21 Aralık 2015 00:52

Ford Otosan işçisinin mektubu: Ford Otosan’da bir açık kapı toplantısının ardından

Paylaş

Bir Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Ford Otosan’da yine bir açık kapı toplantısı yapıldı. Yine müdürler ve de Türk Metal yöneticileri tam kadro oradaydı. Her çıkan müdürün Türk Metal’den ‘sendikamız’ diye söz etmesinin uyandırdığı tiksintiye rağmen yine de ‘acaba ne diyecekler ‘ diyerek dinlemeye çalıştım toplantıyı. 

Çiçeği burnunda fabrikalar müdürü Cem Temel’in konuşmasının satır aralarında biz işçileri ilgilendiren çok şey gizliydi. Evrensel’de de sık sık haberi çıkan yasal sınırların üzerinde zorunlu fazla mesailer, müfettişlerin denetimi sonrasında Ford Otosan’a ceza olarak dönmüş bunun üzerine fazla mesailer yasal sınırlara çekilmek zorunda kalmıştı. Cem Temel de konuşmasında vardiyaların aynı şekilde devam edeceğini, itirazlar ve şikayetlere bakılarak aylık mesailerin 23.5 saatin altına düşürüleceğini söyledi. Cem Temel diyor ki; ‘Fazla mesailer azalacak ama üretilecek araç sayımız azalmayacak.’ Biz Ford Otosan işçileri için bunun anlamı hat hızlanacak. Yani sevgili müdürümüz gözümüzün içine baka baka ‘Siz misiniz haddinizi bilmeden direnişe çıkan, bizi şikayet eden, işte size kestiğimiz ceza. Sizleri 2016 yılında posanız çıkana kadar çalıştıracağız. 7,5 saatte etinizden, sütünüzden azami istifade edeceğiz. Üstelik üzerine para da vermeyeceğiz.’ İşte sevgili müdürümüzün bulduğu dahiyane formül. Öyle ya, her şey yıl sonu hedeflerini tutturmak için. 

MİLLİYETÇİLİK ZIRHI

Cem Temel bu incileri dizerken Türk Metal Genel Sekreteri Yücel Yücel geri kalır mı ondan? O artık kabak tadı veren her köşeye sıkıştığında milliyetçilik zırhına bürünen Yücel Yücel yine o zırha büründü. Çatışmalarda yaşamını yitiren şehitlere rahmet okuyarak başladığı konuşmasını, Güneydoğu’da kazılan hendeklere ustalıkla getirerek, işte akıl küpü diyeceğimiz bir konuşma yaptı. O hendeklerin kazılması için belediyelerin iş makineleri kullanılmış, kimler çalışıyormuş o iş makinelerinde belediye işçileri, işte o işçiler de malum sendikanın üyeleriymiş. Tahmin edeceğiniz gibi o malum sendika DİSK, Genel-İş. Yine aynı bildik tarz. Yine işçileri en zayıf noktadan milliyetçilik üzerinden bölme çabası. Kendisi çok etkili bir konuşma yaptığını düşünse de konuşmasını bitirip indiğinde kendi yalakaları dışında kimsenin alkışlamaması gereken cevap olmuştur herhalde kendisine. 

Sonra sözü fabrikamızın çok değerli genel müdürü Haydar Yenigün aldı. Metal direnişinin neden olduğu zararın sadece ekonomik yanının olmadığını, çalışanlar arasında huzursuzluklar da yarattığını, bunu artık geride bırakmamız gerektiğini söyledi. Bir yandan direniş zarara sebep oldu derken bir yandan da 2015 yılı hedefi 225 bin araçken, 258 bin araca ulaşıldı dedi. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu, değil mi? Hep iş olsun diye yaptıklarını düşündürten soru cevap bölümünde sorulan soruları ise yine çok tanıdık bir üslupla geçiştirdi Haydar Bey. İlk soru yılbaşında hediye verilip verilmeyeceği idi. Haydar Bey kısa ve öz ‘Hediye verilmeyecek, 300 lira verilecek’ dedi. Asgari ücrete yapılacak artış sonrası, 10 yıllık işçilerin ücretlerinde de iyileştirme yapılacak mı sorusunu ise ‘Böyle bir çalışmamız yok’ diyerek yanıtladı.

İŞÇİ ARTIK ESKİ İŞÇİ DEĞİL

Kısacası fabrika yöneticileri de, Türk Metal yöneticileri de aynı yerindeydi. Ama unuttukları bir şey var ki Ford Otosan işçisi artık eski işçi değil. Unutmadan toplantı öncesi fabrikanın her yanı bir süredir İnsan Kaynakları’nın yaptığı ‘sen varsan güç bizim’ kampanyasının yazıları ile süslenmişti. Doğru ya, bunları her yere asınca bize değer vermiş oluyordu sevgili yöneticilerimiz. Bizi insan yerine koyuyordu. Hadi inandık diyelim de mutlu olun. Yine de insanlık bizde kalsın. Ama açık kapı toplantısının şüphesiz ki en çarpıcı anı emekli olan yöneticiler için bir bölüm işçi tarafından sözleri değiştirilerek söylenen şarkıydı ki bu kepazeliğe daha fazla katlanamayarak terk ettim yemekhaneyi. Bir açık kapı toplantısı da böyle gelip geçti işte.

ÖNCEKİ HABER

Umut yolculuğunda yaşanan can pazarı

SONRAKİ HABER

Gelin birlik olalım haklarımızı alalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...