10 Nisan 2012 11:01

Mısır’da kurucu meclis askıya alındı

MISIR’ın yeni anayasasını hazırlamak için geçen ay oluşturulan 100 üyeli kurucu meclis mahkeme kararıyla askıya alındı. Mısır toplumunun bütün kesimlerini temsil etmediği gerekçesiyle liberal ve laik kesimler tarafından eleştirilen meclisin engellenmesi yönünde Kahire İdari Mahkemesine çok sayıda dava açıldı. Da

Mısır’da kurucu meclis askıya alındı
Paylaş

MISIR’ın yeni anayasasını hazırlamak için geçen ay oluşturulan 100 üyeli kurucu meclis mahkeme kararıyla askıya alındı. Mısır toplumunun bütün kesimlerini temsil etmediği gerekçesiyle liberal ve laik kesimler tarafından eleştirilen meclisin engellenmesi yönünde Kahire İdari Mahkemesine çok sayıda dava açıldı. Dava sahipleri, kurucu mecliste kadınların, gençlerin ve Hıristiyanların yeterince temsil edilmediğini ileri sürüyor.
Müslüman Kardeşler’in Özgürlük ve Adalet Partisi ile Selefi Nur Partisinden İslamcılar parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduruyor. Liberal ve laik kesimler, Meclisteki çoğunluğun tüm Mısır toplumuna uygun bir anayasa yapamayacağını savunuyor. Bunun yanı sıra İslamcıların anayasayı dini ilkelere daha uygun hale getirecek değişiklikler yapmasından korkuyor.
Kurucu meclisin hazırlayacağı anayasa taslağı aynı zamanda Mısır’daki dini ve etnik azınlıkların haklarını ve devlet başkanı ile parlamento arasındaki güç dengesini de belirleyecek. Meclisin hazırladığı taslak daha sonra referanduma sunulacak. Referandumun Mayıs ayındaki devlet başkanlığı seçimlerinden önce yapılması düşünülüyor.

MÜBAREK’İN ADAMLARINI ENGELLEME ÇABASI

Mısır Şikayetler ve Öneriler Komisyonu politik ortamı sarsacak bir açıklama yaptı. Komisyon Başkanı Talaat Marzouk, seçim yasasında Hüsnü Mübarek rejimindeki politik yozlaşmaya ortak olmakla suçlanmış kişilere siyasi yasak konmasına ilişkin yeni bir düzenleme kararı aldıklarını belirtti.
Marzouk, yeni yasanın, Mübarek döneminde İstihbarat şefliği yapmış olan Ömer Süleyman’ın ve Mübarek’in Son Başbakanı Ahmed Şefik’in cumhurbaşkanlığı adaylığını engelleyeceğini söyledi. Komisyon başkanı, yasaya ekleyecekleri maddeye göre; eski rejimde herhangi bir üst düzey devlet kademesinde görev almış kişilerin, cumhurbaşkanı, başbakan ya da başbakan yardımcısı olarak görev alamayacağını ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da iki intihar saldırısı

SONRAKİ HABER

‘ÇED gerekli değildir’ kararına dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...