19 Aralık 2015 13:28

TMMOB'a bağlı odaların düzenlediği 1. Bilirkişi Çalıştay'ı başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, “Bilirkişilik kamu yararı güder. Uzmanlar, bilirkişiliği yan gelir olarak görmez. Bilirkişilik kurumuna kurum ticari kaygılar da karıştırılamaz” dedi. Soğancı, Adalet Bakanlığı'nın kendilerine sunduğu Bilirkişilik Kanun Taslağı'nı da eleştirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Toplantı Salonu'nda gerçekleşen çalıştay, 2 gün sürecek. Çalıştayın açılış konuşmasını TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı yaptı. Soğancı,  Adalet Bakanlığı'nın Bilirkişi Kanun Taslağı hazırladığını ve kendilerinden görüş istediği bilgisini verdi. Bakanlığın hazırladığı yasa taslağında, eksiklikler ve yanlışlıklar olduğunu ifade eden Soğancı, “Taslakta bilirkişileri memurlaştıracak ve bakanlığı amir kılacak hükümler var. Durum adil yargılanma ilkesine aykırı kararların çoğalmasına yol açar” dedi. Taslağın nelere yol aça bileceğine önceki uygulamalardan örnekler vererek anlatan Soğancı, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa ile kamulaştırılma alanına müdahale edildi. Kamulaştırmalarda bilirkişilik kar amacı güden kuruluşlara verildi” diye belirtti.

FARKLI GÖRÜŞ BİLDİREN BİLİRKİŞİLER

Doğru kara verilmesi için güvenilir bilirkişilerin olması gerektiğinin altını çizen Soğancı, bir olayda,  uzman kişinin olumsuz rapor verdirirse, birilerinin söz konusu olaydaki alanın uzmanı olmayan bir kişiden görüş istendiğini ve olumlu rapor alındığını söyledi. Soğancı, durumun mesleğin etik değerlerine sahip bilirkişilerde olumsuz hava yarattığını ve bilirkişilik yapmaktan uzaklaşmasına neden olduğunu kaydetti. Bilirkişiliğin tarafsız, bağımsız ve objektif yapılması gerektiğine dikkat çeken Soğancı, “Bugün bu görevi yerine getiren kişilerin çoğu özel teknik birikimden yoksundur. Bilirkişi raporlarının ayarlanabilirliği, farklı görüş bildiren bilirkişi raporları verilmesine ve davaların uzamasına yol açıyor” dedi.

'BİLİRKİŞİLİK TMMOB'UN HUKUKSAL ALANDAKİ VARLIĞI'

TMMOB Bilirkişilik Çalışma Grubu adına konuşan Mimarlar Odası'ndan Leman Ardoğan ise Türkiye'nin hukuksuzluğun doruğa çıktığı bir süreçten geçtiğini, böyle bir ortamda bilirkişilik kurumunun daha çok önem kazandığını söyledi. “Bir kişiye yapılan adaletsizlik bütün topluma yapılmış adaletsiliktir” diyen Ardoğan, “Siyasi yönetim erkleri kendi değerlerini korumak için  kenti, doğayı ve kültürleri katlediyor. Bilirkişilik TMMOB'un hukuksal alandaki varlığıdır. Meslek ilkeleri doğrultusunda bilirkişi raporları vermeli, mahkeme kararına karşı da olsa görevimizi yerine getirmeliyiz” dedi.

'KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLER AYIKLANMALI'

Bilirkişilerin medyaya nasıl yansıdığı üzerine sunum yapan Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan Şenay Güneş, “Yazılı görsel basında dürüst kararlar veren TMMOB'a bağlı bilirkişililer hedef haline getiriliyor” dedi. İl Adalet Komisyonları'ndaki bilirkişi uzmanlık alanları üzerine konuşan Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Mustafa Özdemir ise “Uzmanlık alanları meslek odalarınca belirlenmesi gerekir. Ayrıca bilirkişilerin eğitimi ve belgelerinde de bağlı olduğu mesleğin kuruluşları söz sahibi olmalı. Davalarda doğru karar verilebilmesi için bilirkişiliğin kamu yararı güden, ticari kaygıları olmayan kişilerce yapılmalıdır. Mahkemeler yetersiz bilirkişileri seçmemeli ki davaların uzamasının önüne geçilmeli. Yetersiz ve kötü niyetli bilir kişiler ayıklanmalı” diye konuştu.  (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et