18 Aralık 2015 00:53

Renault işçileri: Eski sendikal anlayış burada barınamaz

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal direnişinin ateşini fitilleyen Renault işçileri, yıl sonu duruş, asgari ücret ve temsilcilik seçimlerine hazırlanıyor. MEES’i ve patronlarını 13 günlük direnişleriyle dize getiren, Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş’te örgütlenen Renault işçileri, birliklerini güçlendirerek taleplerini hayata geçirmek istiyor. 
11 yıllık Renault işçisi daha önce üyesi oldukları Türk Metal döneminde, yıl sonu duruşlarda az sayıda çalışan işçilere normal ücretlerinin verildiğini, çalışmayan işçilere ise brüt ücretlerin yüzde 76’sının ödendiğini hatırlattı. Türk Metal döneminden kalan bu uygulamanın artık hükmünün kalmadığını söyleyen işçi, ücretlerin tam ödenmesi için tüm Renault işçilerinin fikir birliğinde olduğunu söyledi. 

Asgari ücret tartışmalarının da fabrikada en çok konuşulduğunu dile getiren işçi, şöyle devam etti: “Bu ocak ayı çok sıcak geçecek. Bir yanda yıl sonu duruşu var. diğer yanda ise asgari ücretin 300 lira artırılması halinde işe yeni girenlerle 10 yıllık işçinin ücreti arasında fark kalmayacak. 10 yıl ve üzerinde çalışan işçilerin ek zam talepleri var.” Bu taleplerin karşılanmaması durumunda Renault’nun yanı sıra pek çok metal fabrikasında toplu eylemlerin yapılabileceğine dikkat çeken işçi, patronların asgari ücrete yönelik önlem aldığını, işçiler olarak kendilerinin de hazırlık içerisinde olduğunu söyledi. 13 günlük direnişte gösterilen birliğin, asgari ücret zammı sonrasında da gösterilmesi halinde ek zam talebinin kabul edileceğini belirten işçi, “O yüzden birliğimizi bozacak her türlü davranışlardan kaçınmalıyız” dedi.

Ocak ayı içerisinde yapılacak Birleşik Metal-İş Sendikası işyeri temsilcilik seçimlerine de hazırlandıklarını aktaran Renault işçisi, “Artık eskisi gibi bir sendikacılık, temsilcilik anlayışı bu fabrikada barımamaz. Bundan sonra işçinin sözü geçecek” diye konuştu. Temsilci seçilenlerin Türk Metal çizgisinde hareket etmeleri halinde bir gün bile yerlerinde kalamayacağı uyarısında bulunan işçi, “Aynı durum şube yönetimi için de geçerli. Hangi sendika olursa olsun sendikal bürokrasiyi Renault’da hakim kılmaya çalışırsa karşılarında Renault işçisini bulacaklar. Çünkü Renault işçisi olarak Türk Metal’den çok çektik. Artık buna müsade etmeyeceğiz” diye konuştu. 

Bir başka işçi ise şu uyarıda bulundu: “Şu an örgütlü olduğumuz sendikada da bu bürokratik anlayış hakim olursa, bir dakika bile beklemeyiz. Türk Metal’den gittiğimiz gibi buradan da gideriz. Hiç istemeyiz ama ola ki Türk Metal bir şekilde bu fabrikaya tekrar girip yetki alırsa onlar da bilsin ki artık eski Renault işçisi yok. İstediğimiz gibi yönetiriz nereye çekersek gelirler devrinin bittiğini herkes bilsin. Hangi sendika olursa olsun işçiyi satacak en ufak hareketinde kendilerini Renault fabrikasının kapısında bulacaklar.”

ÖNCEKİ HABER

Cizre’den avazım çıktığı kadar bağırıyorum: Bu mazlum insanları rahat bırakın

SONRAKİ HABER

Taşerona karşı eylem günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...