geldi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan TGS, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın AA'nın kuruluş töreninde yaptığı konuşmada, kurumdan yüze yakın personelin zorla emekli edilmesiyle ilgili olarak, “Herkes teşekkür ederek ayrıldı, hiç kimseden baskıyla, tehditle, şantajla emeklilik dilekçesi alınamaz” sözlerinin gerçekleri çarpıtma girişimi olarak değerlendirdi.

Anadolu Ajansındaki işçi kıyımının, sendikadan istifa baskılarının ve yandaş sendika oluşturma çabalarının bir “hükümet operasyonu” olduğunun bir kez daha kanıtlandığına dikkat çeken TGS, “Anadolu Ajansı’nda, ‘siyasi iradenin tercihiyle’ 3 Ağustos 2011 tarihinde göreve getirilen Kemal Öztürk’ün Genel Müdürlüğü döneminde, bu işyerinde insan hakkı ihlali düzeyine kadar ulaşan hukuk dışı uygulamalar karşısında bugüne kadar sessiz kalan siyasi iktidarın, bütün bu hukuksuzlukların ortağı olduğu Sayın Arınç tarafından da ikrar edilmiş oldu” dedi.

KÜFÜRLÜ TEHDİT VE İŞTEN ATMA

Bu açıklamalar karşısında; Anadolu Ajansı’na, kendi zihniyetlerine uygun 100’üncü yıl vizyonu belirlemeye çalışan AA yöneticilerinin baskı ve tehditlerini gösteren bazı gerçeklerin kamuoyuyla paylaşılmasının zorunlu hale geldiğini dile getiren TGS, açıklamasında şunlara yer verdi: “Bunlardan biri; Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İşyeri Temsilcisi İbrahim Koç’un, ‘sendikal faaliyetlerini’ yerine getirdiği için Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin’in küfürlü tehditlerine maruz kalması ve sonrasında tazminatsız olarak işten çıkarılmasıdır. Uzun zamandır emeklilik dilekçesi vermediği için Anadolu Ajansı yönetiminin ağır baskısı altında olan ve yersiz yere defalarca savunması istenen TGS Temsilcisi İbrahim Koç, bu gelişmeler karşısında daha fazla dayanamamış ve 16 Mart 2012 tarihinde noter kanalıyla emeklilik yazısını işyerine göndermiştir.

Anadolu Ajansına ‘100. yıl vizyonu’ kazandırma iddiasında olan AA yönetimi böylece bir ilke daha imza atmıştır. Hukuk tanımayan AA işvereni, emeklilik hakkını kullanan bir kişiyi, kanuna aykırı olarak 10 gün aradan sonra işten çıkartmaya kalkışmıştır.”

SENDİKAL FAALİYETE ENGEL

AA işyerlerindeki bu baskıcı yönetimin icraatlarının en büyük tanığının, bizzat bu baskılara maruz kalan kurum çalışanları olduğunu açıklayan TGS, AA işyerlerinde TGS yöneticilerinin ve işyeri temsilcilerinin Anayasadan, yasadan ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan bir hak olan sendikal faaliyetlerde bulunmalarına izin verilmediğine dikkat çekti. Sendika Şube Yöneticilerinin ve İşyeri Temsilcilerinin sendika duyurularını dağıtmasının işveren temsilcilerince engellendiğine değinen TGS, her türlü baskı ve tehdide rağmen, TGS’nin tüm sendikal kadroları, üyelerinin desteğiyle, Anadolu Ajansı’ndaki sendikal hak mücadelesini yasal ve meşru zeminlerde sürdüreceğine dikkat çekti.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tunceli Üniversitesi rektörüne tepki

SONRAKİ HABER

Karadeniz halkı HES belasından kurtulamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...