20 Aralık 2015 12:29

Taşeron pehlivanlar

Paylaş

Emre BAYLAN

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 2016’da kendisini er meydanlarında temsil edecek pehlivanları ‘taşeron’ olarak işe alacak. 29 Aralık’taki ihale şartnamesinde sporculardan ‘adet’ olarak bahsedilmesi tepki çekti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl 12 olan pehlivan sayısına bu yıl 2 daha ekledi ve 14 güreşçinin taşeron şirket üzerinden işe başlaması için ihaleye çıktı. 2015 yılında 12 güreşçi için 453 bin 254 TL’den sözleşme imzalayan belediye, gelecek yıl için ihaleyi 29 Aralık’ta gerçekleştirecek. ‘2016 yılı sporcu personel hizmet alımı’ adıyla gerçekleşecek ihale 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19’uncu maddesi uyarınca ‘herkesin teklif verebileceği’ açık ihale şeklinde yapılacak.  

SÖZLEŞME 31 ARALIK 2016’DA SONA ERECEK

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nca yapılacak ihalede, ‘taşeron pehlivanlar’ın Büyükşehir Belediyesi’ni ve Türkiye’yi ulusal ve uluslararası her türlü resmi ve özel sportif turnuva, müsabaka ve organizasyonda minder ve yağlı güreş müsabakalarında temsil etmesi istendi. 18 Ocak’ta ‘işbaşı’ yapacak pehlivanların sözleşmesi 31 Aralık 2016’ya kadar devam edecek.

Sporcuların 18 yaş ve üstü minder ve yağlı güreş branşlarında lisanslı, derecelere sahip, ulusal ve uluslararası güreşlerde başarı elde etmiş olmaları istenirken, yağlı güreşlerin farklı boylarında kaç güreşçi alınacağı ve ücretleri de ihale şartnamesinde yer aldı.

SPORCULAR ‘ADET’ DENİLMESİNE TEPKİ

Sporculardan ‘adet’ olarak bahseden şartnameye göre pehlivanlar, asgari ücretin 3 katı ile yüzde 50 fazlası olanında ücret alacak. Ayrıca yol ve yemek parası da verilecek.

Tüm-Bel-Ben Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, porculardan ‘adet’ olarak bahseden şartnameye tepki gösterdi. Karakurt, Büyükşehir’in taşeron pehlivan ihalesinin aslında idarenin çalışan personele nasıl baktığının da göstergesi niteliğinde olduğunu söyledi. Şartname dilinin sporcu değil de, bir mal alım ihalesini yansıttığını savunan Karakurt şöyle dedi: “İhale şartnamesi aslında taşeron personele verilen değerin, nasıl görüldüğünün çok açık bir ifadesi. Bu içler acısı bir durum. Ancak bu durum taşeron personeli de aşan bir boyuta taşınmak isteniyor. Gerek Devlet Memurları Kanunu’nda, gerekse iş yaşamına ilişkin diğer yasalarda yapılmak istenen değişikliklerle, çalışanlar birer meta konumuna dönüştürülmek isteniyor.” (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Devlet, kimliği yok diye ilaçları vermedi

SONRAKİ HABER

Suruç için adalet istediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa