18 Aralık 2015 00:55

Tekstil işçisi sorunlarına çözüm arıyor: Asgari ücrete mahkum olmak istemiyoruz

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

TEKSİF‘in Eren Tekstil’de yüzde 5 zamma imza atması, tekstil işçileri içinde hem kaygı hem de öfke yarattı. Zira eylül 2015’te başlayan, mart 2016’ya kadar uzanan tarihler arasını kapsayan toplusözleşme süreci 15 bini grup toplusözleşmesi, 15 bini de münferit olmak üzere 30 bin civarında tekstil işçisini kapsıyor. Eren Tekstil’de imzalan sözleşme işçilerin hiçbir talebini karşılamazken, işçiler şimdiden sendikacıları sorgulamaya başladı. Asgari ücretten kurtulmak isteyen işçiler, çalışma koşullarının da düzeltilmesini istiyor. Taleplerinin ancak birlik olmaları halinde gerçekleşeceğini dile getiren işçiler, birlik içinde olmak ve sözleşmelerin oldu bittiye getirilmemesini için çaba içinde olduklarını bildirdi. 

HÂLÂ ASGARİ ÜCRET ALIYORUZ

“Madem asgari ücret ile çalışmaya devam edeceğiz niye sözleşme yapılıyor” diyen bir Altınyıldız işçisi TEKSİF’e  tepkisini şöyle dile getirdi: “Kaç sefer sözleşme imzalanmasına rağmen hâlâ asgari ücret alıyoruz. TEKSİF sürekli aynı şeyi yapıyor. İşçinin sorunlarını çözmekten ziyade patron temsilcisi gibi davranıyor. Sözleşmelerde bizlere hiç danışmayan sendikacılar, aynı tutumu sürdürmeye devam ediyor. Sözleşmenin ne aşamada olduğunu hiç bilmiyoruz. İşçiler olarak sendikacılara hiç güvenmiyoruz.”

İŞÇİLER OLARAK BİR ARAYA GELMELİYİZ

“Eren Tekstil’de yüzde 5 zamla sonuçlanan sözleşmenin hiçbir anlamı yok. Zaten asgari ücrete gelecek zam sözleşme ile alınan zammı geçecektir” diyen Penti Çorap işçileri, Eren Tekstil ile aynı akıbete uğramak istemedikleri belirttiler. İşçiler arasında sendikaya güvensizlik olduğuna dikkat çeken işçiler, şöyle devam etti: “Ama bizde de hata var. Kendi aramızda daha duyarlı ve örgütlü olamadığımız taktirde sendikacılar istediği gibi at oynatıyor. Ama bu sözleşmede işçiler olarak daha duyarlıyız ve taleplerimiz daha net. Asgari ücrete mahkum olmak istemiyoruz, daha insanca bir çalışma ortamı istiyoruz.” Penti işçileri, taleplerinin gerçekleşmesi ve birliklerini kurmak için çaba içinde olduklarını belirttiler.

TEMSİLCİLER SEÇİMLE BELİRLENMELİ

Daha önce sendika, sözleşme gibi kavramların tekstil işçileri için hiçbir anlamı olmazken son yaşanan grevden sonra bunun biraz da olsa değiştiğini söyleyen Bahariye Halı’dan bir işçi fabrikada sözleşmeyi konuştuğu işçilerin “Bu temsilciler ile bir şey olmaz, yenilenmeliler” dediğini aktardı. Sözleşmeyle ilgili sendikacılar tarafından bilgilendirilmediklerini ve kendilerine danışılmadığını dile getiren işçi, “İşçiler Eren Tekstil sözleşmesini de görünce sendikaya kızıyorlar ama herkes asgari ücrete gelecek zammı bekler durumda” dedi. Fabrikada işten çıkarmaların yaşandığını, bölüm değişikliklerinin olduğunu, çayın bile parayla satıldığını belirten Bahariye Halı işçisi, sendikanın varlığı ve yokluğunun belli olmadığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Taşerona karşı eylem günü

SONRAKİ HABER

Oreks madencilerinin grevi sürüyor: Can güvenliği isteyince ‘size sormayacağız’ dediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...