18 Aralık 2015 00:55

Oreks madencilerinin grevi sürüyor: Can güvenliği isteyince ‘size sormayacağız’ dediler

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’de can güvenliği için fiili olarak greve giden Oreks Madencilik işçileri talepleri karşılanmadan işbaşı yapmamakta kararlı. Sendikal örgütlülüğün olmadığı madende fiili olarak greve çıkan işçiler, can güvenliği olmadan çalışmaya zorlandıklarını anlattı. Bir arkadaşlarının öldüğü göçüğe kadar pek çok kaza yaşandığına dikkat çeken işçiler, taleplerine dalga geçer gibi yanıtlar aldıklarını, bu nedenle greve gittiklerini söyledi. İşçiler çalışma koşullarının düzeltilmesini, iş güvenliğinin sağlanmasını, ücret düzensizliğinin giderilmesini ve maden ocağına bir ambulans tahsis edilmesi talepleri kabul edilene kadar ocağa inmemekte kararlı. 

Gazetemize konuşan madencilerden Hayrullah Şen, madende yaşanan iş cinayetinin ardından emniyet tedbirlerinin alınması için greve çıktıklarını söyledi. Şen “Servis, maaş sisteminin düzeltilmesi gibi isteklerimiz var. Buraya herkes kendi imkanları ile gelip gidiyor. Yağmur oluyor, kar oluyor. Bunun bir de maddi tarafı var. Bunları kabul etmiyorlar, biz de ocağa girmiyoruz. Ocakta çalışma şartlarımız çok zor. Tehlikeli bir yer. Çalışılan yeri tahkimatı yapamıyoruz. Güvenlik açısından sakıncalı olduğu için çalışmak istemiyoruz” diye konuştu. 

'SİZE Mİ SORACAĞIZ!'

Mustafa Orhan da çalışma şartlarının tehlikesine dikkat çekti: “Çalıştığımız zemin çürük ve kendi güvenliğimizi sağlayamıyoruz, çünkü zemin çok kötü. Sürekli ufak tefek kazalar oluyorlar. Birkaç ay önce de bir göçük meydana geldi. Orada can kaybı olmadı. Ama o olay, 2 Aralık’taki göçüğün habercisiydi. Burada ihmalkarlık var. Bu cinayet gibi bir şey. Çünkü can güvenliğimizi alamıyoruz. Arkadaşımız bir hiç uğruna yaşamını yitirdi. Göçük sırasında biz oradaydık. Arkadaşımızı yine biz çıkardık. Çıkarma esnasında da göçük yaşandı. Biz bu sistemde çalışmaya devam edersek yine bu kazalar, ölümlü kazalar olacaktır.” Genel müdürle yaptıkları toplantıda hiç konuşturulmadıklarını dile getiren Orhan, “Biz öneriler sunuyoruz, sistemin değişmesine yönelik bir şeyler söylüyoruz ‘size sormayacağız’ diyor. Yani biz bu sistemde çalışmak istemediğimiz için greve gittik. Üç ocak grevdeyiz, çalışmıyoruz. Yetkililerin bu ocağı incelemelerini istiyoruz” diye konuştu. 

'DENETLEME GÜNÜ ÖLÜM OLDU'

Servis istediklerinde genel müdürün “Uçak alın uçakla işe gelin” diye dalga geçtiğini anlatan Halil Karabacak, “Biz uçak istemiyoruz, uçağı kendisine tutsun Kayseri’ye gelsin gitsin. Bize servis tutsun. Veriyorsa verir vermezse vermez. Bu şartlar altında çalışmak zor oluyor. Yemekhanemizde köpek geziyor. Onun pisliğini bile temizlemiyorlar. Bir aydır biz o masalarda yemek yiyoruz. Denetlemeci geliyor, içeriye girmiyor. Denetlemeci dışarıdan kestane alıp gitti. Kazanın yaşandığı gün de denetlemeci vardı. Çevre denetlemecisi geldi, içeriye karışmadı. O gün 6’yı çeyrek geçe kaza oldu, 5’i çeyrek geçe de gitti. İçeriyle ilgisi yoktu. Çok sustuk, çok direndik ama olmadı. Güvenlik tedbirimiz falan yok” dedi.  

PATLAMADA İKİ PARMAĞI KOPTU

Güner Orhan 2 Aralık’ta yaşanan göçükte kendini sor kurtarmış. Dizlerine kadar göçükte kaldığını ve kendi çabasıyla kurtulduğunu söyleyen Orhan, “Arkadaşımız göçüğün altında kaldı. Kurtaramadık. Yeterli önlem yoktu. Önlemlerin alınması için iş bıraktık” dedi. 

Sefer İnce de “Dinamit patlatma işlemi belgeli ateşleyiciler tarafından yapılması gerekirken, ateşleyici olmadığı için kendimiz yapmak zorunda kalıyoruz. Zaman zaman kazalar da geçiriyoruz. Dinamit patlatma esnasında benim iki parmağım bu kazaların birinde koptu. Bu sistemin değişmesini istiyoruz. Biz ateşlemeye karışmak istemediğimizde mecbur ediyorlar” dedi.  

Sürekli kazaların olduğunu anlatan Cüneyt Arıcı şunları söyledi: “Hastaneye götürdükleri araç bile sağlıklı değil. Burada insanın canı ve sağlığı önemli değil. Önemli olan para kazanılsın yeter. İşçinin köpek kadar değeri yok. Bir sıkıntımızı söylüyoruz, ‘Beğenmiyorsan bırak git’ diyorlar.” 

2 ARALIK’TA BİR MADENCİ ÖLDÜ

Çanakkale’de Yenice’ye bağlı Kalkım ile Balıkesir’e bağlı Edremit Yolu üzerinde, “Hanlar mevkii” olarak bilinen bölgede bulunan Oreks Madenciliğe ait ocakta 2 Aralık tarihinde meydana gelen göçükte bir işçinin yaşamını yitirmesi ve bir işçinin yaralanmasının ardından çalışmaya yaklaşık 15 gün ara verildi. Önceki gün maden şirketi yetkililerinin işbaşı yapın çağrılarına grev başlatarak cevap veren işçiler, ölen arkadaşlarının başına gelenlerin, kendi başlarına gelebileceği endişesini taşıyorlar. İşçiler grevin ardından T. Maden-İş’e üye olmak için başvuruda bulundu. 

ÖNCEKİ HABER

Tekstil işçisi sorunlarına çözüm arıyor: Asgari ücrete mahkum olmak istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Çin ile ABD arasında Tayvan'a silah satışı krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa