21 Aralık 2015 10:50

Tanrıkulu: İnsanlar göçe zorlanıyor, yasaklarla halk cezalandırılıyor

20 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur'un esnafıyla görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sengin Tanrıkulu, "Sur'dan çıkanlar gözaltına alınıyor. İnsanlar göçe zorlanıyor. AKP tüm kanalları kapatmış durumda. Duygusuz bir hale gelmiştir. Bölgede insanlar bu kadar örselenirken yarın barış yapmak da zor olacak. Yasaklarla halkımız cezalandırılıyor" dedi.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Sur ilçe esnafıyla Diyarbakır Mali Müşavirler Odası'nda bir araya geldi. 25 kişilik Sur esnafıyla basına kapalı yapılan görüşmenin ardından Tanrıkulu açıklama yaptı. Tanrıkulu, Sur'da devam eden sokağa çıkma yasağının hiçbir yasal dayanağının olmadığını söyledi. Sur'un sadece Diyarbakır'ın değil, bölgenin kalbi olduğunu dile getiren Tanrıkulu, Sur'daki yasağın ticari ve toplumsal olarak tüm bölgeyi etkilediğinin altını çizdi.

Tanrıkulu, "Yurttaşlar arasında kin olabilir ama devlet denen kurum yurttaşına karşı kin taşıyamaz. AKP kinle, nefretle devleti yönetiyor. 'Temizleyeceğiz', 'Süpüreceğiz', 'Yok edeceğiz' söylemleri, 12 Eylül darbesi döneminde de söyleniyordu. Bu söylemlerle halk bir bütün olarak cezalandırılıyor" dedi.

'İNSANLAR GÖÇE ZORLANIYOR'

Sur'daki esnaflarla görüştüklerini dile getiren Tanrıkulu, esnafın ticari ve ekonomik olarak büyük sorunlar yaşadığını söyledi. Esnafların birinci talebi devletin bu çatışmalı ortamına son vermesi olduğunu dile getiren Tanrıkulu, "Sur'dan çıkanlar gözaltına alınıyor. İnsanlar göçe zorlanıyor. AKP tüm kanalları kapatmış durumda. Duygusuz bir hale gelmiştir. Bölgede insanlar bu kadar örselenirken yarın barış yapmak da zor olacak. Yasaklarla bir bütünen halkımız cezalandırılıyor" dedi. Bölgede yoğunlaşmış saldırılarla birlikte asker ve polisten başka kamu görevlilerin kalmadığına dikkat çeken Tanrıkulu, AKP'nin bu tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

'ELÇİ SORUŞTURMASI ETKİN YÜRÜTÜLMÜYOR'

Tanrıkulu, açıklamadan sonra Diyarbakır Barosu'nu ziyaret etti. Diyarbakır Barosu yönetim kurulundan Elçi'nin dosyasıyla ilgili bilgi aldıktan sonra konuşan Tanrıkulu, Tahir Elçi'nin katledilmesinin üzerinden 23 gün geçmesine rağmen dosyada tek bir şüphelinin dahi olmadığını söyledi. Tanrıkulu, "Elçi'nin soruşturulması etkin yürütülmüyor. Etkin yürütülseydi şimdiye kadar katilleri belirlenebilirdi. Bu dosyanın da faili meçhul bir dosya olmaması için mücadele vereceğiz" şeklinde konuştu.

Tanrıkulu konuşmasının ardından barodan ayrıldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Baluken'den Davutoğlu'ya cevap: AKP hesap soracak değil, hesap verecek konumdadır

SONRAKİ HABER

Silopi'de evlere top atışı: 11 yaşındaki çocuk katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa