17 Aralık 2015 00:22

DEÜ Hastanesi taşeron işçileri: 1300 lira asgari ücret yeterli değil

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Devam eden asgari ücret görüşmeleriyle ilgili Dokuz Eylül Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesinde taşeron olarak çalışan Sağlık-İş Sendikası üyesi işçilerle görüştük. İşçiler 1300 TL olması planlanan asgari ücretin de yetersiz olduğunu vurgulayarak, taşeron sisteminin kaldırılmasını ve insanca geçinebilecekleri bir ücretin verilmesini istedi.  

12 yıldır hastanede taşeron işçi olarak çalışan Ayşe İrşi, evinin kira olduğunu ve iki çocuğuna baktığını belirterek aldığı asgari ücretle geçinemediğini söyledi. Kredi kartıyla geçinmeye çalıştığını anlatan İrşi, borçların gittikçe arttığını ve ödemekte zorlandığını ifade etti. 950 lira ücret aldığı için bu ay yakacak alamadığını belirten İrşi, “600 lira kira artı elektrik ve su parası toplam 750-800 TL oluyor. Geriye zaten bir şey kalmıyor, nasıl geçineceğim bilmiyorum” dedi. Asgari ücret-le birlikte gıda ve diğer ürünlere de zam yapıldığını söyleyen İrşi, “1300 liranın yeterli olduğunu düşünmüyorum. Hükümet kendisi açılıyor açlık sınırı diye bize vermeyi düşündükleri maaşı da ona göre tekrar düşünsünler, kendilerinin nasıl geçindiğini ortaya koysunlar sonra bizi düşünsünler ona göre zam yapsınlar” dedi.

Serpil Altınçelep 16 yıldır hastanede taşeron işçi olarak çalışıyor. Altınçelep, “Asgari ücret insanı ne öldürür ne de güldürür” dedi. Altınçelep, şu an 950 lira ücret aldığını ve geçinemediğini, yapılması planlanan zamla 1300 liraya çıkacak ücretin de yeterli olmayacağını ifade etti. Asgari ücretin en az 1500 lira  olmasını talep eden Atınçelep, şöyle devam etti: “Verdikleri parayla onlar bir ay geçinsin sonra bize versinler. Biz maaşımızla çocuk okutuyoruz, ev geçindiriyoruz, kira veriyoruz. Yoğun ve çok çalışıyoruz ama bize yaptıkları zam 350 lira. Bize zam yaparken yeme, içme her şeye de zam yapıyorlar yani kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar.”

‘HÜKÜMET ÖNCE TAŞERONU KALDIRSIN’

Nurettin Hortum 10 yıldır çalıştığını, çoğu zaman kötü şartlarda çalışmak zorunda kaldıklarını ve asgari ücret aldıklarını söyledi. Aldığı ücretle bir ay geçinemediğini anlatan Hortum, “Bugün bir bankadan gelen banka ekstresine baktım 1563 lira gelmiş, diğer bankaları siz düşünün. 1300 lira olacağı söylenen asgari ücretin yol, yeme, içme, giyecek gibi şeylere yetmesi çok zor. Yeterli bir zam değil, yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz” dedi. Hükümetin önce taşeron sistemini kaldırması gerektiğini belirten Hortum, “Taşeron işçiler olarak asgari ücret alıyoruz ama kadrolu işçilerin maaşı bizden daha fazla oluyor. Biz bu eşitsizliğin de düzeltilmesini istiyoruz. devletin buna karşı bir çözüm bulmasını ve taşeronu kaldırmasını istiyoruz. Asgari ücretin de yaşanabilir bir seviyeye çekilmesini bekliyoruz” dedi.
İki buçuk senedir hastanede çalıştığını söyleyen Erdal Ütügen ise, iş yüklerinin çok olmasına rağmen ücretlerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Yapılması planlanan zammın yeterli olmadığını vurgulayan Ütügen, “Geçim sıkıntısı yaşıyorum. Aldığım ücretle borçlarımı dahi kapatamıyorum. Bu yüzden asgari ücretin bir insanın geçinebileceği kadar yani en az 1600 lira olmasını istiyorum” dedi.

‘TALEPLERİMİZ İÇİN ÖRGÜTLENMELİYİZ’

Barış Aslan: 15 yıldır çalışıyorum. Taşeron işçi olmamızdan kaynaklı bir çok sorunla karşılıyoruz ve bazı zamanlar görevimiz olmayan işleri bile yapmamız bekleniyor. Kadrolu olanlarla aramızda ücret farkı var ve bize 1300 lira maaş verileceği söyleniyor. Ev kirası veriyoruz, aile geçindiriyoruz, çocuğu hasta olan arkadaşlarımız var bunların hepsini düşündüğümüz zaman şimdiki maaşımız yetmediği gibi verecekleri 350 TL zam da yeterli olmayacak. Vali, milletvekili, bakan onlar bizim aldığımız ücretle önce geçinmeye çalışsınlar bakalım geçinebilecekler mi? Kendilerine yılda iki kere yüzde 100 zam yaparak sonra 950 lirayla nasıl geçinilmiyor demelerinin anlamı yok. Ayrımcılığın artık sonlanması lazım. Taleplerimiz çok ama hiç biri bugüne kadar yerine getirilmedi. Buradan taşeronda asgari ücretle çalışan işçi arkadaşlara sesleniyorum; taleplerimizin kabul edilmesini istiyorsak bunu sağlamak için sendikal örgütlenme yapmalıyız ve birbirimize kenetlenmeliyiz.
Hakan Demir: 15 yıldır çalışıyorum. Taşeron personel olduğumuz için her işi bize yaptırıyorlar, yeri geliyor sağlık personeli gibi çalışıyoruz çünkü işten atılmamak için her şeye boğun eğmek zorunda kalıyoruz. Buna rağmen emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Aldığım maaşla geçinemiyorum sürekli kredi borçlarımı ödüyorum. 1300 liranın insanın dişinin kavuğuna yeteceğini sanmıyorum ama 350 lira bile yapılan zam bizleri sevindiriyor. Tabii ki daha da iyileştirilebilirdi. Asgari ücrete zam yapmayı planlıyorlar ama diğer yandan da işçilerin tüm haklarını öldürüyorlar. 1300 liranın arkasından kıdem tazminatımızı  ve bir çok hakkımızı alacaklar. En önemli talebim taşeronun kalkması ve maaşlarımıza düzgün bir şekilde zam yapılması.

ÖNCEKİ HABER

Zammın burnumuzdan getirilmemesi için...

SONRAKİ HABER

Değerler eğitimi adı altında nefret kültürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...