18 Aralık 2015 00:57

Donetsk yabancı milislerin gizli askeri kışlası

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Bir buçuk yıldan beri aralıklar halinde Ukrayna ordusuna karşı savaşmaya devam eden ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden iki cumhuriyetten büyük olanı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DNR) silahlı kuvvetlerinin askeri gücünün savaşın başından bu yana merak ediliyor. 

Hem Rusya Federasyonu’ndan düzenli ve büyük miktarda bir askeri destek gelmediği hem de eski Ukrayna’nın Kiev yönetimi altındaki kısmına kıyasla ekonomik-maddi ve cephane yani-ağır silah stoku açısından mütevazı rakamlara sahip olduğu halde, bu zamana kadar askeri anlamda nasıl dayandığı dünya açısından önemli oranda sır olarak kaldı. 

Dünya kamuoyu açısından olduğu kadar Ukrayna ve hatta Donbasslılar cephesinde dahi hâlâ tam olarak açıklığa kavuşmamış bir başka konu ise yabancı savaşçılar meselesi. 

Gizem perdesi ardından kalmaya devam eden her iki hususun izini sürmek üzere ufak bir Alman gazeteci grubuyla bir askeri kışlaya gitmeye karar veriyoruz.  

ALMANYA’DAN DONETSK’E YOLCULUK

Halk milislerinden genç bir asker bizi alarak şehrin en uzak ilçesi Proleterskaya istikametine doğru sürüyor sivil aracını. İsminin Dimitriy (Dima) Nikolayeviç (30) olduğunu öğrendiğimiz genç savaşçının da Rus olmasına rağmen Almanya’dan gelen yabancı bir gönüllü milis olduğunu işitiyorum. Nitekim az sonra varmayı umduğumuz askeri kışlanın da tamamen yabancı savaşçılardan oluştuğunu duyuyoruz. 
Geçen yılın sonlarında, ta Almanya’dan kalkıp Rostov üzerinden bölgeye ulaşan Dima’ya, buraya nasıl geldiğini soruyoruz. İrtibat kurduğu bir başka milisin daveti üzerine gelme kararı aldığını anlatıyor. 2014’ün sonlarında birkaç hafta boyunca çok hızlı bir askeri eğitimden geçmesinin ardından ilk olarak doğrudan cephe hattına yakın bir yere sevk edilmiş. Pek çokları gibi onun da ilk çatışma tecrübesi, meşhur Donetsk Havalimanı ve Mariyenka civarında gerçekleşmiş. Birkaç defa hafif yaralandıktan sonra binlerce kişi gibi onun da yolu ünlü Debaltsevo Muharebesi’ne düşmüş. Savaş bölgesine gelme fikri kafasında ilk uyandıktan sonra, önce bir ay kadar hazırlık yaptığını, Alman vatandaşı olduğu için Rusya vizesi almak için de bir süre bekledikten sonra yola çıktığını belirtiyor Dima. Evli olduğunu öğrendiğimiz genç halk milisi, Almanya’daki eşinin başta çok üzüldüğünü ve gitmesini kesinlikle istemediğini aktarıyor. 

ETNİK BİR GRUBU DEĞİL BİR HALKI SAVUNMAK

Almanya’dan buralara kadar geliş gerekçesini izah ederken Dima; “Rusya’yı, Rus dünyasını müdafaa etmek” gibi sıkça duyulan açıklamaların yanı sıra esas olarak “Buradaki insanların haklarını savunmak, Donbass halkının mücadelesine yardım etmek” gibi gerekçelerle bölgede yerini aldığını vurguluyor. Kendi tabiriyle davasını “Etnik Ruslara değil ancak tüm bir halka yardımcı olmak” olarak özetliyor. 

Derken Rusların da Almanların adlandırmasına benzer şekilde “Kazarma” dedikleri askeri komplekse giriş yapıyoruz. Bizi bir tarafı eskiden özel bir otel-dinlenme tesisi olarak kullanılan L şeklinde büyük bir bina, diğer tarafı ise 1-2 katlı kulübe, garaj, depo gibi bitişik nizam yapılarla çevrili oldukça büyük bir alan karşılıyor. 

Alanın önemli bir bölümü, sayıları onları bulan tamir halindeki askeri araçlar ile kaplı. Ne var ki aralarında tank, zırhlı personel taşıyıcı, yakıt tankı, kamyon, top gibi ağır silahların yer aldığı onlarcası dışarıda, ya tamir ediliyorlar ya da tamir edilmeyi bekliyorlar. Elden geçirilen onlarcası açık havada görünürken; onarımı yapılan çok daha fazlası, hatta anlatılana bakılırsa yüzlercesi de, meydanın iki tarafını saran devasa depo, hangar ve garajlarda bekletiliyor. Elbette bunlar bizlere gösterilmiyor. Bu kadar çok sayıda ve büyük çapta silahın nereden ve ne şekilde temin edildiği sorusunun ise dolaysız tek bir yanıtı var: 2014 yılı sonu ve 2015’in başındaki “Büyük Debaltsevo-Ugligorsk Savaşı”ndan… 

SİLAH YIĞINI UKRAYNA ORDUSUNDAN GANİMET

Hatırlayacak olursak, söz konusu bölgede bu yılın kış aylarına kadar süren büyük çarpışmalar sonucunda Ukrayna birlikleri çok büyük kayıplar verme pahasına ve arkalarında sayılamayacak çok sayıda askeri araç-gereç ve ağır silah bırakarak çekilmek zorunda kalmışlardı. 

DNR ve LNR (Lugansk Halk Cumhuriyeti) birlikleri de bu silahlara el koyarak envanterlerini adeta geometrik olarak arttırabilmişlerdi. İşte Donetsk’in uzak ilçesindeki bu manzaranın kökeni oralara dayanıyor. Bazı araçların üzerindeki Ukrayna logoları halen seçilebiliyor. Dima ile sohbetimiz sürerken, bu kapalı meydandaki diğer mekanları gezmeye koyuluyoruz. Bir yandan da yabancı savaşçılar meselesine geliyoruz. 

Ukrayna tarafında en çok Polonyalı ile Estonya ve Litvanya başta olmak üzere Baltık ülkelerinden gelen yabancı savaşçıların bulunduğunu belirten Dima, kendi bünyelerinde ise dünyanın çok farklı ülke ve bölgelerinden gönüllü milislerin olduğunu söylüyor. 

Burada sayıları yüzü bulmayan ve hepsi de Abhazların kurduğu birliğe bağlı yabancı halk milislerinin gündelik hayatına da kısaca da olsa şahit oluyoruz. 

Kendilerini yakından fotoğraf çekmenin yasak olduğu askerler, burada kesip yemek üzere domuz, koyun, keçi, tavşan gibi çiftlik hayvanları besliyor. Hatta alanın ortalarında bir yerlerde ufakça bir bostan dahi dikkatimizi çekiyor. Kendi ihtiyaçlarına yetecek kadar meyve ve sebze ekimine bile başlamışlar. 
Kısacası bu gizli kışladaki halk milisleri, halen devam eden göreli ateşkes sürecine rağmen daha uzun bir süre buralarda olacaklarmışçasına kendilerine düzenli bir hayat kurmuşlar…

ÖNCEKİ HABER

Çin ile ABD arasında Tayvan'a silah satışı krizi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da öldürülen Şerdıl Cengiz’in babası: Türklere sesleniyorum; Bu vahşeti durduralım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...